Κυριακή, 28 Απριλίου 2024, 2:47

Η εκκλησία μας τιμά τη μνήμη του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού

Τη μνήμη του Αγίου Ιερομάρτυρα Κοσμά του Αιτωλού τιμά ο Ιερός Ναός Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, στην Πρέβεζα στις 24 Αυγούστου στο χώρο του υπόγειου Ναού που είναι αφιερωμένο στον Άγιο Κοσμά.

Σήμερα Τετάρτη 23 Αυγούστου και ώρα 19.30 θα ψαλεί ο πανηγυρικός εσπερινός , ενώ αύριο Πέμπτη ανήμερα της γιορτής θα τελεστούν ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία. Όπως κάθε χρόνο θα τεθεί προς προσκύνηση και το πουκάμισο του Αγίου Κοσμά το οποίο υπάρχει στο Ναό.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η φιλόλογος Μαρία Μαμασούλα αναφερόμενη στον βίο του πατέρα Κοσμά ο λαός της Πρέβεζας αγάπησε πολύ τον Άγιο, ενώ μέχρι σήμερα σώζονται διάφορες παραδόσεις.

Σημαντικό κειμήλιο είναι το τεμάχιο από το πουκάμισο του Αγίου στην αργυρή λειψανοθήκη. Φιλοξενήθηκε στην οικογένεια Μαμάτη απέναντι από το Ναό του Αγίου Ιωάννου. Η νοικοκυρά κράτησε το πουκάμισο του Αγίου και του έδωσε καινούργιο . Το πουκάμισο έμεινε για χρόνια στην οικογένεια και βοηθούσε τους κατοίκους σε κάθε αρρώστια και δυσκολία με αποτέλεσμα να μείνει ένα μικρό τεμάχιο.

Αυτό το μικρό τεμάχιο παρέλαβε η εκκλησιαστική επιτροπή και το εκθέτει σε προσκύνημα την μέρα της γιορτής του Αγίου. Ο Κοσμάς ο Αιτωλός, επίσημα αναγνωρισμένος της ορθόδοξης Εκκλησία από το 1961 γεννήθηκε στην Αιτωλία το 1714, ενώ κατηγορούμενος για εσχάτη προδοσία κατά των τούρκων μαρτύρησε στις 24 Αυγούστου 1779 στο Μπεράτι της Αλβανίας.

Εκκλησίες αφιερωμένες στη μνήμη του Αγίου Κοσμά υπάρχουν σε αρκετά σημεία του Νομού, ενώ αξίζει να επισημάνουμε ότι τα Γενικά Αρχεία του Κράτους Ν. Πρέβεζας έδωσαν στη δημοσιότητα μια επιστολή του 1779 προς τους κατοίκους της Πρέβεζας που φέρει την υπογραφή του και αναφέρει την ίδρυση ενός σχολείου στην περιοχή.

Πηγή: Δημοτική Ραδιοφωνία Πρέβεζας

Προηγούμενο Άρθρο

Συνελήφθησαν δύο ημεδαπές στην Πρέβεζα για κλοπές με τη μέθοδο της απασχόλησης

Επόμενο Άρθρο

Προκάτ εκκλησία θα τοποθετήσουν Δήμος και Π.Ε Πρέβεζας στη Σαρακατσάνικη Στάνη στα Φλάμπουρα

Μπορεί να σας ενδιαφέρει...