Παρασκευή, 26 Απριλίου 2024, 16:31

Η ιστορία του Άσσου Πρεβέζης μέσα σε ένα μουσείο (pics-video)

Σε υψόμετρο 426 μέτρων και απόσταση 12 χιλιομέτρων από το Θεσπρωτικό και 45 χιλιομέτρων από την Πρέβεζα βρίσκεται ένα από τα ωραιότερα χωριά του νομού Πρέβεζας.

Ο Άσσος, ο οποίος βρίσκεται στις ανατολικές υπώρειες των Θεσπρωτικών ορέων (Μπαλντενέζι).

Η τοποθεσία αυτή είναι μοναδική, με άριστες κλιματολογικές συνθήκες. Συνορεύει ανατολικά με τις Παπαδάτες και τα Μελιανά, νότια με το Νικολίτσι. βόρεια με Μελιανά, Δερβίζιανα και Πολυστάφυλο και δυτικά στην κορυφογραμμή των Θεσπρωτικών ορέων με το Πολυστάφυλο και το Σκιαδά. Χτισμένο το χωριό σε ημιορεινό έδαφος παρουσιάζει τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα του ηπειρώτικου τοπίου. Η έκταση του χωριού είναι 16.000 στρέμματα. Ο ξεροπόταμος και τα ρέματα καταλαμβάνουν 4.000 στρέμματα.

Στην τοπική κοινότητα του Άσσου συναντήσαμε τον κύριο Αναστάσιο Λαμπρούση, ο οποίος τα τελευταία 50 χρόνια όπως δηλώνει στην κάμερα του On TV, είναι συλλέκτης παλιών αντικειμένων τα οποία εκθέτει σε προσωπικό του χώρο και είναι ανοικτός για κάθε επισκέπτη.

Ο κ. Λαμπρούσης έδωσε άλλη νότα στο χωριό του Άσσου με την πληθώρα των αντικειμένων που έχει συλλέξει είτε μόνος του, είτε από δωρεές συγχωριανών του.

Στο ιδιωτικό του μουσείο μπορεί κανείς να δει αντικείμενα από τις μάχες του 1821, όπως όπλα, αντικείμενα εποχής, για να συνεχίσει με αντικείμενα από τον δεύτερο Παγκόσμιο πόλεμο και να έρθει μέχρι το σήμερα.

Ο κ. Λαμπρούσης μας δέχθηκε με χαμόγελο και μας ξενάγησε στο ιδιωτικό του μουσείο.

Γεννημένος το 1950 έφυγε πολύ μικρός για την πρωτεύουσα προκειμένου να εργασθεί και να δημιουργήσει την δική του οικογένεια, για να επιστρέψει μετά από 40 χρόνια και πάλι στο αγαπημένο του χωριό τον Άσσο Πρεβέζης.

Λάτρεις της ιστορίας ο κ. Τάσος μας μίλησε για το μεράκι του συλλέκτη που μέχρι και σήμερα αν και έχουν περάσει 50 ολόκληρα χρόνια από τότε που ξεκίνησε δε λέει να σταματήσει.

Αντικείμενα που μας γυρίζουν στο χθες και μας κάνουν να ζούμε σε άλλες ξέγνοιαστες εποχές, αντικείμενα ηρώων που έπεσαν υπέρ πατρίδος και αντικείμενα που μας κάνουν να μάθουμε και εμείς την ιστορία του τόπου μας και των προγόνων μας.

Προηγούμενο Άρθρο

Μετροπόλιταν Όπερα: Ο Ιππότης με το Ρόδο του Ρίχαρντ Στράους το Σάββατο 22 Απριλίου

Επόμενο Άρθρο

Στην επετειακή εκδήλωση της μάχη της Μπογόρτσας ο υποψήφιος Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Παύλος Φραγκούλης

Μπορεί να σας ενδιαφέρει...