Σε μια υπόθεση που προκαλεί έντονο προβληματισμό και ερωτήματα για τη διαχείριση κρίσιμων υποδομών, ο γερανός του Εμπορικού Λιμανιού Πρέβεζας παραμένει εκτός λειτουργίας από τα τέλη Ιουλίου, με τις επιπτώσεις να είναι πλέον σοβαρές τόσο για τη λειτουργία του λιμανιού όσο και για τα έσοδα του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η πιστοποίηση του γερανού έχει λήξει εδώ και μήνες, γεγονός που τον καθιστά ανενεργό, ενώ οι απαραίτητες εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης δεν έχουν ολοκληρωθεί. Παρά το μεγάλο χρονικό διάστημα που μεσολάβησε, οι παρεμβάσεις που έγιναν περιορίζονται σε επιδιόρθωση μπουκάλας και αλλαγή λαδιών, χωρίς να έχουν προχωρήσει κρίσιμες εργασίες όπως η αντικατάσταση συρμάτων και η αναβάθμιση των ηλεκτρονικών συστημάτων.
Το αποτέλεσμα είναι ο γερανός να παραμένει ουσιαστικά «παροπλισμένος», δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα στην εξυπηρέτηση των φορτοεκφορτώσεων. Την ίδια ώρα, οι ανάγκες καλύπτονται από ιδιώτες, με τις εταιρείες που διακινούν εμπορεύματα να επιβαρύνονται με επιπλέον κόστος, προκειμένου να εξυπηρετηθούν.
Η κατάσταση αυτή δεν επηρεάζει μόνο την ανταγωνιστικότητα του λιμανιού, αλλά προκαλεί και σημαντική οικονομική απώλεια για το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Πρέβεζας. Με πρόχειρους υπολογισμούς, τα διαφυγόντα έσοδα ξεπερνούν ήδη τις 100.000 ευρώ, ποσό που συνεχίζει να αυξάνεται όσο ο γερανός παραμένει εκτός λειτουργίας.
Επαγγελματίες του χώρου εκφράζουν την έντονη δυσαρέσκειά τους, τονίζοντας ότι η καθυστέρηση στην αποκατάσταση του εξοπλισμού δημιουργεί αλυσιδωτά προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα και επιβαρύνει οικονομικά τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο λιμάνι.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Πρέβεζας, Χαράλαμπο Κακιούζη, αναμένεται άμεσα εξέλιξη, καθώς μεθαύριο πρόκειται να αναλάβει δράση ηλεκτρολόγος για τις απαραίτητες εργασίες στα ηλεκτρονικά συστήματα του γερανού, ένα από τα βασικά εκκρεμή ζητήματα που εμποδίζουν την επαναλειτουργία του.
Ωστόσο, το ερώτημα που παραμένει είναι γιατί χρειάστηκαν τόσοι μήνες για να προχωρήσουν οι κρίσιμες εργασίες, αλλά και πότε τελικά θα αποκατασταθεί πλήρως η λειτουργία του γερανού, ώστε να σταματήσει η οικονομική «αιμορραγία».
Το ζήτημα πλέον δεν αφορά μόνο την τεχνική αποκατάσταση ενός μηχανήματος, αλλά την εύρυθμη λειτουργία ενός ολόκληρου λιμενικού κόμβου, με τις ευθύνες και τις καθυστερήσεις να βρίσκονται στο μικροσκόπιο.


























