Παρασκευή, 3 Μαΐου 2024, 4:51

Η ναυτική εκπαίδευση στο στόχαστρο κυβέρνησης – εφοπλιστών, Αλληλεγγύη στον αγώνα των σπουδαστών της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού

Και ο τομέας της ναυτικής εκπαίδευσης μπαίνει στο κάδρο των σαρωτικών μεταρρυθμίσεων της κυβέρνησης. Διαβιβάστηκε στους σπουδαστές και τους καθηγητές των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού (ΑΕΝ) η «Στρατηγική Διαμόρφωσης Νέου Θεσμικού Πλαισίου της Ναυτικής Εκπαίδευσης στην Ελλάδα». Οι προτάσεις διαμορφώθηκαν από το Ίδρυμα Ευγενίδου, έναν ιδιωτικό φορέα (sic!!!) που αποτελεί το σύμβουλο της πολιτείας για τη ναυτική εκπαίδευση.

Κεντρικό στοιχείο των προτάσεων είναι η ένταξη των αξιωματικών Γ΄ και Β΄ τάξης του Εμπορικού Ναυτικού στο επίπεδο επαγγελματικών προσόντων 5 (Μεταλυκειακή Εκπαίδευση/ ΙΕΚ). Αυτό βασίζεται σε αυθαίρετες και προσβλητικές για τους ναυτικούς διαπιστώσεις. Αναφέρεται π.χ. ότι για τους αξιωματικούς Β΄ και Γ΄ τάξης απαιτούνται σημαντικές γνώσεις αλλά «με περιορισμένο βαθμό εμβάθυνσης και κριτικής».

Από την άλλη, οι αξιωματικοί Α΄ τάξης προτείνεται να έχουν επαγγελματικά προσόντα επιπέδου 6 (ΑΕΙ). Και πώς θα γίνει αυτό, όταν αποφοιτώντας από τις ΑΕΝ εντάσσονται στο επίπεδο 5; Κατόπιν θαλάσσιας εμπειρίας και μετεκπαίδευσης. Πρόκειται για απόπειρα αποσύνδεσης των ακαδημαϊκών από τα επαγγελματικά προσόντα. Ειδικά αφού προτείνεται ότι «για την απόκτηση του διπλώματος πλοιάρχου ή μηχανικού απαιτείται πιστοποίηση από ανεξάρτητο όργανο του υπουργείου Ναυτιλίας»!!!

Οι ιδιοκτήτες του περίφημου «πρώτου στόλου του κόσμου» συστηματικά αντιτάσσονται στην αναβάθμιση των ΑΕΝ. Χρειάζονται κόσμο στα πλοία, ιδανικά χαμηλών απαιτήσεων και προσδοκιών…

Όταν ακόμη και οι εκκλησιαστικές ακαδημίες έγιναν πανεπιστήμια, όταν οι τριετείς σχολές υπαξιωματικών του στρατού εντάσσονται στο επίπεδο 6, οι σπουδαστές των ΑΕΝ έμειναν παιδιά ενός κατώτερου θεού. Τρία χρόνια με πάνω από 50 μαθήματα και ένας χρόνος αξιολογούμενης θαλάσσιας υπηρεσίας οδηγούν σε αδιαβάθμητα πτυχία και, προσεχώς, σε μεταλυκειακή κατάρτιση!

Χαιρετίζουμε τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις των σπουδαστών της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού Πρέβεζας οι οποίες πρέπει να συνεχιστούν. Είμαστε στο πλευρό τους.

  • Να αποσυρθούν οι απαράδεκτες προτάσεις του ιδρύματος Ευγενίδου. Έξω τα ιδιωτικά συμφέροντα από τη ναυτική εκπαίδευση.
  • Ενιαία Δωρεάν Πανεπιστημιακή Ναυτική Εκπαίδευση για όλους με όλα τα εργασιακά και επαγγελματικά δικαιώματα στο πτυχίο. Όχι στην κατηγοριοποίηση των αποφοίτων.
  • Αύξηση του προϋπολογισμού για τις ΑΕΝ . Νέες υλικοτεχνικές υποδομές σε όλες τις σχολές. Δωρεάν αξιοπρεπή στέγαση και σίτιση. Κάλυψη όλων των οργανικών κενών των εκπαιδευτικών με προσλήψεις μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού.
  • Να αποστρατιωτικοποιηθούν οι ΑΕΝ. Έξω το λιμενικό από τις σχολές. Να περάσουν οι σχολές στο υπουργείο παιδείας.

ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ –ΑΝΕΡΓΩΝ ΠΡΕΒΕΖΑΣ

Προηγούμενο Άρθρο

Με έξι θέματα συνεδριάζει το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο στις 20 Δεκεμβρίου

Επόμενο Άρθρο

Νέα Δράση «Ενίσχυση της Ίδρυσης και Λειτουργίας Νέων Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων»

Μπορεί να σας ενδιαφέρει...