Επιτροπή ΠΡΕΒΕΖΑ 1821-2021: Ιστορικό οδοιπορικό στους δρόμους της Πρέβεζας

Ημερομηνία:

Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΡΕΒΕΖΑ 1821-2021 ΙΣΤΟΡΙΑ – ΜΝΗΜΗ- ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ την Κυριακή 11 Απριλίου 2021 πραγματοποίησε το προγραμματισμένο Ιστορικό Οδοιπορικό της, σε μια  προσπάθειά της να αναδείξει το ιστορικό παρελθόν της πόλης μας και να καταστήσει ευρύτερα γνωστά, σημεία της Πρέβεζας που σχετίζονται με τους αγωνιστές ή στιγμές της επανάστασης του 1821.

Το οδοιπορικό ξεκίνησε από το σημείο που βρισκόταν το σπίτι του Οδυσσέα Ανδρούτσου, όπου η Αναστασία Κόρρου μίλησε για τη ζωή και τη δράση του αγωνιστή.

Πρώτη στάση έγινε κοντά στο κτίριο του ΟΤΕ,  στο σημείο, που βρισκόταν το σπίτι του Σπύρου Μπότσαρη και των απογόνων του και πλάι στο σχολείο, που ίδρυσε ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός το 1779.  Εκεί η Ελένη Μαλέσκου διάβασε κείμενα του Κώστα Πιέτα, σχετικά με τους αγωνιστές της φάρας των Μποτσαραίων και τη σχέση τους με την Πρέβεζα αλλά και το έργο του Άγιου Κοσμά του Αιτωλού.

Η πορεία συνεχίστηκε μέσα στους δρόμους της πόλης ώστε να γίνει μια γνωριμία με τα στα κτίρια που στέγασαν τα προξενεία διαφόρων χωρών. Επόμενη στάση ήταν στο ενετικό ρολόι, όπου η Ελένη Μαλέσκου περιέγραψε τον «Χαλασμό της Πρέβεζας».

Το οδοιπορικό ολοκληρώθηκε στην πλατεία Ελευθερίας, όπου η Αναστασία Κόρου, έδωσε κάποιες πληροφορίες σχετικά με τον τάφο και το άγαλμα του Ανδρούτσου και ο Βαγγέλης Τσώλης αναφέρθηκε στους Σουλιώτες και τη θυσία του Ζαλόγγου.

Λόγω της πανδημίας η Επιτροπή περιόρισε δραστικά τον αριθμό των συμμετεχόντων και φρόντισε ώστε σε όλη τη διάρκεια του οδοιπορικού να τηρηθούν σχολαστικά τα μέτρα προστασίας .

Με εκτίμηση,

Η Επιτροπή ΠΡΕΒΕΖΑ 1821-2021 «ΙΣΤΟΡΙΑ-ΜΝΗΜΗ-ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ»

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Η Πρέβεζα προβλήθηκε πανελλαδικά μέσα από την εκπομπή «Περίμετρος» της ΕΡΤ3 (Video)

Το Σάββατο 18 Ιουλίου 2026, η Πρέβεζα βρέθηκε για...

Η ιστορία της Χρυσής Μπάλας και οι πρώτοι νικητές

Σήμερα η Χρυσή Μπάλα συνοδεύεται από τηλεοπτικές μεταδόσεις, εντυπωσιακές...

Τα όνειρα δεν έχουν ηλικία. Πρώτη θέση στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων για μαθητή του Εσπερινού ΕΠΑ.Λ. Πρέβεζας

Η Διεύθυνση και ο Σύλλογος Διδασκόντων του Εσπερινού ΕΠΑ.Λ....