Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024, 8:51

ΕΣ Πρέβεζας Κάλεσμα συμμετοχής στο Συλλαλητήριο για το Νοσοκομείο

Ο Εμπορικός Σύλλογος Πρέβεζας καλεί τα μέλη του, κάθε συνάδελφο έμπορο, αυτοαπασχολούμενο και επαγγελματία της πόλης μας να συμμετάσχει στην ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 21/02 ΣΤΙΣ 7:00μμ , ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΗ ΘΕΟΦΑΝΕΙΟ

Μαζί με τα σωματεία του νομού, τους εργαζόμενους, τους άνεργους, τους αγρότες, τους συνταξιούχους και κάθε συμπολίτη μας, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του συλλόγουεργαζομένων του νοσοκομείου, να πάρουμε την υπόθεση της υπεράσπισης των δομών Υγείας στα χέρια μας.

Να ακυρώσουμε στην πράξη το έγκλημα που ήδη συντελείται, και που έχει ως τελική στόχευση να βάλει ταφόπλακα στο ΕΣΥ και στο νοσοκομείο της πόλης μας.

Η κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή στο νοσοκομείο είναι κυριολεκτικά εκρηκτική, παρά τα δελτία τύπου από την διοίκηση που προσπαθούν να αντιστρέψουν αυτή την εικόνα.

Μετά από αναλυτική ενημέρωση που μας έγινε από το ΔΣ του συλλόγουεργαζομένων νοσοκομείου την περασμένη Τετάρτη σε πλατιά σύσκεψη σωματείων που πραγματοποιήθηκε στο χώρο του νοσοκομείου ενδεικτικά μπορούμε να αναφέρουμε τα εξής :

Σχεδόν σε όλα τα τμήματα η στελέχωση σε ιατρικό προσωπικό είναι σε τέτοιο βαθμό ανεπαρκής που τίθεται ακόμη και θέμα ασφαλούς εφημέρευσης με ότι συνεπάγεται αυτό για την κοινωνία της Πρέβεζας.

Μια σειρά από τμήματα καλύπτουν προς στιγμή εφημεριακά το νοσοκομείο με αντίτιμο την εξόντωση κυριολεκτικά του ιατρικού προσωπικού. Σε τμήματα όπως το Αναισθησιολογικό, το Ακτινολογικό, Καρδιολογικό, για να συμπληρωθεί το πρόγραμμα, οι γιατροί αναγκάζονται να υλοποιούν από 10 και 11 εφημερίες το μήνα, δηλαδή να εργάζονται πάνω από 60(!!!!)ώρες την εβδομάδα που είναι ο μέγιστος επιτρεπόμενος εβδομαδιαίος χρόνος εργασίας.

Άλλα τμήματα πάλι τα οποία απαραιτήτως εν έτη 2023 θα πρέπει να προσφέρουν εφημεριακή κάλυψη όλο το μήνα, εδώ και πολύ καιρό εφημερεύουν μόνο λίγες μέρες. Συγκεκριμένα η ορθοπεδική κλινική με έναν μόνο ορθοπεδικό ενεργό εφημερεύει μόνο 7 ημέρες το μήνα και τις υπόλοιπες ημέρες αν κάποιος σπάσει το χέρι ή το πόδι του θα πρέπει μετά από μεγάλη ταλαιπωρία να μεταφερθεί για τα στοιχειώδη αλλού (Άρτα, Ιωάννινα, Λευκάδα).Στη μαιευτική κλινική αυτή τη στιγμή έχουν απομείνει μόνο δύο γυναικολόγοι οι οποίοι καλύπτουν τις μισές ημέρες του μήνα εφημεριακά με αποτέλεσμα να εγείρονται σοβαρά ζητήματα ασφαλούς εφήμερευσης και ασφαλούς νοσηλείας όταν δεν υπάρχει εφημερεύον Γυναικολόγος. Πως άραγε θα μπορεί να μια γυναικά να εισαχθεί στο νοσοκομείο Πρέβεζας για να γεννήσει ή να υποβληθεί σε κάποια γυναικολογική επέμβαση όταν ενδέχεται να μην εφημερεύει κάποια ή κάποιες ημέρες Μαιευτήρας-γυναικολόγος;

Επίσης άλλα τμήματα που θα έπρεπε να είναι πλήρως στελεχωμένα, στο νοσοκομείο της Πρέβεζας απλά δεν υπάρχουν. Συγκεκριμένα, το Πνευμονολογικό και το Γαστρεντερολογικό τμήμα δεν λειτουργούν καθόλου διότι απλά δεν υπάρχουν γιατροί της συγκεκριμένης ειδικότητας με αποτέλεσμα επείγοντα και απειλητικά για τη ζωή περιστατικά να πρέπει να διακομίζονται χιλιόμετρα μακριά χάνοντας πολύτιμο χρόνο, ενώ θα μπορούσαν κάλλιστα να αντιμετωπιστούν εδώ.

Τέλος υπάρχουν τμήματα όπως η χειρουργική κλινική που κινδυνεύουν άμεσα να αντιμετωπίσουν το ενδεχόμενο να μην μπορούν να καλύψουν εφημερία το μήνα λόγω αποχώρησης ιατρών από το τμήμα. Ένα τέτοιο σενάριο όπως όλοι μας καταλαβαίνουμε είναι κυριολεκτικά εφιαλτικό διότι το χειρουργικό τμήμα περιθάλπει δεκάδες ασθενείς οι οποίοι είναι πρακτικά αδύνατο όλοι αυτοί να διακομιστούν στο σύνολό τους.

Αν στην παραπάνω κατάσταση λάβει κανείς υπόψη του και το γεγονός πως στην συγκεκριμένη περίοδο υπάρχει σημαντική αύξηση στην προσέλευση ασθενών και την επίσης σοβαρή υποστελέχωση της νοσηλευτικής και της τεχνικής υπηρεσίας καθώς και των εργαστηρίων καταλαβαίνουμε όλοι πως συντίθεται μια κυριολεκτικά εκρηκτική εικόνα.

Επίσης αναρωτιόμαστε ποια τουριστική ανάπτυξη της περιοχής μας σχεδιάζουν όταν σχεδόν όλες οι δομές υγείας βρίσκονται σε διαλυτική κατάσταση;

Οι αιτίες που δημιουργούν αυτή την απογοητευτική κατάσταση

  1. Ο συρρικνωμένος οργανισμός νοσοκομείου. Το 2013 καταργήθηκαν από τον οργανισμό του νοσοκομείου το 30% των οργανικών θέσεων και παρόλες τις υποσχέσεις όλων των προηγούμενων Κυβερνήσεων ακόμη δεν αποκαταστάθηκαν. Αυτό το γεγονός έχει ως άμεση συνέπεια να μην υπάρχουν κενές οργανικές θέσεις για να προκηρυχθούν σε τμήματα ζωτικής σημασίας όπως Αναισθησιολογικό, Ακτινολογικό, Καρδιολογικό κ.α
  2. Η εμφανής απροθυμία της σημερινής Κυβέρνησης να προκηρύξει τις κενές οργανικές θέσεις στο σύνολό τους ώστε να δώσει μία ώθηση στην λειτουργία των νοσοκομείων. Η άρνησή της ακόμη και για προκήρυξη επικουρικών θέσεων δείχνει τους βαθύτερους σκοπούς τους για απαξίωση του ΕΣΥ
  3. Ελάχιστη κρατική χρηματοδότηση των νοσοκομείων. Πρόσφατα ο υπ. Υγείας Πλεύρης σε δημόσια δήλωση του υποστήριξε πως στόχευση της Κυβέρνησης είναι η κατάργηση της κρατικής χρηματοδότησης για τα νοσοκομεία. Αυτή την θέση άμεσα ή έμμεσα την έχουν υιοθετήσει όλες οι προηγούμενες Κυβερνήσεις διότι όλοι τους ανεξαιρέτως μείωναν κάθε χρόνο την κρατική χρηματοδότηση
  4. Χαμηλές μισθολογικές απολαβές. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα πολλοί γιατροί, ειδικά που θα πρέπει να εργαστούν σε βαριά τμήματα, δεν εντάσσονται στο σύστημα ειδικά άτομα που πρέπει να έρθουν από άλλη πόλη οι οποίοι αντικειμενικά έχουν περισσότερα έξοδα

Νομοτελειακά αυτή η κατάσταση θα οδηγήσει σε κλείσιμο τμημάτων και συγχωνεύσεις νοσοκομείων. Δυστυχώς το νοσοκομείο της πόλης μας οδηγείται με μαθηματική ακρίβεια προς έναν τέτοιο δρόμο. Ήδη υπάρχουν απενεργοποιημένα τμήματα και η συλλειτουργία με το νοσοκομείο της Λευκάδας είναι στην ημερήσια διάταξη.

   Και όλα αυτά συμβαίνουν την στιγμή που η κυβέρνηση της ΝΔ, πατώντας πάνω στον νόμο Κατρούγκαλο της προηγούμενης κυβέρνησης και επικαλούμενη τον πληθωρισμό, εφαρμόζει ένα νέο χαράτσι ύψους 9,6% στις εισφορές του ΕΦΚΑ. Η απόφαση αυτή ισχύει για τις εισφορές του 2023, ενώ στο ύψος του πληθωρισμού του τρέχοντος έτους θα είναι και η αύξηση των εισφορών για το 2024.

Ταυτόχρονα να προβληματίσει κάθε συνάδελφο μικρό έμποροη ανοχή της διοίκησης του νοσοκομείου και η σιωπηρή αποδοχή από τους βουλευτές του νομού και τους κυβερνητικούς εκπροσώπους αυτής της κατάστασης.

 Ήρθε η ώρα να γίνουμε εμείς,ο Πρεβεζάνικος λαός, πρωταγωνιστής των εξελίξεων. Να μην περιμένουμε από κανέναν επίδοξο σωτήρα.

Με τους αγώνες μας να επιβάλλουμε να υλοποιήσουν όλα εκείνα που διασφαλίζουν άρτιες δημόσιες και δωρεάν δομές Υγείας για εμάς και τα παιδιά μας.

Απαιτούμε-Διεκδικούμε:

  • Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε όλες τις δομές υγείας
  • Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης στα επίπεδα προ κρίσης
  • Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων
  • Ένταξη των υγειονομικών στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα
  • Αναβάθμιση του νοσοκομείου κτιριακά και σε εξοπλισμό
  • Ανέγερση νέου αποκλειστικά Δημόσιου Νοσοκομείου
  • Καμία αύξηση των Ασφαλιστικών εισφορών. Ασφαλιστική εισφορά διαμορφωμένη στο 13% του καθαρά φορολογητέου εισοδήματος, χωρίς τον συνυπολογισμό των ασφαλιστικών εισφορών στο ασφαλιστέο εισόδημα.       
  • Δημόσιο, υποχρεωτικό Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης στη βάση των σύγχρονων αναγκών. Κατάργηση του ν.Κατρούγκαλου και όλων των αντιασφαλιστικών νόμων.
  • Πλήρης αποκατάσταση των απωλειών, αυξήσειςσε συντάξεις και προνομιακά επιδόματα. Επαναφορά της 13ης και 14ης σύνταξης. Να επιστραφούν τα κλεμμένα αποθεματικά.

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ  ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ

ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 21/02 ΣΤΙΣ 7:00μμ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΗ ΘΕΟΦΑΝΕΙΟ

ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΡΕΒΕΖΑΣ

Προηγούμενο Άρθρο

Τρελό Πανηγύρι με τον “Αποκριάτικο γάμο” του Καρναβαλικού Κομιτάτου-Σκόρπισε κέφι σε όλη την Πρέβεζα

Επόμενο Άρθρο

Εθνικές εκλογές: Τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ στην Ήπειρο – Ψάχνουν δεύτερη γυναίκα στην Πρέβεζα

Μπορεί να σας ενδιαφέρει...