Τετάρτη, 24 Απριλίου 2024, 8:25

Η ”πράσινη παλίρροια” στο λιμάνι της Πρέβεζας που προκαλεί προβλήματα στους ψαράδες (φωτογραφίες-βίντεο)

Οι ντόπιοι ψαράδες το ονομάζουν ”Μαλούπα”, από τη λέξη μαλλί, λόγω της υφής που έχει, ενώ το χρώμα του είναι γκριζοπράσινο.

Εμφανίζεται κάθε χρόνο σε πολλές περιοχές της Πρέβεζας, κυρίως στο λιμάνι, το αλιευτικό καταφύγιο και σε αλλού.

Δεν είναι τοξικό σύμφωνα με τους επιστήμονες, ωστόσο δημιουργεί προβλήματα στους ψαράδες, καθώς αχρηστεύει τα δίχτυα τους, ενώ η πυκνότητά του κάνει τα ψάρια να μην κυκλοφορούν και να μην έρχονται πολύ κοντά.

Δημιουργείται από την υπερβολική ζέστη και διαλύεται από μόνο του σταδιακά, όταν κινείται προς τον βυθό της θάλασσας, παίρνοντας ένα πράσινο καθαρό και ανοικτό χρώμα.

Η διάρκεια του φαινομένου τα προηγούμενα χρόνια διαρκούσε έναν μήνα, ενώ σύμφωνα με τους ψαράδες τα τελευταία δύο χρόνια η διάρκειά του διαρκεί δύο μήνες, κυρίως τους μήνες της Άνοιξης έως αρχές Καλοκαιριού.

Προβλήματα ωστόσο προκαλεί αυτό το φαινόμενο και στις μηχανές των σκαφών, όταν μπλέκεται στις προπέλες.

Οι επιστήμονες κάνουν λόγω για φύκια, τα οποία εμφανίζονται στα νερά που είναι στάσιμα και δεν υπάρχει κυματισμός και παρατηρείται να καλύπτει τεράστιες επιφάνειες πάνω στο νερό το οποίο και καλύπτει, ενώ όταν αρχίζει και αποσυντίθονται υπάρχει μία μικρή δυσοσμία.

Όσον αφορά τις συνθήκες που δημιουργείται οι επιστήμονες τονίζουν ότι το φαινόμενο αυτό εμφανίζεται με τις υψηλές θερμοκρασίες, ενώ καθοριστικό ρόλο παίζουν και οι αλλαγές στις κλιματικές αλλαγές.

Το φαινόμενο αυτό ωστόσο εμφανίζεται και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, με την αιτία να είναι λίγο πολύ η ίδια (αύξηση θερμοκρασίας κ.α).

Δείτε το βίντεο:

Προηγούμενο Άρθρο

Κορονοϊός: 791 νέα κρούσματα, 11 θάνατοι και 375 διασωληνωμένοι – 1 Π.Ε Πρέβεζας και 3 Π.Ε Ιωαννίνων

Επόμενο Άρθρο

O Δήμαρχος Πρέβεζας υποδέχθηκε σε επίσημη συνάντηση το Προεδρείο του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος Κ.Ι.Σ.E

Μπορεί να σας ενδιαφέρει...