Σάββατο, 27 Απριλίου 2024, 11:25

Εκπαιδευτική εκδρομή για το 6ο δημοτικό σχολείο Πρέβεζας στην Ρουμανία

Το 6ο δημ. Σχ. Πρέβεζας πραγματοποίησε το διάστημα 17 με 22 Μαρτίου 2024 εκπαιδευτική επίσκεψη στο  Scoala Gimnaziala “Mihai Eminescu” στο Rosiorii de Vede της Ρουμανίας. Ήταν η 2η εκπαιδευτική επίσκεψη στο πλαίσιο του ERASMUS+ με θέμα «ΕΝΟΤΗΤΑ ΣΤΗ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΤΗΤΑ». Η εκπαιδευτική ομάδα αποτελούνταν από 5 μαθητές των  Ε΄ και ΣΤ’ τάξεων  του σχολείου  και δύο εκπαιδευτικούς, τον κ. Γεώργιο Σαράφογλου, Διευθυντή του σχολείου και την κ. Παρασκευή Νάνη, υπεύθυνη του προγράμματος.

Ένας από τους κύριους πυλώνες αυτού του ταξιδιού ήταν ο αθλητισμός. Ο αθλητισμός δεν αποτελεί απλά μια μορφή άσκησης ή ψυχαγωγίας, αλλά επίσης ένα μέσο για να ενώσει ανθρώπους από διαφορετικές κουλτούρες και παραδόσεις. Κατά τη διάρκεια του εκπαιδευτικού αυτού ταξιδιού, οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί είχαν την ευκαιρία να ασχοληθούν με διάφορες αθλητικές δραστηριότητες, όχι μόνο μεταξύ τους αλλά και με ντόπιους αθλητές και ομάδες. Κάθε ταξίδι είναι μια ευκαιρία για νέες εμπειρίες και μάθηση, αλλά όταν συνδυάζεται με τον αθλητισμό, η εμπειρία γίνεται ακόμη πιο μοναδική και συναρπαστική. Ο αθλητισμός δεν γνωρίζει σύνορα ή γλώσσες. Ανεξάρτητα από το αν κάποιος παίζει ποδόσφαιρο, μπάσκετ ή οποιοδήποτε άλλο άθλημα, η γλώσσα του αθλήματος είναι παντού η ίδια. Κατά τη διάρκεια των αθλητικών δραστηριοτήτων στη Ρουμανία, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να επικοινωνήσουν μέσα από την κοινή τους αγάπη για τον αθλητισμό. Ο αθλητισμός ενώνει ανθρώπους ανεξαρτήτως κουλτούρας, γλώσσας ή εθνικότητας. Στη Ρουμανία, οι εκπαιδευτικοί έδωσαν έμφαση σε αυτήν την ενοποιητική δύναμη του αθλητισμού, δίνοντας τη δυνατότητα στους συμμετέχοντες να δημιουργήσουν διαρκείς δεσμούς και να ανταλλάξουν πολιτισμικές εμπειρίες.

Μια ιδιαίτερη εμπειρία ,ήταν η επίσκεψη στο Παλάτι της Βουλής ή αλλιώς Παλάτι του Λαού στο Βουκουρέστι που είναι το μεγαλύτερο κτίριο της Ευρώπης. Η εντυπωσιακή αρχιτεκτονική του κτιρίου ,η εκλεπτυσμένη διαρρύθμιση των αιθουσών της μαρτυρούν την πλούσια ιστορία και σπουδαιότητα του κτιρίου στο πολίτικό και κοινωνικό  σκηνικό της Ρουμανίας. Αυτή η εμπειρία βοήθησε τους μαθητές να διαπιστώσουν τη σχέση του κτιρίου με την ιστορία και την πολιτιστική κληρονομιά της Ρουμανίας.

Η επίσκεψη στο Κάστρο του Δράκουλα αποτέλεσε ένα από τα αξιοθαύμαστα σημεία ενδιαφέροντος στη Ρουμανία, ιδιαίτερα λόγω της ιστορίας και του μύθου που το περιβάλλει. Αυτή η επίσκεψη προσέφερε στους συμμετέχοντες μια μοναδική ευκαιρία να εξερευνήσουν ένα από τα πιο εμβληματικά αξιοθέατα της χώρας και να εμβαθύνουν στον μύθο του Δράκουλα. Το Κάστρο του Δράκουλα, γνωστό και ως Κάστρο Bran, βρίσκεται στην επαρχία Μπρασόβ και αποτελεί ένα από τα πιο διάσημα μνημεία της Ρουμανίας. Η εντυπωσιακή του αρχιτεκτονική και η μοναδική του θέση στην κορυφή ενός βράχου κάνουν το Κάστρο να ξεχωρίζει στο τοπίο.

Για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς που επισκέφθηκαν το Κάστρο, αυτή η εμπειρία ήταν πολύ περισσότερο από μια απλή επίσκεψη σε έναν τουριστικό προορισμό. Ήταν μια ευκαιρία να μάθουν περισσότερα για την ιστορία της Ρουμανίας και να εξερευνήσουν τον μύθο που περιβάλλει το πρόσωπο του Δράκουλα. Επιπλέον, η επίσκεψη αυτή παρείχε μια ευκαιρία για συζητήσεις και ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο οι μύθοι και οι ιστορίες μπορούν να επηρεάσουν τον πολιτισμό και την ταυτότητα ενός τόπου.

Αυτή η εμπειρία αποδεικνύει πόσο ο αθλητισμός, η πολιτιστική ανταλλαγή και η εκπαίδευση μπορούν να συνδυαστούν για να δημιουργήσουν μια πλούσια και εκπληκτική εκπαιδευτική εμπειρία.

Ευχαριστούμε  το σχολείο Scoala Gimnaziala “Mihai Eminescu για τη θερμή και φιλική υποδοχή και ιδιαιτέρως την Cristina Radita, υπεύθυνη του προγράμματος στη  Ρουμανία.

Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ                                                   Η ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ERASMUS+

ΓΕΩΡΓΙΟΣ Χ ΣΑΡΑΦΟΓΛΟΥ                                                                             ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΝΑΝΗ

Προηγούμενο Άρθρο

Με υπογραφές Γεωργάκου ολοκληρώνεται το έργο πλήρους αναβάθμισης του Ψηφιακού ΚΕΠ Πρέβεζας

Επόμενο Άρθρο

Δέσμευση της «G&K INVESTMENT GROUP» για συνέχιση της επένδυσης στην θέση Κλιμάτι Λούτσας

Μπορεί να σας ενδιαφέρει...