Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024, 4:47

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΡΕΒΕΖΑ 1821-2021: Το έθιμο του στολισμού του Επιταφίου

Στους τέσσερις αιώνες που οι Έλληνες στέναζαν κάτω από τον τουρκικό ζυγό, η Ορθόδοξη πίστη, αποτελούσε πάντα αποκούμπι, παρηγοριά, αλλά και πηγή ελπίδας. Οι Έλληνες, παρ’ όλο που οι Τούρκοι επέλεγαν τις ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδας για να πραγματοποιήσουν εκτελέσεις χριστιανών και τους απαγόρευαν σε πολλές περιοχές να ντύνονται γιορτινά, βίωναν με κατάνυξη τις ημέρες αυτές, συμμετείχαν στα πάθη του Κυρίου, και πρόσμεναν μαζί με την ανάστασή του και την ανάσταση του γένους.

Τα χρόνια εκείνα, οι γυναίκες, στόλιζαν, ξενυχτώντας το βράδυ της Μεγάλης Πέμπτης, με μεγάλη ευλάβεια τον Επιτάφιο, χρησιμοποιώντας αγριολούλουδα από τους αγρούς.

Τα μέλη της επιτροπής ΠΡΕΒΕΖΑ 1821-2021 ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΝΗΜΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, προσπαθήσαμε, με τα λίγα μέσα που διαθέτουμε, να αναπαραστήσουμε το έθιμο του στολισμού του Επιταφίου, καταγράφοντας τις ιδιαίτερες συνθήκες, που επικρατούσαν τα χρόνια της τουρκοκρατίας. Η αναπαράσταση πραγματοποιήθηκε στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου, στο Σκαφιδάκι Πρέβεζας, έναν ναό που χτίστηκε τα χρόνια της τουρκοκρατίας.

Παρακολουθήστε το βίντεο που δημιουργήσαμε στην ακόλουθη διεύθυνση:

Θερμές ευχαριστίες οφείλουμε στον Σύλλογο Αγίου Θωμά, τον Σύλλογο Μικρασιατών και Ποντίων Πρέβεζας, και ιδιαίτερα τα μέλη τους: Κυριακή Σουρτζή, Βασιλική Χόρτη, Ροντογιάννη Παναγιώτα και Ελένη Μίχα, καθώς και τους ιεροψάλτες Μπακογιώργο Νικόλαο και Τσόλη Ευάγγελο.

Με εκτίμηση,

Η Επιτροπή ΠΡΕΒΕΖΑ 1821-2021 «ΙΣΤΟΡΙΑ-ΜΝΗΜΗ-ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ»

Προηγούμενο Άρθρο

Σαν σήμερα 28 Απριλίου

Επόμενο Άρθρο

Αποτελέσματα ελέγχων για τα μέτρα αποφυγής της διάδοσης του κορωνοϊού στην Ήπειρο – 20 στην Π.Ε Πρέβεζας

Μπορεί να σας ενδιαφέρει...