Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024, 8:26

Δυνατό «ΟΧΙ» του Δήμου Πρέβεζας στο Υ/Η ΕΡΓΟ στον Αγ. Γεώργιο

Με μεγάλη χαρά παρακολουθήσαμε τη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο Πρέβεζας την Τετάρτη 21/4/2021 με θέμα την εγκατάσταση Υ/Η έργου στον Άγιο Γεώργιο. Οι τοποθετήσεις των εκπροσώπων όλων των παρατάξεων  συνέκλιναν στην αρνητική γνωμοδότηση επί του θέματος.

Ο Προέδρος της Διοικούσας Επιτροπής του παραρτήματος Ηπείρου – Νήσων του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. και Αντιδήμαρχος Πρέβεζας κ. Κουμπής Γρηγόρης, ανέλυσε διεξοδικά τη σαφή θέση που έχει λάβει το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο, τις προηγούμενες ημέρες. Ο κ. Κουμπής τόνισε ότι η πηγή του Αγίου Γεωργίου ανήκει στο «Μητρώο Προστατευόμενων Περιοχών» του υδατικού διαμερίσματος της Ηπείρου που προορίζεται για την άντληση ύδατος για ανθρώπινη κατανάλωση και έκανε λόγο για καταστροφικές επιπτώσεις, που θα είχε το έργο, στο μηχανισμό λειτουργίας της πηγής, αναλύοντας την ενδελεχή μελέτη του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. που οδήγησαν  στην αρνητική γνωμοδότηση επί του θέματος.

Η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού και στέλεχος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πρέβεζας, αρχαιολόγος,  κα Κωνσταντάκη Αθηνά έδωσε για πρώτη φορά δημοσίως το στίγμα της επικείμενης αρνητικής τοποθέτησης της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας επί του θέματος. Η Αντιδήμαρχος τόνισε τις σοβαρές ενστάσεις που έχει η υπηρεσία αφού η περιοχή παρέμβασης βρίσκεται εντός ορίων του αρχαιολογικού χώρου της Βραχοσκεπής «Ασπροχάλικο», που αποτελεί ένα από τα παλαιότερα σημεία κατοίκησης στον ευρωπαϊκό χώρο και προστατεύεται από την Εφορεία Παλαιοανθρωπολογίας-Σπηλαιολογίας με έδρα τη Θεσσαλονίκη. Οι δύο Αρχαιολογικές  Υπηρεσίες, ανέφερε, βρίσκονται σε συνεργασία και πολύ σύντομα θα γνωμοδοτήσουν επί του θέματος. Η Αντιδήμαρχος δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις δυσμενείς επιπτώσεις που θα είχαν οι εργασίες κατασκευής του έργου στο μνημείο του Ρωμαϊκού Υδραγωγείου, που βρίσκεται σε ελάχιστη απόσταση από την περιοχή παρέμβασης.

Ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Ακρίβης Κωνσταντίνος παρουσίασε  επίσημα στοιχεία και κυρίως το ΦΕΚ, με το οποίο έχουν καταρτιστεί τα Σχέδια Διαχείρισης Κινδύνων Πλημμυρών σε όλα τα υδατικά διαμερίσματα της χώρας, που αποδεικνύουν ότι η εν λόγω περιοχή ανήκει και σε προστατευόμενη ζώνη δυνητικά υψηλών κινδύνων πλημμυρών. Στοιχεία, που όπως είπε δεν αναφέρονται σε κανένα σημείο της Μ.Π.Ε. αυτού του έργου.

Το Δημοτικό Συμβούλιο άκουσε τις τοποθετήσεις του Προέδρου κ. Φώτη Ζέρβα και του Μέλους, κ. Θανάση Ανωγιάτη, του Δ.Σ. της ΔΕΥΑ Πρέβεζας, οι οποίοι εξέφρασαν την έντονη αντίθεσή τους στις οποιεσδήποτε παρεμβάσεις μπορεί να προκαλέσουν δυσμενείς επιπτώσεις στην υδροδότηση των πηγών του Αγίου Γεωργίου και κάλεσαν το Δημοτικό Συμβούλιο να πάρει σαφή θέση επί του θέματος. Στην ίδια γραμμή κινήθηκαν οι παρεμβάσεις των Δημοτικών Συμβούλων, του κ. Κωνσταντίνου Κύρλα- ο οποίος τόνισε την ανάγκη ύπαρξης ενός Ενιαίου Κρατικού Φορέα που θα σχεδιάζει τα έργα Α.Π.Ε., λαμβάνοντας υπόψη όλες τις περιβαλλοντικές, αρχαιολογικές ή οποιεσδήποτε άλλες παραμέτρους κάθε περίπτωσης αλλά και του κ. Παύλου Σαραμπασίνα, Μέλους ΔΕΥΑ Πρέβεζας -ο οποίος τόνισε ότι σε αυτές περιπτώσεις τον πρώτο λόγο έχουν οι Δήμοι και οι ΔΕΥΑ.

Το Δημοτικό Συμβούλιο, ύστερα από την πρόταση του Δημάρχου Πρέβεζας, κ. Νικόλαου Γεωργάκου  κατέληξε στην απόφαση έκδοσης ομόφωνου κειμένου-ψηφίσματος που θα κατατεθεί αρμοδίως στο πλαίσιο της δημόσια διαβούλευσης επί του έργου. Συγχαίρουμε σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο Πρέβεζας που μέσα από έναν εμπεριστατωμένο και ιδιαίτερα εποικοδομητικό διάλογο παρουσίασε τις δικές του θέσεις, αναδεικνύοντας τις σοβαρές συνέπειες που θα είχε για τον τόπο μας η κατασκευή αυτού του έργου.

Από την πλευρά της Περιφέρειας Ηπείρου ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Πρέβεζας, κ. Στράτος Ιωάννου μας έχει ενημερώσει ότι έχει ήδη ζητήσει επίσημα τη γνωμοδότηση των αρμόδιων υπηρεσιών, κυρίως του Ι.Γ.ΜΕ. και της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πρέβεζας, ώστε να κατατεθούν εγκαίρως στη δημόσια διαβούλευση.

Εν αναμονή των επίσημων γνωμοδοτήσεων των κρατικών υπηρεσιών, νιώθουμε την ανάγκη να εκφράσουμε την απεριόριστη εμπιστοσύνη μας στην επιστημονική κοινότητα της Ηπείρου και της ευρύτερης περιοχής μας, η οποία επιδεικνύει ταχύτατα αντανακλαστικά και ανακοινώνει εγκαίρως τις θέσει της. Καλέσαμε τους ειδικούς, από την πρώτη στιγμή, να διατυπώσουν τις επιστημονικές τους απόψεις επί του θέματος αλλά και τους Τοπικούς Οργανισμούς Αυτοδιοίκησης να αναλάβουν τις ευθύνες, που αναλογεί στον καθένα, και να συμβάλλουν στη ματαίωση των καταστροφικών επενδυτικών σχεδίων στην περιοχή των Πηγών του Αγίου Γεωργίου.

Διαπιστώνουμε, με ιδιαίτερη χαρά, ότι η ευρύτερη τοπική κοινωνία βρίσκεται ενωμένη μπροστά στον οποιονδήποτε κίνδυνο διατρέχει το κοινό καλό.

Με εκτίμηση

Η Επιτροπή Αγώνα

Προηγούμενο Άρθρο

Αποτελέσματα ελέγχων για τα μέτρα αποφυγής της διάδοσης του κορωνοϊού στην Ήπειρο – 16 στην Π.Ε Πρέβεζας

Επόμενο Άρθρο

Ο ξυλόφουρνος Caterina’s Καλδάνη-Δρακούση αναλαμβάνει το ψήσιμο του αρνιού σας

Μπορεί να σας ενδιαφέρει...