Τετάρτη, 24 Απριλίου 2024, 0:16

Επιτροπή ΠΡΕΒΕΖΑ 1821-2021: Η βρύση του Χατζή

Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΡΕΒΕΖΑ 1821-2021, ΙΣΤΟΡΙΑ – ΜΝΗΜΗ – ΕΛΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, σταθερή στην αρχή της να αναδείξει σημεία ιστορικού ενδιαφέροντος στην πόλη και την ευρύτερη περιοχή, βρέθηκε στη βρύση του Χατζή, στο Καλαμίτσι.

Στην περιοχή και πάνω στην αμμουδιά, ιδιαίτερα κατά την περίοδο του χειμώνα, εμφανίζονται πολλές νεροσυρμές, που ξεκινούν από μικρές πηγές στη βάση του πρανούς. Κάποια από τις πηγές αυτές αξιοποιήθηκε, προκειμένου να γίνει η βρύση αυτή, που φέρει πιθανότατα, το όνομα του δωρητή των χρημάτων. Στη σκαλισμένη επιγραφή που βρίσκεται πάνω στη βρύση, αναφέρεται στα  ελληνικά και παλαιά τουρκικά, το όνομα Χατζής και το έτος κατασκευής της, το 1882.

Η βρύση είναι γνωστή επίσης και ως βρύση του Πασά, ενώ αναφέρεται και από τον Γάλλο περιηγητή Πουκεβίλ. Από αυτή ξεδιψούσαν τα κοπάδια, οι ταξιδιώτες και εξυπηρετούνταν οι κάτοικοι της περιοχής. Υπάρχει μάλιστα και μια ιστορία, για ένα ζευγάρι μουσουλμάνων, που κατέφυγε στην περιοχή, όπου βεβαίως δεν θα στερούνταν το νερό, προκειμένου να αποφύγει την ανταλλαγή πληθυσμών.

Σήμερα δυστυχώς, η βρύση έχει αφεθεί στην τύχη της, με αποτέλεσμα, το προστατευτικό τοιχίο μπροστά από αυτή να έχει καταρρεύσει, ενώ αποτελεί θέμα χρόνου η ολοκληρωτική κατάρρευσή της.

Ως επιτροπή απευθύνουμε έκκληση, για τη διάσωσή της.

Ευάγγελος Τσώλης

Προηγούμενο Άρθρο

Σφοδρή σύγκρουση δύο οχημάτων – Ελαφρά τραυματισμένοι οι δύο οδηγοί (φωτογραφίες-βίντεο-live)

Επόμενο Άρθρο

Λαϊκή Συσπείρωση Πρέβεζας: ”Να λυθεί άμεσα το πρόβλημα της υδροδότησης”

Μπορεί να σας ενδιαφέρει...