Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024, 16:13

Ενημέρωση του κοινού σχετικά με τη λύσσα στα ζώα και τους εμβολιασμούς των κόκκινων αλεπούδων με εμβόλια-δολώματα λόγω της έναρξης της φθινοπωρινής εκστρατείας του 2022»

Σύμφωνα με τον Εκτελεστικό Κανονισμό (ΕΕ) 2021/620, της Επιτροπής, η Ελλάδα έχει πλέον ταξινομηθεί στον κατάλογο των χωρών με καθεστώς απαλλαγής από τη λύσσα. To γεγονός αυτό αναδεικνύει και τη δέσμευσή της, σε εθνικό και ενωσιακό επίπεδο, για τη διατήρηση του εν λόγω καθεστώτος, η οποία βασίζεται στη συνέχιση της πραγματοποίησης του προγράμματος εμβολιασμών της άγριας πανίδας για την ανοσοποίηση της έναντι του ιού της λύσσας.

Στο πλαίσιο της εφαρμογής του προγράμματος επιτήρησης και καταπολέμησης της λύσσας των ζώων στη χώρα αναμένεται να ξεκινήσει την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου 2022, η ρίψη των εμβολίων δολωμάτων κατά της λύσσας για τον εμβολιασμό των ζώων της άγριας πανίδας. Οι ρίψεις των εμβολίων-δολωμάτων θα πραγματοποιηθούν σε δεκαεπτά (17) Περιφερειακές Ενότητες (ΠΕ), οι οποίες φαίνονται στον χάρτη 1 (επισημασμένες με χρώμα περιοχές). Πιο συγκεκριμένα, θα καλυφθούν οι ΠΕ Θεσσαλονίκης (τμήμα αυτής), Κιλκίς, Σερρών (τμήμα αυτής), Πέλλας, Ημαθίας (τμήμα αυτής), Κοζάνης (τμήμα αυτής), Γρεβενών (τμήμα αυτής), Καστοριάς, Φλώρινας, Θεσπρωτίας, Ιωαννίνων (τμήμα αυτής), Πρέβεζας (τμήμα αυτής), Ροδόπης, Ξάνθης, Έβρου (πλην Σαμοθράκης), Καβάλας (τμήμα αυτής) και Δράμας.

Λαμβάνοντας υπόψη τυχόν καθυστερήσεις λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών (βροχοπτώσεις, ομίχλη, ισχυροί άνεμοι, χιονοπτώσεις), η φθινοπωρινή εμβολιαστική εκστρατεία του 2022 εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί το αργότερο μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου 2022.

Οι λεπτομέρειες εφαρμογής του προγράμματος καθορίζονται με την υπ’ αριθμ. 488/68659- 15/03/2022 (ΑΔΑ: ΨΚ2Τ4653ΠΓ-ΥΛΒ) Απόφαση του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Λόγω της σοβαρότητας και του επείγοντος του θέματος, παρακαλούμε όπως συμβάλλετε στην ενημέρωση του κοινού με όλα τα διαθέσιμα μέσα (συνεντεύξεις σε τοπικά κανάλια, σταθμούς, δελτία τύπου, ενημερώσεις σε σχολεία, σε κυνηγετικούς συλλόγους και Δήμους κά) σχετικά με την εμφάνιση της λύσσας, τους τρόπους αποφυγής του νοσήματος, τους υποχρεωτικούς αντιλυσσικούς εμβολιασμούς των κατοικίδιων σαρκοφάγων κλπ.

Όσον αφορά στα εμβόλια-δολώματα, που χρησιμοποιούνται για την ανοσοποίηση της άγριας πανίδας, και προκειμένου να αποφευχθεί οποιαδήποτε επαφή με αυτά, πρέπει να τονιστούν στους πολίτες τα παρακάτω:

  • Το εμβόλιο-δόλωμα έχει την όψη μικρού κύβου χρώματος λαδί-καφέ με οσμή ψαριού και περιέχει ζωντανό ιό ελαττωμένης λοιμογόνου δύναμης. Σε περίπτωση επαφής, πρέπει να ακολουθήσει άμεσα επίσκεψη στο γιατρό.
  • Σε περίπτωση εύρεσης των εν λόγω εμβολίων-δολωμάτων σε αγροτικές και δασώδεις περιοχές απαγορεύεται στους πολίτες να τα ακουμπούν ή να τα πατούν, καθώς και να έρθουν σε οποιαδήποτε επαφή με αυτά, ενώ επιβάλλεται η σχετική ενημέρωση των τοπικών κτηνιατρικών αρχών.

Κάθε δήμος και χωριό της περιφέρειας σας πρέπει να ενημερωθεί με ανακοινώσεις στον τοπικό τύπο, με προβολή του ραδιοτηλεοπτικού μηνύματος στα τοπικά τηλεοπτικά κανάλια και ραδιοσταθμούς (σχετικός σύνδεσμος σας αποστέλλεται). Ιδιαίτερη προσπάθεια πρέπει να γίνει για την ενημέρωση των παιδιών-μαθητών, των αγροτών και των κτηνοτρόφων, καθώς και όλων εκείνων των πληθυσμιακών ομάδων που έρχονται σε συχνή επαφή με τη φύση (μέλη περιβαλλοντικών και φιλοζωικών οργανώσεων, κυνηγοί, κλπ) προκειμένου να μην έρθουν σε καμία επαφή με τα εμβόλια-δολώματα.

Στην ιστοσελίδα του υπουργείου http://www.minagric.gr, υπάρχουν πληροφορίες για τη λύσσα, επιλέγοντας τη διαδρομή: «Πολίτης->Νοσήματα που μεταδίδονται από τα ζώα στον άνθρωπο->Λύσσα».

Καθώς το θέμα των εμβολίων-δολωμάτων παραμένει πιθανά άγνωστο στο ευρύ κοινό, η συνεργασία σας είναι ζωτικής σημασίας προκειμένου να αποφευχθεί οποιοδήποτε ατύχημα επαφής με το εμβόλιο δόλωμα. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό, οι πολίτες να γνωρίζουν ότι, σε περίπτωση επαφής με αυτό, πρέπει να επισκεφθούν αμέσως γιατρό.

http://www.minagric.gr/images/stories/docs/politis/Trofima_Ygeia/entipo_lissas160913.pdf

Ενημερωτικό βίντεο για τη λύσσα

 


Ακολουθήστε το onprevezanews.gr στο Facebook και στο Instagram

Διαβάστε πρώτοι τις ειδήσεις στο Google News


 

Προηγούμενο Άρθρο

Συνάντηση του Δημάρχου Πάργας με μέλη των Εθνικών ομάδων TAEKWONDO και KICKBOXING

Επόμενο Άρθρο

Πανταχού παρούσα η Φιλαρμονική Πρέβεζας «Ο ΟΡΦΕΑΣ»

Μπορεί να σας ενδιαφέρει...