Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024, 2:52

Η εταιρία ”ΣΥΡΡΑΚΟ” των αδελφών Τέφα άλλαξαν την ιστορία των γαλακτοκομικών

Όταν πριν από µερικά χρόνια ο Αχιλλέας Τέφας, µηχανικός και ο αδερφός του Βασίλης, λογιστής, αποφάσιζαν να αλλάξουν ριζικά την επαγγελµατική τους ρότα, δύσκολα θα φαντάζονταν ότι θα έφτανε η µέρα που θα χρειαζόταν να προχωρήσουν σε επένδυση για νέα παραγωγική µονάδα επεξεργασίας και συσκευασίας γαλακτοκοµικών προϊόντων.


του Γιώργου Λαμπίρη


Η οικογενειακή επιχείρηση «Συρράκο» µε έδρα την Πρέβεζα, που ίδρυσαν στα χρόνια της οικονοµικής κρίσης τα δύο αδέρφια, προγραµµατίζει επένδυση ύψους 1 εκατ. ευρώ, µέσω της οποίας θα έχουν τη δυνατότητα να εκσυχρονίσουν και να αυξήσουν την παραγωγή των προϊόντων τους, εισκοµίζοντας µεγαλύτερες ποσότητες γάλακτος από τους κτηνοτρόφους της ευρύτερης περιοχής. Στο πλάνο είναι να ενταχθεί η συγκεκριµένη επένδυση στον νέο αναπτυξιακό νόµο.

Αντλώντας την καταγωγή τους από το Συρράκο των Ιωαννίνων, το χωρίο που βρίσκεται πάνω από την χαράδρα του ποταµού Χρούσια, έδωσαν στην επιχείρηση το όνοµα του τόπου τους. «Ήδη συµπληρώσαµε έξι χρόνια ως επιχείρηση. Ο τόπος παραγωγής είναι κατά κύριο λόγο και ο τόπος πώλησης των προϊόντων µας, τα οποία επειδή είναι ευπαθή διανέµονται στην ευρύτερη περιοχή της Ηπείρου, ενώ φτάνουν έως την Κέρκυρα και τη Λευκάδα µε παρουσία σε 200 καταστήµατα».

«Με την έλευση της οικονοµικής κρίσης ήρθαν τα πάνω κάτω στη ζωή µας και αποφασίσαµε να κάνουµε κάτι που να έχει σχέση µε τον πρωτογενή τοµέα και την παραγωγή. Σκεφτήκαµε ότι ένα προϊόν µε καθηµερινή κατανάλωση θα έβρισκε ανταπόκριση στους καταναλωτές και αποφασίσαµε να ξεκινήσουµε τη µεταποίηση γαλακτοκοµικών», λέει ο Αχιλλέας Τέφας.

Τα δύο αδέρφια διατηρούσαν περιορισµένη σχέση µε τη γαλακτοπαραγωγή και τη µεταποίηση, διατηρώντας κάποιες αχνές µνήµες από τη γιαγιά τους, η οποία παρασκεύαζε σπιτικό ρυζόγαλο, αξιοποιώντας το γάλα που συνέλεγε από τα οικόσιτα ζώα. Της έναρξης λειτουργίας της επιχείρησης προηγήθηκε εκτεταµένη έρευνα από τους Αχιλλέα και Βασίλη Τέφα, οι οποίοι δεν είχαν πρότερη εµπειρία στο αντικείµενο και κατάρτισαν οικονοµοτεχνική µελέτη που τους έδωσε τη δυνατότητα να εκπονήσουν το επιχειρηµατικό µοντέλο για την επιχείρησή τους. Σήµερα η εταιρεία τους εισκοµίζει έως και 1 τόνο γάλακτος την ηµέρα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, υπερβαίνοντας τους 300 τόνους ετησίως.

Κεφίρ µε µπισκότο και µε φρούτα του δάσους χωρίς ζάχαρη

Το «Συρράκο» εκτός από το παραδοσιακό πρόβειο, το κατσικίσιο και το αγελαδινό γιαούρτι, την κρέµα ή το παραδοσιακό κεφίρ που διαθέτει, έχει παρουσιάσει και ορισµένα καινοτόµα προϊόντα, όπως είναι οι παραλλαγές του κεφίρ µε γεύση µπισκότο και µε φρούτα του δάσους χωρίς ζάχαρη µε 1% λιπαρά. Στους κωδικούς που πρόσφατα παρουσίασε εντάσσεται και η κρέµα light, η οποία απευθύνεται σε όσους παρουσιάζουν διατροφικές ιδιαιτερότητες ή σε όσους προτιµούν προϊόντα µε χαµηλά λιπαρά και λιγότερη ζάχαρη.

Στα σχέδια είναι η παραγωγή και στραγγιστού γιαουρτιού, το οποίο αυτή τη στιγµή αποτελεί και τη µεγαλύτερη κατηγορία από πλευράς πωλήσεων στην ελληνική αγορά, ενώ οι δύο επιχειρηµατίες εξετάζουν τη δραστηριοποίησή τους και στο παγωτό, το οποίο προσφέρει µεγαλύτερα περιθώρια κέρδους και µπορεί να αντλήσει σηµαντικές πωλήσεις από τον τουρισµό στη διάρκεια της θερινής περιόδου.

Πηγή: tyrokomos.gr


Ακολουθήστε το onprevezanews.gr στο Facebook και στο Instagram

Διαβάστε πρώτοι τις ειδήσεις στο Google News


 

Προηγούμενο Άρθρο

“Μια ζωή, δυο πατρίδες” – Εκδήλωση αφιέρωμα για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική καταστροφή

Επόμενο Άρθρο

Σύβοτα: Πλημμύρες με δρόμους ποτάμια και το νερό μέσα σε καταστήματα να φτάνει το μισό μέτρο

Μπορεί να σας ενδιαφέρει...