Τρίτη, 16 Απριλίου 2024, 18:32

Η Διαφορά του Μαΐου του 2012 και του Ιουνίου 2023 του Απόστολου Ντόντορου

Ανέκαθεν οι προοδευτικές δυνάμεις αποτελούσαν την πλειοψηφία στην χώρα μας. Πάντοτε όμως υπήρχαν αίτια και αφορμές για διασπάσεις οι οποίες και δίχαζαν το κίνημα και έδιναν την ευκαιρία στην δεξιά να κυβερνήσει την χώρα. Έτσι λοιπόν φτάσαμε στις εθνικές εκλογές της 21ης Μαΐου όπου η Νέα Δημοκρατία με απλή αναλογική έφτασε πολύ κοντά να βγει αυτοδύναμη. Όσο ο Αλέξης Τσίπρας τόνιζε και επέμενε για την αναγκαιότητα της συνεργασίας των προοδευτικών δυνάμεων και της απλής αναλογικής τόσο το ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ, το ΚΚΕ και το ΜεΡΑ 25 τασσόταν απέναντι στον Τσίπρα. Απέναντι στην δικαιοσύνη. Απέναντι στην ιστορία. Απέναντι από τους συμμάχους, αλλά δίπλα στον έναν και μοναδικό εχθρό την δεξιά και τον Κυριακό Μητσοτάκη.

Τον Μάιο του 2012 όταν το ΠΑΣΟΚ έχασε ένα τεράστιο ποσοστό του ήταν γιατί συγκυβέρνησε με την Νέα Δημοκρατία, την δεξιά και ο,τι αυτό συνεπάγεται. Συγκυβέρνησε με τον μοναδικό αντίπαλο της Δημοκρατικής Παράταξης όπως έλεγε ο κάποτε πρόεδρος και ιδρυτής του ιδίου του κόμματος Αντρέας Παπανδρέου. Συγκυβέρνησε και ταυτίστηκε με τις απόψεις του Αντώνη Σαμαρά προκειμένου να μην φύγει από την εξουσία του τόπου. Τα προηγούμενα χρόνια σημαντικά στελέχη του δεν ταυτίστηκαν μόνο με τις πολίτικες της δεξιάς αλλά και με την διαπλοκή και την διαφθορά. Απέναντί στην ιδεολογία τους. Απέναντί στον λαό αλλά πάνω στην εξουσία. Όταν ο προοδευτικός κόσμος έφυγε από το ΠΑΣΟΚ πήδησε από ένα σάπιο, διεφθαρμένο και λεηλατημένο καράβι που είχε χάσει τον προορισμό του. Είχε χάσει τις αξίες και τα ιδανικά του. Είχε χάσει τον δρόμο προς την κεντροαριστερά. είχε χάσει τον δρόμο προς την Σόσιαλδημοκρατία.

Ερχόμαστε στο σήμερα να δούμε ποια είναι η διαφορά του Μάιου 2012 με τον Ιούνη του 2023.Ερχομαστε στο σήμερα να δούμε ποια είναι η διαφορά του τότε ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ με τον σημερινό ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία. Ο ΣΥΡΙΖΑ Κυβέρνησε 4 χρόνια με την πλάτη στον τοίχο. Ανέλαβε μια χρεοκοπημένη χώρα. Συγκρούστηκε με τους δανειστές-δυνάστες, ηττήθηκε αλλά δεν συνθηκολόγησε. Συγκρούστηκε με τα συμφέροντα και την διαπλοκή. Προσπάθησε να αλλάξει το κατεστημένο. Δεν το άλλαξε, ούτε όμως το κατεστημένο κατάφερε να αλλάξει τον ΣΥΡΙΖΑ και να πάρει την αριστερή ψυχή του. Για αυτό τον πολεμάνε όλοι. Για αυτό και θα επιχειρήσουν να τον τελειώσουν στις επερχόμενες εκλογές. Δεν κατάφερε να υλοποιήσει όλα όσα ήθελε αλλά πάλεψε για αυτά που μπορούσε μέσα σε πολύ δύσκολες συγκυρίες. Για αυτό τον λόγο όμως τιμωρήθηκε το 2019.  Δεν σάπισε όμως ποτέ αυτό το καράβι που λέγεται ΣΥΡΙΖΑ αλλά ούτε και ο Αλέξης Τσίπρας ταυτίστηκε με την διαπλοκή και την διαφθορά. Το μόνο αντισυστημικό κόμμα ήταν είναι και παραμένει ο ΣΥΡΙΖΑ. Όπως πάντα όλοι εναντίον του. Κόμματα, ΜΜΕ, Τραπεζίτες, Ολιγάρχες, Ακροδεξιά όλοι στο αντι ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο.

Αυτήν είναι διαφορά λοιπόν. Για αυτό η ιστορία αυτήν την φορά δεν θα επαναληφθεί. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα παλέψει όπως έχει μάθει να κάνει όλα αυτά τα χρόνια και θα βγει νικητής. Θα βγει πιο δυνατός και θα συνεχίζει να μάχεται για αυτόν τόπο και τις ιδέες του.

Προηγούμενο Άρθρο

Το Μνημείο του Αυγούστου “κεντρίζει” το ενδιαφέρον καθηγητών από Πανεπιστήμια της Αμερικής

Επόμενο Άρθρο

Βραδινή παράκληση για τους υποψήφιους των Πανελλαδικών εξετάσεων

Μπορεί να σας ενδιαφέρει...