Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024, 15:04

Επιτροπή ”Πρέβεζα 1821-2021”: Στην Πρέβεζα τα κειμήλια του Μάρκου Μπότσαρη (βίντεο-φωτογραφίες)

Η Πρέβεζα υποδέχθηκε το απόγευμα της Τετάρτης τα ιστορικά κειμήλια του Μάρκου και της Λένως Μπότσαρη σε μία εκδήλωση που πραγματοποίησε η επιτροπή Πρέβεζα 1821-2021, στα πλαίσια των εορταστικών εκδηλώσεων για τα 109 χρόνια από την απελευθέρωση της πόλης.

Τα ιστορικά κειμήλια έφερε στην Πρέβεζα η σύζυγος του τρισέγγονου του Ήρωα του 1821 Μάρκου Μπότσαρη κα Αντρέα (Adrea) Μπότσαρη, συνοδευόμενη από τον δικηγόρο και ιστορικό Κωνσταντίνο Παχή στις 7 περίπου το απόγευμα στην είσοδο του Δικαστικού Μεγάρου.

Εκεί τους υποδέχθηκε ο πρόεδρος της Επιτροπής Πρέβεζα 1821-2021 Βαγγέλης Κατσίμπρας, όπου και τους συνόδευσε μέχρι το Εργατικό Κέντρο όπου και πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της έκθεσης καθώς επίσης και ομιλίες με θέμα τα κειμήλια, αλλά και τα 109 χρόνια από την απελευθέρωση της Πρέβεζας.

Κατά την πορεία των ιστορικών κειμηλίων, υπήρχε άγημα του Συλλόγου του Αγ. Θωμά, του Συλλόγου Μικρασιατών και Ποντίων Πρέβεζας, ενώ με την συνοδεία ήχων παραδοσιακής μουσικής από τα KROTALARTA, οι καλεσμένοι αλλά και οι επίσημοι οδηγήθηκαν στο Εργατικό Κέντρο.

Στην Θάλασσα ψαράδες πάνω σε αλιευτικά σκάφη άναψαν φωτοβολίδες αποδίδοντας τιμές στα ιερά κειμήλια που έρχονται για πρώτη φορά στην Πρέβεζα.

Μαζί με την κα Αντρέα (Adrea) Μπότσαρη και τον Κωνσταντίνο Παχή, στην Πρέβεζα βρέθηκαν ο πρέσβης Λεωνίδας Χρυσανθόπουλος και η τέως πρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας κα Μαρία Νεγρεπόντη-Δεληβάνη.

Στον χώρο του Εργατικού Κέντρου οι επίσημοι καλεσμένοι έκοψαν την κορδέλα της έκθεσης με τίτλο  «1821- 2021: Τα Αρχεία μιλούν για τους Ήρωες και τα Μνημεία της Πρέβεζας».

Αμέσως μετά μίλησαν ο πρόεδρος της Επιτροπής Πρέβεζα 1821-2021 Βαγγέλης Κατσίμπρας, το μέλος της Επιτροπής Βαγγέλης Τσώλης, ο δικηγόρος – ιστορικός Κων/νος Παχής και η κα Μαρία Νεγρεπόντη-Δεληβάνη.

Στην έκθεση το παρών έδωσαν ο επικεφαλής του δημοτικού συνδυασμού Ανάπτυξη Τώρα Γιώργος Νίτσας, ο περιφερειακός σύμβουλος Παύλος Φραγκούλης, ο πρόεδρος της Κοινότητας Καμαρίνας Θοδωρής Δράκος, ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Πρέβεζας Νίκος Τζίμας, ο πρόεδρος του Εργατικούς Κέντρου Πρέβεζας Χρήστος Δημόπουλος και πλήθος κόσμου. Η Έκθεση, που θα παραμείνει ανοικτή όλο το διήμερο, εκτός των κειμηλίων της οικογένειας Μπότσαρη, περιλαμβάνει αρχειακό υλικό, που αφορά στα Μνημεία της Πρέβεζας και το οποίο παραχωρήθηκε στην ΕΠΙΤΡΟΠΗ από το ΙΔΡΥΜΑ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΖΟΓΓΟΛΟΠΟΥΛΟΥ, τα Γ.Α.Κ. Αρχεία Νομού Πρέβεζας  και το προσωπικό αρχείο της Καίτης Τσαντή, του Ευάγγελου Κατσίμπρα κ.α.

Οι εκδηλώσεις συνεχίζονται την Πέμπτη 21 Οκτωβρίου ανήμερα της επετείου και είναι οι εξής:

  • 16:30 Επιμνημόσυνη Δέηση στο μνημείο πεσόντων  της Νικόπολης (Ι.Ν. του Αγίου Ιωάννη  Ριγανά).

Τον Πανηγυρικό θα εκφωνήσει ο  Πρέσβης ε.τ. Λεωνίδας   Χρυσανθόπουλος.

  • Κατάθεση στεφάνων.

Η εκδήλωση θα κλείσει με ηπειρώτικα μουσικά ακούσματα από το κλαρίνο του Βαγγέλη Μπάρκα.

  • 19.00 Ομιλία του δικηγόρου- συγγραφέα Γρηγόρη Κοσσυβάκη στη   Θεοφάνειο Αίθουσα Τέχνης με θέμα: «Πρέβεζα παρούσα στην Ιστορία, από την Αρχαία Νικόπολη στην Απελευθέρωση»

Την εκδήλωση θα κλείσουν μουσικά καθηγητές και μαθητές του  Μουσικού Σχολείου Πρέβεζας.

Συμμετέχουν:

  • Σύλλογος Αγίου Θωμά Πρέβεζας
  • Σύλλογος Μικρασιατών και Ποντίων Πρέβεζας
  • Χορευτικός Όμιλος Πρέβεζας

Από το Μουσικό Σχολείο:

  • Λαούτο: Π. Σάκκουλας και Π. Τσολάκης, καθηγητές
  • Κλαρίνο: Β. Παπασταύρος, απόφοιτος
  • Κρουστά: Α. Σιάρκος, απόφοιτος
  • Φωνές:   Γ. Μακρύνας , καθηγητής και Σ. Ζήκα, μαθήτρια

Δείτε το βίντεο με τις αποκλειστικές δηλώσεις της κα Αντρέα (Adrea) Μπότσαρη στην κάμερα του onprevezanews.gr

Προηγούμενο Άρθρο

Πραγματοποιήθηκε ο καθιερωμένος αγιασμός του ΠΑΣ Πρέβεζα

Επόμενο Άρθρο

Οι υποψήφιοι για την ΝΟΔΕ στις εκδηλώσεις της επιτροπής Πρέβεζα 1821-2021

Μπορεί να σας ενδιαφέρει...