Κυριακή, 28 Απριλίου 2024, 6:50

Η εταιρεία Βυζαντινών μελετών Ν. Πρέβεζας τιμά τον Αγ. Χαράλαμπο στην Αθήνα

Η Εταιρεία Βυζαντινών Μελετών Ν. Πρεβέζης προσκαλεί τους Πρεβεζάνους ετεροδημότες την Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου 2024 και ώρα 18:00το απόγευμα, παραμονήτης εορτής του Πολιούχου μας Αγίου Χαραλάμπους, στον Ιερό Ναό Ζωοδόχου Πηγής Αθηνών (Ακαδημίας 67), όπου θα τελεσθεί Πανηγυρικός Εσπερινός μετ’ Αρτοκλασίας χοροστατούντος του Επισκόπου Ταλαντίου κ. Επιφανίου.

Από το 1854 ο Άγιος Χαράλαμπος, είναι πολιούχος και προστάτης της πόλης, διότι θεράπευσε τους Πρεβεζάνους από την πανώλη, που εκείνα τα χρόνια αποδεκάτιζε τον πληθυσμό.

Μπροστά σ’αυτή την μεγάλη για τους ανθρώπους δοκιμασία, η εκκλησιαστική ηγεσία της πόλης μετέβη στα Μετέωρα, και συγκεκριμένα στην γυναικεία Ιερά Μονή του Αγίου Στεφάνου.

Εκεί φυλασσόταν η Τίμια Κάρα του Αγίου Χαραλάμπους, την οποία οι ιερείς μετέφεραν στην Πρέβεζα, στον ομώνυμο ναό.

Εκεί, τέθηκε σε προσκύνημα, όπου όλοι οι κάτοικοι με ευλάβεια, πίστη και δάκρυα στα μάτια, παρακαλούσαν τον Άγιο να εξαφανίσει την πανούκλα που τους βασάνιζε.

Στην συνέχεια έγινε αγρυπνία και τα ξημερώματα πραγματοποιήθηκε λιτανεία σε όλη την πόλη.

Και οι παρακλήσεις των πιστών, σύμφωνα με την παράδοση, δεν άφησαν ασυγκίνητο τον Άγιο Χαράλαμπο, ο οποίος επενέβη άμεσα, και με ένα θαύμα σταμάτησε την πανώλη.

Το θαύμα αυτό το παραδέχτηκαν και οι Τούρκοι, οι οποίοι είπαν: “Να ο Θεός της αλήθειας {…} ο Θεός των Ραγιάδων είναι ζωντανός”.

Έκτοτε, ο λαός της Πρέβεζας, κήρυξε τον Άγιο προστάτη και πολιούχο της πόλης.

Προηγούμενο Άρθρο

Με επιτυχία ο απολογισμός και η κοπή της Πρωτοχρονιάτικης πίτα του ΤΕΕ Ηπείρου

Επόμενο Άρθρο

Το Μουσικό σχολείο Πρέβεζας ευχαριστεί για την προσφορά μουσικού οργάνου

Μπορεί να σας ενδιαφέρει...