Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024, 16:26

Εξαιρετική ημερίδα για το Θέατρο της Αρχαίας Κασσώπης από την ΕΦ.Α Πρέβεζας (βίντεο)

Η αποκατάσταση του αρχαίου Θεάτρου Κασσώπης, ήταν το θέμα της εξαιρετικής ημερίδας που πραγματοποίησε η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πρέβεζας στο Πολιτιστικό Κέντρο ”ΟΑΣΗ” του Δήμου Πρέβεζας το απόγευμα της Τετάρτης.

Το παρών έδωσαν ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Νικοπόλεως & Πρεβέζης κ. Χρυσόστομος, ο αντιπεριφειάρχης Π.Ε Στράτος Ιωάννου, ο Δήμαρχος Πρέβεζας Νίκος Γεωργάκος, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Λεωνίδας Αργυρός, ο επικεφαλής του δημοτικού συνδυασμού ”Ανάπτυξη Τώρα” Γιώργος Νίτσας, ο δημοτικός σύμβουλος Θανάσης Ανωγιάτης, οι πρόεδροι των Τοπικών Κοινοτήτων Πρέβεζας Μάκης Μπενετάτος και Καμαρίνας Θοδωρής Δράκος, πρόεδροι συλλόγων κ.α.

Την ημερίδα άνοιξε με σύντομο χαιρετισμό ο αντιπεριφερειάρχης Π.Ε Πρέβεζας Στράτος Ιωάννου, ο οποίος αναφέρθηκε στην ιδέα της πολιτιστική διαδρομής στα αρχαία Θέατρα της Ηπείρου, μία ιδέα που είχε από κοινού με τον Σταύρο Μπένο, ο οποίος επίσης απέστειλε χαιρετισμό.

”Το Θέατρο βρίσκεται σε έναν μοναδικό αρχαιολογικό χώρο, πραγματικά μαγικό. Η μαγεία που αγγίζει τον επισκέπτη της Κασσώπης είναι απαράμιλλη και καθηλωτική” είπε ο κ. Ιωάννου για να συνεχίσει: ”η έκταση που έλαβε το πρόγραμμα της πολιτιστικής διαδρομής, μεταμορφώθηκε σε πρόγραμμα πρότυπο που το ακολούθησαν Περιφέρειες όχι μόνο από την Ελλάδα αλλά και από το Εξωτερικό”.

Ο αντιπεριφερειάρχης αναφέρθηκε και στο εξαιρετικό έργο που κάνουν οι αρχαιολόγοι στο αρχαίο Θέατρο Κασσώπης, όσον αφορά την συντήρησή του και την ανάδειξη, λέγοντας ότι η περιφέρεια θα βρίσκεται συνέχεια στο πλευρό τους με χρηματοδοτικά και άλλα μέσα.

Το Θέατρο της Αρχαίας Κασσώπης είναι κτισμένο τον 3ο αίώνα. π.Χ. και είχε χωρητικότητα περίπου 6.000 θεατών, ενώ διαθέτει μια εξαιρετική θέα προς τον Αμβρακικό κόλπο, το Ιόνιο Πέλαγος και τα Ακαρνανικά όρη, κάτι που το έκανε μοναδικό.

Στην συνέχεια στο βήμα της ημερίδας ανέβηκε η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πρέβεζας Δρ. Αρχαιολόγος Ανθή Αγγέλη, η οποία μίλησε για την έρευνα και την ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου της Κασσώπης, αναφερόμενη στο πρόγραμμά που ξεκίνησε το 2017 και συνεχίζεται μέχρι σήμερα, προκειμένου να αποκατασταθεί πλήρως το θέατρο και να αποδοθεί ένα μεγάλο μέρος του στο κοινό.

Η κα. Αγγέλη μίλησε επίσης και για τους αρχαίους Κασσωπαίους, κάτοικοι μία στρατηγικής σε θέση πόλης, στην οποία υπολογίζεται ότι κατοικούσαν περίπου 8.000 με 10.000 κάτοικοι.

Η Αρχαία Κασσώπη ήταν χτισμένη σε ένα στρατηγικό σημείο, ενώ είχε μία εξαιρετική οργάνωση με το Αρχαίο Θέατρο να αποτελεί επιβλητικό οικοδόμημα.

”Με την ολοκλήρωση του έργου, ευελπιστούμε ότι θα αποδώσουμε το μνημείο πλήρως στο κοινό και θα συμβάλουμε στο να καταστεί η Κασσώπη ελκυστικός προορισμός για τους επισκέπτες αλλά και πηγή πολιτιστικού πλούτου για την περιοχή” κατέληξε η προϊσταμένη της ΕΦ.Α Πρέβεζας Ανθή Αγγέλη.

Ακολούθησε η ομιλία του Δρ. Πολιτικού Μηχανικού Γιώργου Ντουνιά, ο οποίος παρουσίασε τις μελέτες για το έργο, καθώς επίσης και την γεωμορφολογική δομή της Κασσώπης, αλλά και τα μέχρι σήμερα προβλήματα που έχουν καταγραφεί, προκειμένου να βρεθούν οι απαραίτητες λύσεις.

Την εξαιρετική ημερίδα έκλεισε η κα Δήμητρα Δρόσου – Αρχαιολόγος Msc, η οποία παρουσίασε αναλυτικά όλες τις μέχρι σήμερα εργασίες που έχουν γίνει στον χώρο του αρχαίου θεάτρου της Κασσώπης, καθώς επίσης και όλες τις αναγκαίες ενέργειες που έχουν γίνει ή πρόκειται να γίνουν μέχρι την ολοκλήρωσή τους.

”Το Θέατρο της Αρχαίας Κασσώπης είναι ένας ιδιαίτερος χώρος καθώς απαιτούνται οι αποκαταστάσεις τόσο στα δίκτυα υδροδότησης καθώς επίσης και στον χώρο των γραφείων για την σωστή και άρτια λειτουργία του Θεάτρου.

”Η υλοποίηση του έργου αποκατάστασης του Θεάτρου Κασσώπης, αποτέλεσε μια μεγάλη πρόκληση για όλους όσους εργαστήκαμε σ’ αυτό. Σχεδόν πέντε χρόνια πριν σταθήκαμε απέναντι σε ένα μνημείο καλυμμένο από το πέπλο του χρόνου, με όλες τις φθορές και παραμορφώσεις του. Προβληματισμοί, καθυστερήσεις, συνεχή αναθεώρηση των αποφάσεων και των ενεργειών μας, μια πανδημία, είναι μόνο λίγα από τα ζητήματα που είχαμε να αντιμετωπίσουμε. Το έργο ανάδειξης Θεάτρου Κασσώπης δεν αφορά μόνο το μνημείο. Αφορά και σχετίζεται με όλους όσους εργαστήκαμε σ’ αυτό αλλά και τους επισκέπτες, τους κατοίκους της τοπικής κοινωνίας. Ποσό 874.000 ευρώ που αντιστοιχεί περίπου στο 78,5% του προϋπολογισμού του έργου δαπανήθηκε για τη μισθοδοσία και τις συμβάσεις προσωπικού. Ενώ περίπου ποσό 235.000 ευρώ κάλυψε την πληρωμή των τιμολογίων τοπικών κυρίως επιχειρήσεων και ιδιωτών αναδόχων. Τα ποσά αυτά είναι αντιπροσωπευτικά της πολλαπλής ανταποδοτικότητας του έργου στην τοπική οικονομία” κατέληξε η κα Δρόσου.


Ακολουθήστε το onprevezanews.gr στο Facebook και στο Instagram

Διαβάστε πρώτοι τις ειδήσεις στο Google News


 

Προηγούμενο Άρθρο

1 ΜΑΗ 2022 – Συγκέντρωση 10 πμ στον ΟΤΕ – κατάθεση στο μνημείο του Κάππα στις 11:30 πμ

Επόμενο Άρθρο

Γιορτάζει την Κυριακή ο Αγ. Θωμάς – Περιφορά της Ιεράς Εικόνας

Μπορεί να σας ενδιαφέρει...