Σάββατο, 27 Απριλίου 2024, 22:05

Η «ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΗ ΚΙΝΗΣΗ για τα χωριά και την πόλη της Πρέβεζας» όσον αφορά τις εκλογές στον δήμο Πρέβεζας:

Το μοντέλο του δήμου-επιχειρηματία είναι αυτό που διαρκώς ενισχύεται στον δήμο Πρέβεζας. Ο Δήμος επί 4 χρόνια λειτουργεί σε τοπικό επίπεδο με αποκλειστικό κριτήριο την αναπαραγωγή και την μεγιστοποίηση των επιχειρηματικών συμφερόντων (ειδικά στον κλάδο του τουρισμού –επισιτισμού σε βάρος άλλων δραστηριοτήτων). Οι μεγάλοι «χαμένοι» από αυτό το μοντέλο είναι η πληττόμενη πλειοψηφία των εργαζομένων, ανέργων, και το περιβάλλον. Οι παρατάξεις του κ. Γεωργάκου και του κ. Νίτσα έχουν παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτή τη κατεύθυνση και θα συνεχίσουν να εφαρμόζουν και να στηρίζουν την ίδια αντιλαϊκή πολιτική σε τοπικό επίπεδο.

Τέτοιου είδους Δήμοι δεν έχουν, δεν μπορούν και δε θέλουν να έχουν σχέση με τη δημοκρατία και τη λαϊκή συμμετοχή όσο και αν τις επικαλούνται.

Οι αλληλοσυμπληρώμενοι νόμοι που έχουν ψηφιστεί: ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ-ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ –ΚΛΕΙΣΘΕΝΗ-ΒΟΡΙΔΗ έχουν σχηματίσει ένα πλαίσιο ασφυκτικό. Το αντιλαϊκό αυτό πλαίσιο δεν επιτρέπει ούτε ένα στοιχειώδες ανεξάρτητο φιλολαϊκό σχέδιο διαχείρισης του δήμου. Ακόμα και η επίκληση της «φιλολαϊκής διαχείρισης» καταλήγει αυταπάτη και μόνο επικίνδυνα μονοπάτια ενσωμάτωσης των κινημάτων διεκδίκησης ανοίγει.

Ως Ανυπότακτη Κίνηση για τα χωριά και την πόλη της Πρέβεζας τα 4 χρόνια δράσης μας μέσα και – κυρίως- έξω από το δημοτικό συμβούλιο κατοχυρώσαμε συγκεκριμένη πολιτική φυσιογνωμία:

► Αναδείξαμε τη διαπλοκή των επιχειρηματικών συμφερόντων με τη δημοτική αρχή και συγκρουστήκαμε με αυτή. Γι’ αυτό και απέναντι στη λεγόμενη τοπική αρχή σταθήκαμε από θέση αντιπολίτευσης και μόνο, συγκροτώντας και προτείνοντας πλαίσια πάλης με μοναδικό κριτήριο τα δικαιώματα της εργαζόμενης πλειοψηφίας, των ανέργων και της νεολαίας.

Συμβάλαμε στην ανάδειξη τοπικών και κεντρικών προβλημάτων. Σε αυτή την κατεύθυνση στηρίξαμε αγώνες και συλλογικότητες.

Η συμμετοχή μας μέσα στο δημοτικό συμβούλιο εξυπηρέτησε κυρίως το «έξω» από αυτό. Δηλαδή τις ανάγκες των κατοίκων του δήμου και την αποκάλυψη της ταξικής ουσίας των αποφάσεων του δημοτικού συμβουλίου.

Η αντιδιαχειριστική μας στάση εκφράστηκε με έμπρακτο τρόπο, σε ψηφοφορίες για τις «επιτροπές», σε ζητήματα εργασιακών σχέσεων και λειτουργίας τομέων και υπηρεσιών κόντρα και ενάντια στα προκαθορισμένα πλαίσια που είχε επιβάλει η δημοτική αρχή.

Η παρέμβασή μας στα ζητήματα του δήμου αποτέλεσε και αποτελεί πλευρά του αγώνα μας για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής συνολικά. Γι’ αυτό και αντιπαρατεθήκαμε με την κυβερνητική πολιτική και την πολιτική της ΕΕ (για την οποία δε γίνεται καμία αναφορά στις διακηρύξεις των παρατάξεων που κατεβαίνουν στις εκλογές) Αναδείξαμε τον αντιλαϊκό χαρακτήρα της διαχείρισης των δήμων και τις κατευθύνσεις των επιλέξιμων χρηματοδοτήσεων, το ρόλο των ΕΣΠΑ και των χρηματοδοτικών εργαλείων, τις αντιδραστικές κατευθύνσεις κυβέρνησης-ΕΕ-κεφαλαίου σε κρίσιμες πλευρές της κοινωνικής πολιτικής.

Δεν υιοθετήσαμε αντιλήψεις «περί δυνατότητας φιλολαϊκής διακυβέρνησης του δήμου», γιατί είναι ολοφάνερο ότι η δημοτική αρχή που έχει επιλέξει να λειτουργήσει εντός του «θεσμικού πλαισίου» και της δημοσιονομικής προσαρμογής που επιβάλλουν οι κυβερνήσεις και η Ευρωπαϊκή Ένωση, πρακτικά δεν μπορεί να εφαρμόσει «φιλολαϊκή διακυβέρνηση του δήμου».

Επιλέξαμε ως θεμελιακό στοιχείο τη δημοκρατική λειτουργία της κίνησής μας. Απορρίπτοντας το κυρίαρχο αρχηγοκεντρικό, προσωποκεντρικό μοντέλο..

Με τολμηρό και τίμιο τρόπο προσπαθήσαμε να συμμετάσχουμε στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές. Όταν το βαθιά αντιδημοκρατικό νομικό πλαίσιο (και όχι μόνο) δε μας το επέτρεψε, δεν αμφιταλαντευτήκαμε για το αν η δημοτική μας κίνηση πρέπει να εξακολουθήσει να υπάρχει και να λειτουργεί. Αντιθέτως, επιδιώκουμε να αναβαθμίσουμε τα παραπάνω χαρακτηριστικά μας απευθύνοντας ένα ειλικρινές αγωνιστικό κάλεσμα σε όλο τον κόσμο με τον οποίο έχουμε τις ίδιες ανησυχίες και προβληματισμούς.

Συνεχίζουμε την αγωνιστική μας λειτουργία και παρέμβαση:

– Για ένα Δήμο που ανήκει μόνο στον λαό του, υπηρετεί τις ανάγκες του και διασφαλίζει τα δικαιώματά του. – Για γενναία επιχορήγηση των Δήμων από τον κρατικό προϋπολογισμό με παύση εξυπηρέτησης των «δανειστών» μέσω της μονομερούς διαγραφής του χρέους και επιστροφή των κλεμμένων στο λαό και στους Δήμους. – για ρήξη με την πολιτική της Ε.Ε σε τοπικό επίπεδο.

Για αυξημένη κλιμακωτά φορολογία στις επιχειρηματικές δραστηριότητες με αντίστοιχη μείωση των δημοτικών φόρων για τους εργαζόμενους. Για να μην πληρώνουν κανένα δημοτικό φόρο-τέλος οι εργαζόμενοι μερικής απασχόλησης, οι άνεργοι και οι χαμηλοσυνταξιούχοι.

– Για άμεση δημοκρατία στη λήψη σημαντικών αποφάσεων του δήμου και στον δημοτικό ετήσιο προϋπολογισμό. – Για να απολαμβάνουν ανεμπόδιστα και ισότιμα όλοι οι μόνιμοι κάτοικοι το ελεύθερο δικαίωμα ψήφου. – Για θεσμοθέτηση τοπικών δημοψηφισμάτων σε κρίσιμα ζητήματα στη πόλη, στα χωριά ή ακόμα και στις γειτονιές.

– Για ρήξη με τον «Κλεισθένη Ι» το νόμο Θεωδορικάκου-Βορίδη και με την πολιτική των κυβερνήσεων στα ζητήματα οργάνωσης του «τοπικού κράτους». – Για πραγματική ανόθευτη απλή αναλογική χωρίς εκλογικά όρια και κόφτες, χωρίς δεύτερη Κυριακή, με εκλογή του δημάρχου από το σώμα των δημοτικών συμβούλων.

– Για εργαζόμενους στους δήμους με σταθερή σχέση εργασίας, πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα και με συνεχείς ελέγχους για την ασφάλεια στους χώρους δουλειάς – Για κατάργηση των προγραμμάτων ελαστικών σχέσεων εργασίας και απασχόλησης ορισμένου χρόνου. – Για μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων.

– Για πλήρεις ποιοτικές και δωρεάν κοινωνικές δημοτικές υπηρεσίες, χωρίς ιδιωτικοποιήσεις, με κατάργηση του θεσμού των (ΣΔΙΤ), ο οποίος παραδίδει τις κοινωφελείς λειτουργίες των Δήμων στους ιδιώτες.

Για δημόσια δωρεάν ποιοτική περίθαλψη για όλους με ενίσχυση του Νοσοκομείου της Πρέβεζας και παράλληλη διεκδίκηση νέου αποκλειστικά δημόσιου νοσοκομείου στην πόλη. – Για νέα σχολεία (πχ μουσικό), νηπιαγωγεία και παιδικούς σταθμούς για όλα τα παιδιά χωρίς προϋποθέσεις. – Για αποκλειστικά δημόσια δωρεάν εκπαίδευση κόντρα και ενάντια στη λογική της «αριστείας» για λίγους κι εκλεκτούς με αποχαρακτηρισμό του 1ου Γυμνασίου από πρότυπο και ξεκάθαρης αγωνιστικής παρέμβασης ώστε να μη δημιουργηθεί πρότυπο λύκειο. – Για δημιουργία δωρεάν ποιοτικής φοιτητικής λέσχης και εστίας.

– Για δημόσιες ποιοτικές δωρεάν συγκοινωνίες με τακτικά ασφαλή δρομολόγια. Για πεζόδρομους- ποδηλατόδρομους και περιορισμό της χρήσης Ι.Χ.

– Για υπεράσπιση και διεύρυνση των δημόσιων χώρων εναρμονισμένων με την ομαλή καθημερινότητα των πολιτών και ιδιαίτερα των πιο ευάλωτων (ΑΜΕΑ, μικρές ηλικίες, άτομα της τρίτης ηλικίας κ.α.). – Για ασφαλείς παιδικές χαρές με συστηματική δημόσια συντήρηση και αναβάθμισή τους. – Για αξιοποίηση των εγκαταλελειμμένων κτηρίων και των στρατοπέδων χωρίς σενάρια ιδιωτικοποίησης μέσω της αυτοδιαχείρισης και της ενίσχυση της ελεύθερης καλλιτεχνικής δημιουργίας. Με πρακτική που αντιστρατεύεται τη (σημερινή) μεταμόρφωση του συνόλου της περιοχής σε ένα πολυκατάστημα τουριστικών υπηρεσιών το οποίο αλλοιώνει αισθητικά τη φυσική και οικιστική ομορφιά. – Για να περάσουν στα χέρια των Δήμων οι δημόσιοι χώροι που τώρα ανήκουν στο κράτος, στο στρατό, στην εκκλησία και τις τράπεζες και να γίνουν πάρκα πρασίνου, λαϊκού αθλητισμού, παιδικές χαρές και χώροι πολιτισμού. -Για πολιτισμό και αθλητισμό αναγνωρισμένων ως υπόθεση του συνόλου του λαού και όχι ως μια εμπορευματοποιημένη διαδικασία. (Μόνο έτσι μπορεί να αναβαθμιστεί η ποιότητα της ζωής μας και να μπει φραγμός σε σειρά φαινομένων κοινωνικής παθογένειας: ναρκωτικά, βία, εγκληματικότητα κ.α.). – Για να σταματήσει η εξυπηρέτηση των αρπακτικών που συγκεντρώνουν γη και κτίρια ταχύτατα σε όλο το Δήμο τα τελευταία χρόνια.

Για την υπεράσπιση του παραλιακού μετώπου του Αμβρακικού/ Ιονίου αναδεικνύοντας τον δημόσιο χαρακτήρα του. – Για να φύγει ο ιδιώτης που χρησιμοποιεί το λιμάνι για Μαρίνα, χωρίς «τριπλή» χρήση του λιμανιού, με μαρίνα στα χέρια του δήμου σε άλλο χώρο.

– Για ενιαίο δημόσιο κεντρικό πλάνο ουσιαστικής ανακύκλωσης, αποφασιστικής μείωση των σύμμεικτων απορριμμάτων με πλήρη διαλογή στην πηγή.  – Για αποκεντρωμένες εγκαταστάσεις μικρής κλίμακας και όχι τα φαραωνικά πανάκριβα εργοστάσια καύσης, που επιτάσσουν η ΕΕ και οι μεγαλοεπιχειρηματίες.

-Για τουρισμό- πολιτισμική διαδικασία γνωριμίας των λαών, ενάντια στην τωρινή λογική του κέρδους της τουριστικής βιομηχανίας που στηρίζεται στην υποταγή, την ευτέλεια και την εργασιακή εξόντωση των εργαζομένων στον τουριστικό κλάδο.

– Για την απομάκρυνση των δεξαμενών του πετρελαίου από τον Αμβρακικό και την αποκατάσταση των παρεμβάσεων που τον υποβαθμίζουν. – Για συστηματικό πραγματικό έλεγχο όλων των μονάδων γύρω από τον κόλπο.

– Για την παραγωγή ποιοτικών και φθηνών τροφίμων με την παράλληλη εξασφάλιση αξιοπρεπούς εισοδήματος των αγροτών. –Για πρωτοβάθμιους δημοκρατικούς παραγωγικούς συνεταιρισμούς ενταγμένους σε έναν ενιαίο δημόσιο φορέα τροφίμων, σε σύγκρουση με τις αντιδραστικές αναθεωρήσεις της κοινής αγροτικής πολιτικής (ΚΑΠ) και της Ε.Ε. – Για στήριξη της συνεταιριστικής δραστηριότητας με σεβασμό στο περιβάλλον και τις εργασιακές σχέσεις.

– Για τη συμμετοχή και την αποφασιστική στήριξη των τοπικών κινημάτων (π.χ. ενάντια στους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας, στην έρευνα-εξόρυξη υδρογονανθάκων κ.α.) και των ευρύτερων εργατικών και λαϊκών κινημάτων διεκδίκησης (προσλήψεις με διαφάνεια, όχι στις απολύσεις, μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, ίσα δικαιώματα σε Έλληνες και ξένους εργαζόμενους, συντάξεις, ασφάλιση). – Για την ενδυνάμωση όλων των ανεξάρτητων συλλογικοτήτων αλληλεγγύης διαχωριζόμενοι πλήρως από τις δομές «αλληλεγγύης» του Κράτους των ΜΚΟ και της εκκλησίας που «ξεπλένουν» το σύστημα. – Για αλληλεγγύη έμπρακτη και όχι επικοινωνιακή φιέστα πολιτικών και οικονομικών παραγόντων.

– Για ίσα δικαιώματα σε όλους ανεξαρτήτως φύλου, θρησκείας ή εθνικότητας. Για την ισοτιμία και τη χειραφέτηση της γυναίκας κόντρα και ενάντια στην απαξιωτική λογική της λεγόμενης ποσόστωσης. –Για ελληνική ιθαγένεια στα παιδιά μεταναστών που γεννήθηκαν ή μεγαλώνουν στην Ελλάδα. – Για τερματισμό απελάσεων, επαναπροωθήσεων, εγκλεισμού των προσφύγων. – Για να κλείσουν τα στρατόπεδα συγκέντρωσης. – Για αξιοπρεπή στέγαση μέσα στις πόλεις, σίτιση, περίθαλψη, μόρφωση, δουλειά για όλους.

– Για μέτωπο ενάντια στον ιμπεριαλισμό, στον εθνικισμό, στον φασισμό. – Για ειρήνη και συναδέλφωση των λαών της περιοχής μας κόντρα και ενάντια στα πολεμοκάπηλα συμφέροντα και τους ενδοαστικούς ανταγωνισμούς με παράλληλο κλείσιμο της βάσης του Ακτίου.

Στο ξεκάθαρο δίλημμα που έχει τεθεί:

Ή με την υποταγή των πάντων στους νόμους της αγοράς, με τις πιο ζωτικές δραστηριότητες και ανάγκες (νερό, καθαριότητα, ελεύθερος χώρος, αναψυχή, πολιτισμός κλπ.) να είναι εμπορεύματα …..

…….ή με το ανατρεπτικό κίνημα εργαζομένων, αγροτών, κτηνοτρόφων, νεολαίας και ανέργων για την ανατροπή της επίθεσης, για μια ανθρώπινη-ελεύθερη διαβίωση στις πόλεις και στα χωριά μας

ΕΜΕΙΣ ΩΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΕΧΟΥΜΕ ΗΔΗ ΠΑΡΕΙ ΘΕΣΗ ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΤΗΝ ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ!

ΤΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΜΑΣ ΚΙΝΗΣΗΣ συνθέτουν τα κριτήρια με τα οποία  καλούμε το λαό του δήμου Πρέβεζας να τοποθετηθεί στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές.

  • Η δημοτική μας κίνηση θα είναι παρόν το επόμενο διάστημα σε κάθε μικρό και μεγάλο ζήτημα στο δήμο Πρέβεζας .
  • Στις περιφερειακές εκλογές στηρίζουμε την «ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ στην ΉΠΕΙΡΟ-ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ» με υποψήφιο περιφερειάρχη το Γαλατά Ζώη.

η δημοτική κίνηση

ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΗ ΚΙΝΗΣΗ για τα χωριά και την πόλη της Πρέβεζας

Προηγούμενο Άρθρο

Συνεχίζονται οι περιοδείες του Γιώργου Ζυγούρη σε Κοινότητες του Δήμου Ζηρού

Επόμενο Άρθρο

Εγκαίνια εκλογικού γραφείου Νίκου Ζαχαριά στην Πάργα

Μπορεί να σας ενδιαφέρει...