Παρασκευή, 26 Απριλίου 2024, 14:05

Επιστολή Κυριάκου Παναγιωτίδη στην ΕΠΣ με προτάσεις για το Αναπτυξιακό ποδόσφαιρο

Αναλογιζόμενος την θέση μου στο αναπτυξιακό ποδόσφαιρο (από το 1992 ενεργός προπονητής στις αναπτυξιακές ηλικίες) και στην προσπάθεια που εξέφρασε η ΕΠΣ Πρέβεζας/Λευκάδας αναβάθμισης του αναπτυξιακού ποδοσφαίρου στην περιοχή μας, ΔΗΛΩΝΩ ΠΑΡΩΝ καταθέτοντας βελτιωτικές προτάσεις-θέσεις προς όφελος όλων των πλευρών που αγαπούν το παιδικό ποδόσφαιρο.

  1. Η τοποθέτηση Ενωσιακού Προπονητή που ξεκίνησε την παρούσα περίοδο, κατά την εκτίμησή μου, θα έπρεπε να γίνει από τον Σεπτέμβριο και σήμερα οι ομάδες της ΕΠΣ Πρέβεζας/Λευκάδας, να έχουν ήδη δημιουργηθεί, να έχει ήδη καταρτισθεί ο βασικός τους κορμός και να διανύουμε ήδη την αγωνιστική τους περίοδο(για να υπάρχει η δυνατότητα επαρκής αριθμών προπονήσεων –φιλικών παιχνιδιών για την αξιολόγηση-επιλογή και κατάρτιση των μικτών ομάδων ).  Και αναφέρω ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ, διότι σε κάθε σοβαρή προσπάθεια, δεν είναι δυνατόν ένας άνθρωπος (όσο ικανός και να είναι) να αποδώσει σοβαρά αποτελέσματα, όταν θα είναι υπεύθυνος για όλες τις ομάδες. Όπως συμβαίνει και στα σωματεία που πρωταγωνιστούν στο τοπικό ποδόσφαιρο (αλλά και γενικότερα στο Ελληνικό – Διεθνές ποδοσφαιρικό τοπίο), θα πρέπει να καταρτισθεί και στην περίπτωση των Μικτών, Προπονητική Ομάδα που να περιλαμβάνει  προπονητή για την Κ16 και την Κ14να έχει ως συνεργάτη, Βοηθό προπονητή Γυμναστή για την εκγύμνση των ομάδων .
  2. Επίσημη συνεργασία της προπονητικής ομάδας της ΕΠΣ ΠΡΕΕΒΕΖΑΣ/ΛΕΥΚΑΔΑΣ με τους προπονητές των ομάδων υποδομών σε διαρκή φάση, διότι οι άνθρωποι των ομάδων, γνωρίζουν από πρώτο χέρι τις ιδιαιτερότητες κάθε ποδοσφαιριστή, τα προσωπικά προβλήματα που τυχόν ταλανίζουν και δεν θα υπάρχει για στεγνή εικόνα του νεαρού προπονητή βασιζόμενη μόνο στα 90λετπά μια ποδοσφαιρικής αναμέτρησης. Επίσης θα μπορούσε να διοργανώνονται ημερίδες στις οποίες θα συμμετέχουν όλοι οι προπονητές υποδομών, όπου η προπονητική ομάδα της Ένωσης θα αναπτύσσει τις θέσεις της, τις παρατηρήσεις της επί των ενωσιακών προπονήσεων, αλλά και να αναπτύσσουν οι λοιποί προπονητές τις προτάσεις τους.
  3. Επίσης ενημέρωση των υποδομών (Προπονητικές ομάδες και Εμπλεκόμενους) και παρουσίαση των κανονισμών σε όλους τους εμπλεκόμενους προπονητές σε ένα επιμορφωτικό σεμινάριο (3 πιθανές ημερομηνίες) και απαραίτητη προϋπόθεση η καθολική παρακολούθηση του από τους εμπλεκόμενους σε σωματειακό επίπεδο, διότι παρατηρείται η ΜΗ ΓΝΩΣΗ αυτών.
  4. Θέσπιση ενιαίου οδηγού συμπεριφοράς (με δημόσια ανάρτηση στα αθλητικά κέντρα) γονέων στα γήπεδα π.χ. κατά την διάρκεια του αγώνα ένας γονέας επιπλήττει τον προπονητή – κοινή γραμμή ομάδων για απομάκρυνση του ή υποχρεωτικό χειροκρότημα γονέων και των δύο ομάδων). Δυστυχώς τις περισσότερες φορές, οι όποιες αντεγκλήσεις μεταξύ γονιών, έχει ΑΜΕΣΟ αντίκτυπο και στους νεαρούς ποδοσφαιριστές.
  5. Καταγραφή των διαθέσιμων γηπέδων (βάση των διαστάσεων τους) και ορισμό συγκεκριμένων κατηγοριών, ορισμός ελάχιστων διαστάσεων γηπέδου ανά κατηγορία, σύμφωνα με τους κανονισμούς της ΕΠΟ, αλλά και εφαρμογής ενιαίας ποδοσφαιρικής νοοτροπίας.
  6. Λεπτομερής σαφής προκήρυξη(εφαρμογή από την επομένη δυστυχώς περίοδο, αφού τα πρωταθλήματα βρίσκονται εν εξελίξει) με όλα τα δεδομένα του τρόπου διεξαγωγής του πρωταθλήματος υποδομών που περιγράφονται στους κανονισμούς της ΕΠΟ.
  7. Αυστηρή έναρξη του χρονοδιαγράμματος έναρξης και λήξης του πρωταθλήματος Κ-12 έως Κ-16 (στην περίπτωση λιγοστών ομάδων να δίνεται η δυνατότητα πραγματοποίησης αγώνων όχι μόνο σε 2 γύρους, αλλά 3 και 4 ούτως ώστε να γίνονται αγώνες μέχρι τέλος της Άνοιξης). Επίσης αυστηρή συμπλήρωση του φύλλου αγώνα σε όλες τις κατηγορίες με όλες τις λεπτομέρειες (προπονητής, εκπρόσωπος κ.τ.λ.), κύρωση ποινών σε ομάδες και προπονητές με την ίδια διαδικασία που ακολουθείται στα αντρικά πρωταθλήματα, για να μην παρατηρείται το σημερινό φαινόμενο να δηλώνονται προπονητές ΜΗ διπλωματούχοι και εκπρόσωποι ομάδων που δεν είναι δηλωμένοι στην αίτηση συμμετοχής στα πρωταθλήματα, που καταθέτουν οι ομάδες πριν την έναρξη των αγώνων.
  8. Αξιολόγηση διαιτητών στα πρωταθλήματα υποδομών με παρατηρητές διαιτησίας στο κομμάτι της εκπαιδευτικής συμπεριφοράς και εφαρμογής των κανονισμών, παροχή διαιτητών στα αθλητικά κέντρα ,και κάλεσμα των τεχνικών υπευθύνων σε διάσκεψη για κατάθεση προτάσεων, ανταλλαγή απόψεων και συζήτηση, πριν την σύνταξη των προκηρύξεων.
  9. Σχεδιασμός ανάλογου πρωταθλήματος ή σε περίπτωση αδυναμίας για τεχνικούς – πρακτικούς λόγους, θέσπιση φιλικών συναντήσεων μεταξύ ακαδημιών κάθε βδομάδα σε διαθέσιμα γήπεδα για μικρότερες κατηγορίες (Κ8-Κ10), δίχως βαθμολογική κατανομή, κάτι που ισχύει στο εξωτερικό.

Για όλα τα παραπάνω κρίνεται απαραίτητη η αδιάκοπη εφαρμογή των κανονισμών που η μη τήρηση τους να επιφέρει κυρώσεις σε επίπεδο προσωπικό (προπονητής), Α ομάδας, οικονομικής επίπτωσης στην ομάδα ή ό,τι άλλο θα οριστεί εξ αρχής από την Ε.Π.Σ.ΠΡΕΒΕΖΑΣ/ΛΕΥΚΑΔΑΣ.

Όλοι μας αγωνιζόμαστε να πραγματοποιήσουμε τους στόχους μας και να αγγίξουμε την επιτυχία. Ο δρόμος βέβαια δεν είναι εύκολος και κάπου στην πορεία μπορεί να τον χάσουμε. Μπορεί όμως να μην τον βρούμε και ποτέ. Γιατί; Γιατί αναλωνόμαστε σε λάθος πράγματα και χάνουμε τον στόχο μας.

Προτάσεις

  1. Ο Ενωσιακός προπονητής πρέπει να έχει τριετή θητεία μαζί με τον βοηθό

2.Να έχει παιδαγωγική επάρκεια

3.Να γίνεται έγκαιρα προκήρυξη  για πρόσληψη προπονητή και όχι την τελευταία στιγμή πριν ξεκινήσει το πρωτάθλημα των μικτών

  1. Η χρονική διάρκεια να είναι μεγαλύτερη των 4 μηνών για τον καταρτισμό των ομάδων και την σωστή επιλογή των παικτών και την προετοιμασία των ομάδων βλέπετε άλλες ΕΠΣ
  2. ΕΝΔΥΜΑΣΙΑ ΤΩΝ ΟΜΑΔΩΝ Κ14-Κ16

Με φιλικούς χαιρετισμούς,

Παναγιωτίδης Κυριάκος

Προηγούμενο Άρθρο

Μετροπόλιταν Όπερα της Νέας Υόρκης – Φεντόρα του Ουμπέρτο Τζορντάνο

Επόμενο Άρθρο

Πρώτη συνάντηση του Δημάρχου Πρέβεζας με το νέο Ειδικό Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας

Μπορεί να σας ενδιαφέρει...