Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024, 18:45

Εκλογές: Τα επικρατέστερα σενάρια για την ημερομηνία και τα μηνύματα Μητσοτάκη

Σε προεκλογικό κλίμα κινείται η πολιτική σκηνή, με τα σενάρια για τον χρόνο της επόμενης εκλογικής αναμέτρησης να διαδέχονται το ένα το άλλο. Και μπορεί επισήμως από την κυβερνητική πλευρά να τονίζεται πως δεν αλλάζει ο σχεδιασμός για κάλπες στο τέλος της τετραετίας, ωστόσο δεν αποτελεί μυστικό πως υπάρχουν εισηγήσεις για επίσπευση των εκλογών.

Οριστικές αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί, καθώς στο Μέγαρο Μαξίμου θέλουν να δουν το επόμενο διάστημα τις εξελίξεις στο πεδίο της ακρίβειας αλλά και στο μέτωπο των παρακολουθήσεων. Ωστόσο σε περίπτωση που τελικά αποφασιστεί επιτάχυνση των εξελίξεων δύο είναι τα βασικά σενάρια:

  • είτε μια χειμερινή εκλογική αναμέτρηση (με τις πρώτες κάλπες να γίνονται στο τέλος Ιανουαρίου ή στις αρχές Φεβρουαρίου)
  • είτε μια εαρινή αναμέτρηση το Μάρτιο
  • ή το αργότερο στις αρχές Απριλίου.

Παρά το ότι από το γαλάζιο στρατόπεδο επιχειρείται να κρατηθεί ζεστό το σενάριάo για κάλπες το Μάιο, αυτό είναι ένα ενδεχόμενο που συγκεντρώνει και τις λιγότερες πιθανότητες σε αυτή τη συγκυρία.

Για την κυβέρνηση η μητέρα των μαχών θα δοθεί στην πρώτη κάλπη της απλής αναλογικής γιατί εκεί θα φανεί και η δυναμική των κομμάτων. Επομένως στη Νέα Δημοκρατία εκτιμούν πως ένα καλό ποσοστό  μπορεί να δώσει «αέρα» στο δρόμο προς τις δεύτερες εκλογές. «Η πρώτη κάλπη -εγώ δεν θέλω να μιλώ για δύο κάλπες, θέλω να μιλάω για μία εθνική εκλογή- θα μας δώσει τη δυνατότητα να χτίσουμε εκείνο το επίπεδο στήριξης για να πάμε στη δεύτερη κάλπη να πετύχουμε την αυτοδυναμία» σημείωσε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Αυτό που ανησυχεί τους «γαλάζιους» είναι το ενδεχόμενο το κύμα ακρίβειας να οδηγήσει σε μια ψήφο με αντικυβερνητικά χαρακτηριστικά και στο πλαίσιο αυτό είναι σε εξέλιξη μια εκστρατεία συσπείρωσης. Στόχος είναι με μια στρατηγική διλημμάτων να αποφευχθούν διαρροές και το βασικό ερώτημα που μπαίνει στους ψηφοφόρους είναι «σταθερότητα ή περιπέτειες». Είναι χαρακτηριστική η αναφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη πως «στο τέλος της ημέρας το ζητούμενο είναι ποιος μπορεί να κυβερνήσει “το πλοίο” σε αυτά τα αχαρτογράφητα νερά».

Ο πρωθυπουγός – μιλώντας χθες σε επενδυτές στο Λονδίνο – έκανε εκ νέου αναφορά στον στόχο της αυτοδυναμίας στις δεύτερες κάλπες. Παράλληλα σημείωσε πως «οι δεύτερες κάλπες θα στηθούν πολύ γρήγορα, μετά τις πρώτες. Θα μεσολαβήσει διάστημα εβδομάδων -όχι μηνών- ίσως τέσσερις, πέντε, έξι εβδομάδες προσωρινής κυβέρνησης ανάμεσα στις δύο εκλογικές αναμετρήσεις».

Στο φουλ οι κομματικές μηχανές.

Η αναφορά του πρωθυπουργού το Σάββατο πως «το κλίμα μυρίζει ήδη εκλογές» έβαλε .. φωτιά στα σενάρια για τον χρόνο της επόμενης αναμέτρησης.  Ήδη οι κομματικές μηχανές δουλεύουν στο φουλ, ενώ οι συζητήσεις για τα ψηφοδέλτια του κόμματος είναι προχωρημένες (αυτό που θα κλείσει τελευταίο είναι το Επικρατείας).

Το τελευταίο διάστημα έχουν πυκνώσει και οι περιοδείες του πρωθυπουργού με αναφορές σε έργα που γίνονται σε περιφερειακό επίπεδο. Παράλληλα δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα στον εβδομαδιαίο απολογισμό του κυβερνητικού έργου – μάλιστα σχετική ανάρτηση κάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης  – καθώς από τη Νέα Δημοκρατία θέλουν να φτάσουν στις κάλπες με σύνθημα «το είπαμε, το κάναμε».

Πάντως η συζήτηση για τον χρόνο της επόμενης αναμέτρησης δεν είναι εύκολο να σέρνεται για μεγάλο διάστημα, καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος ακόμα και μέλη του υπουργικού συμβουλίου να… κατεβάσουν μολύβια και να ριχθούν στο κυνήγι του σταυρού. Αυτοί πάντως που κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα είναι οι βουλευτές, καθώς σε περίπτωση που οι εκλογές γίνουν από το Μάρτιο και μετά θα ληφθεί υπόψη η τελευταία απογραφή (κάτι που μπορεί να επηρεάσει τις έδρες σε 8 με 10 περιφέρειες). Ωστόσο αν οι εκλογές γίνουν νωρίτερα δεν θα αλλάξουν οι έδρες που έχει η κάθε περιφέρεια.

Πηγή: ethnos.gr/Κατερίνα Κοκκαλιάρη

Προηγούμενο Άρθρο

Θάνος Πλεύρης: Οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί επιστρέφουν την 1η Ιανουαρίου του 2023

Επόμενο Άρθρο

Πανελλήνιες 2023: Από σήμερα έως και τη Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου η υποβολή Αίτησης – Δήλωσης για συμμετοχή

Μπορεί να σας ενδιαφέρει...