Παρασκευή, 3 Μαΐου 2024, 16:51

Ενημερωτικό δελτίο τύπου για διάφορα φορολογικά θέματα από τον ΣΕΕΛΦΟ Πρέβεζας

Πορεία Φορολογικών Δηλώσεων

Βαδίζουμε προς την καταληκτική ημερομηνία υποβολής των Φορολογικών Δηλώσεων που είναι η 31/07/2023, ο ρυθμός υποβολής τόσο σε τοπικό όσο και σε Πανελλήνιο επίπεδο είναι περίπου ίδιος με πέρυσι, όπου όμως η καταληκτική ημερομηνία ήταν η 31/08/2022 . Παράλληλα ο μήνας Ιούλιος είναι από τους πλέον φορτισμένους εργασιακά για τα Λογιστικά Γραφεία, οπότε οι πολίτες που δεν έχουν προγραμματίσει ακόμη την επικοινωνία με τους Συναδέλφους να το κάνει το δυνατόν γρηγορότερα .

Η νέα πολιτική ηγεσία και η Φορολογική Διοίκηση, έχει ενημερωθεί για τα προβλήματα που υπάρχουν άλλη μια χρονιά στη διαδικασία υποβολής και ευελπιστούμε ότι θα προχωρήσουν σε νέα καταληκτική ημερομηνία για να ολοκληρωθεί ομαλά η διαδικασία.

Παράταση λύσης μίσθωσης για μισθώσεις που έχουν λυθεί μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2022

Με την απόφαση Α.1029/2023  παρατάθηκε η προθεσμία υποβολής της  περίπτωσης  συμφωνίας μίσθωσης, για την οποία έχει υποβληθεί ηλεκτρονικά ή έχει κατατεθεί στη Δ.Ο.Υ. «Δήλωση Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας», έχει λυθεί μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2022, ο εκμισθωτής υποχρεούται να δηλώσει μέχρι την 31η Ιουλίου 2023 την ημερομηνία της λύσης, διαφορετικά η συμφωνία της μίσθωσης θεωρείται ότι είναι σε ισχύ . Ουσιαστικά η ΑΑΔΕ καλεί όλους τους εκμισθωτές να φροντίσουν να λύσουν και ηλεκτρονικά μισθώσεις που δεν ισχύουν,  διαφορετικά σε μέλλοντα χρόνο, όσες δεν έχουν λυθεί θα λογίζονται κανονικά ως είναι σε ισχύ με αποτέλεσμα τη φορολογία τους. Οι φορολογούμενοι πρέπει να δουν ποιες είναι οι ενεργές μισθώσεις και να προχωρήσουν τις αντίστοιχες νόμιμες διαδικασίες.

Υπενθυμίζουμε τι χρειάζεται για να γίνει η διαδικασία από τα Λογιστικά γραφεία.

Για την υποβολή έναρξης-τροποποίησης μίσθωσης

α) Έλεγχος Ε9 για το ΑΤΑΚ του ακινήτου

β) Σύνταξη χειρόγραφου μισθωτηρίου (προτείνουμε να γίνεται σε Νομικό)

γ) Πιστοποιητικό Ενεργειακής απόδοσης με ισχύ δεκαετίας (η μη προσκόμιση επιφέρει πρόστιμο)                                                    ,

Και για την λύση αυτής

α) Υπεύθυνη δήλωση θεωρημένη από gov ή από Δημόσια αρχή με την ημερομηνία λύσης

Ή οποιοδήποτε άλλο μέσο όπου τεκμηριώνεται η εντολή προς το Λογιστική Γραφείο

Παράταση διορθώσεων Ε9-Περιουσιακής κατάστασης για το έτος 2023

Σύμφωνα με την απόφαση Α1094/2023 δόθηκε παράταση για τις διορθώσεις του εντύπου Ε9 για το έτος 2023 και κατ’ επέκταση της νέας εκκαθάρισης ΕΝΦΙΑ .

Εδώ πρέπει να αναφέρουμε ότι ειδικά για τα Ε9 , η περιοχή μας όπως και πολλές άλλες έχουν μπει τα τελευταία χρόνια στην διαδικασία υλοποίησης ενός τεράστιου έργου, του κτηματολογίου , είναι επίσης γεγονός ότι η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών δεν έχει ορθή αποτύπωση περιουσιακής κατάστασης στο έντυπο του Ε9 για πολλούς λόγους . Αυτό σημαίνει ότι έχουν γίνει πλήθος διορθώσεων και προσθαφαιρέσων ακινήτων όλο το προηγούμενο διάστημα και τα πρόστιμα που προβλέπονται, επιβάλλονται μετά από αρκετό καιρό και όχι ταυτόχρονα με την επιβολή της δήλωσης,  έτσι ώστε να γνωρίζει εκείνη τη στιγμή ο δηλών και την οφειλή του.

Για το πρόστιμο στο Ε9 ισχύουν οι διατάξεις της περ. α της παρ 1 του άρθρου 54 του ν. 4174/2013 σε συνδυασμό με την περ. α’ της παρ. 2 του άρθρου 4174/2013 και το πρόστιμο για την μη υποβολή ή την εκπρόθεσμη υποβολή αρχικής δήλωσης πληροφοριακών στοιχείων ακινήτων Ε9 είναι 100 ευρώ.

Ο νομοθέτης με την παρ. 4 του άρθρου 73 Ν. 4607/2019 σωστά έχει αναφέρει ότι  «οι διατάξεις του άρθρου 54 του ν. 4174/2013 δεν εφαρμόζονται στις εκπρόθεσμες τροποποιητικές δηλώσεις στοιχείων ακινήτων (Ε9) που υποβάλλονται μέχρι την ανάρτηση των κτηματολογικών στοιχείων στο σύνολο της ελληνικής επικράτειας, όπως αυτή προκύπτει από σχετική, Διαπιστωτική Πράξη του Δ.Σ. του Ν.Π.Δ.Δ. «Ελληνικό Κτηματολόγιο», η οποία κοινοποιείται προς τον Υπουργό Οικονομικών.» βλέποντας ότι θα υπάρχουν αλλαγές στη περιουσιακή κατάσταση ακριβώς εξαιτίας του κτηματολογίου.

Θεωρούμε όμως ότι μπορεί  και πρέπει  να υπάρξει άμεση νομοτεχνική ρύθμιση (με παράλληλη ανάκληση/συμψηφισμό των ήδη απεσταλμένων προστίμων) και να προστεθεί και η λέξη «αρχική» στην παραπάνω παράγραφο,  έτσι ώστε και να ολοκληρωθεί σωστά η διαδικασία του κτηματολογίου και να μην επιβαρύνονται με άδικα αλλά και ιδιαιτέρως τσουχτερά πρόστιμα οι πολίτες , πόσο μάλλον δε όταν με την διόρθωση και σωστή αποτύπωση του Ε9 πέρα από το πρόστιμο των 100,00 ευρώ, επιβάλλονται και οι προσαυξήσεις στον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ, ειδικά σε μια εποχή όπου τα νοικοκυριά και επιχειρήσεις στενάζουν.

Υπενθυμίζουμε ότι και ο Σύλλογος μας και η Ομοσπονδία (ΠΟΦΕΕ) έχουμε αποστείλει έγγραφα στη Διοίκηση για αλλαγή γενικότερα του Ν.4174/2013 και για πλήθος προστίμων που είναι πέρα από κάθε λογική.

Με εκτίμηση

Για τον Σ.Ε.Ε.Λ.ΦΟ. Νομού Πρέβεζας

Το Δ.Σ.

Προηγούμενο Άρθρο

Εφορεία Αρχαιοτήτων Πρέβεζας: Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός – Δύο πέτρες με παράξενο σχήμα

Επόμενο Άρθρο

Ξεκίνησαν οι αιτήσεις για την συμμετοχή στην σχολή διαιτησίας του Συνδέσμου Διαιτητών Καλαθοσφαίρισης Άρτας

Μπορεί να σας ενδιαφέρει...