Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024, 6:12

Δημοτικές Εκλογές: Γεωργάκος στον δεύτερο γύρο – Ψάχνουν τον δεύτερο

Μπορεί οι δημοτικές εκλογές να ακολουθήσουν τις εθνικές που κανείς δεν γνωρίζει ακριβή ημερομηνία, ωστόσο θα παίξουν καθοριστικό ρόλο για τα επόμενα αποτελέσματα….

Τις τελευταίες ημέρες έχει αρχίσει την Πρέβεζα μία έντονη φημολογία που αγγίζει τα όρια σεναρίων επιστημονικής φαντασίας, λίγα εικοσιτετράωρα πριν μας αποχαιρετίσει το καλοκαίρι.

Σενάρια που έχουν να κάνουν με ονόματα υποψηφίων, συνεργασίες, ονόματα συμβούλων, ακόμη και το ποιοι και με τι ποσοστό θα είναι στον δεύτερο γύρο.

Όποιοι και όσοι δηλώσουν υποψηφιότητα, ένα είναι το σίγουρο και νομίζουμε ότι δεν υπάρχει καμία αμφισβήτηση από καμία πλευρά. Ο νυν δήμαρχος Νίκος Γεωργάκος θα είναι ένας εκ των δύο που θα περάσουν στον δεύτερο γύρο των δημοτικών εκλογών.

Οι λόγοι είναι πολλοί που λίγο πολύ είναι γνωστοί σε όλους, αφού ένας εν ενεργεία δήμαρχος έχει πάντα το πάνω χέρι σε περίοδο εκλογών και αυτό γιατί έχει την ”δύναμη” να κινεί τους μηχανισμούς για ”έργα” της τελευταίας στιγμής, πάντα προς όφελος των δημοτών…

Οι πληροφορίες ωστόσο λένε ότι ο νυν δήμαρχος έχει το πάνω χέρι και στην περιφέρεια, δηλαδή στους δύο πρώην δήμους Ζαλόγγου και Λούρου, με τα ονόματα των υποψηφίων ήδη να έχουν βρεθεί και να έχουν δώσει και τα χέρια.

Από την άλλη και ιδιαίτερα στον Δήμο Ζαλόγγου ο σημερινός αντιδήμαρχος Γιώργος Σαργιάνογλου, ένας έμπειρος πολιτικός, έχει δείξει υπερβάλλοντα ζήλο και βρίσκεται παντού και πάντα δίπλα στους δημότες, κάτι που το ομολογούν όλοι.

Ο Γιώργος Σαργιάνογλου έχει δείξει ότι δεν παίζει με κανέναν και πέρα από κομματικές ή άλλες ταυτότητες έχει κάνει έργο, έργο που μπορεί για κάποιους να είναι αυτό που λέμε ”ψιλά γράμματα”, ωστόσο για τους συνδημότες του είναι σημαντικά.

Στον δεύτερο πρώην δήμο, ο αντιδήμαρχος ΔΕ Λούρου Νίκος Παγγές και αυτός έχει δείξει μία δυνατή παρουσία σε όλες τις τοπικές κοινότητες, αφού όπου χρειάστηκε να επέμβει ποτέ δεν είπε όχι.

Αυτό το έδειξε και στις δύσκολες περιπτώσεις όπως την φωτιά στην Βρυσούλα αλλά και σε πλημμύρες που είχε να αντιμετωπίσει δύσκολες καταστάσεις… ο Νίκος Παγγές και οι εργαζόμενοι στο Δ.Ε Λούρου ήταν εκεί.

Στην πόλη της Πρέβεζας το έργο μπορεί να είναι πιο δύσκολο, ωστόσο υπάρχουν αρκετοί που κάνουν δουλειά, όμως είναι αυτό που λέμε ”αφανείς ήρωες”.

Ο λόγος για τον αντιδήμαρχο Καθαριότητας Γρηγόρη Κουμπή, τον αντιδήμαρχο Οικονομικών Γιάννη Δαρδαμάνη και τον αντιδήμαρχος τεχνικών έργων Κώστα Ακρίβη.

Και οι τρεις παραπάνω δουλεύουν χωρίς ωστόσο να εμφανίζονται πουθενά για πολλούς και διάφορους λόγους που δεν είναι επί τους παρόντος να αναλυθούν.

Έχουμε πει πολλές φορές ότι το ΕΓΩ σε πολλούς δεν αρέσει, ωστόσο είναι υπαρκτό στην δημοτική αρχή.

Εκτός από το μέχρι σήμερα έργο όποιο και να είναι αυτό, έχουν γίνει και πολλά λάθη, λάθη για τα οποία έχουν κάνει αρκετούς δημότες να αγανακτούν, να διαμαρτύρονται και να προχωρούν σε δημοσιεύσεις στα social media.

Είτε μας αρέσει είτε όχι διοίκηση στον δήμο Πρέβεζας, τουλάχιστον μέχρι τον Οκτώβριο του 2023 θα αρκεί ο Νίκος Γεωργάκος και οι εκλεγμένοι δημοτικοί σύμβουλοι με το δικαίωμα αυτό να του το έχουν δώσει οι πολίτες από τις εκλογές του 2019, όταν και τον στήριξαν.

Σήμερα σχεδόν 3 χρόνια μετά, υπάρχουν έντονες διαμαρτυρίες καθημερινά. Αν θέλεις να διαμαρτυρηθείς δεν ”παίζεις” στα social media, αλλά στις κάλπες… εκεί δίνεται η διαμαρτυρία και πουθενά αλλού.

Οι πρόεδροι των Τοπικών και ο ρόλος τους στις επόμενες εκλογές

Με την αλλαγή του εκλογικού νόμου που θα είναι σε ισχύ από τις εκλογές του 2023 για την τοπική αυτοδιοίκηση σημαντικό ρόλο στο αποτέλεσμα θα διαδραματίσουν και οι σημερινοί πρόεδροι των Τοπικών Κοινοτήτων, οι οποίοι κατέχουν την πλειοψηφία των ψήφων.

Μπορεί οι πρόεδροι να μην έχουν την οικονομική δυνατότητα αυτόνομα να κάνουν έργα, να μην έχουν και τα μηχανήματα και το προσωπικό, ωστόσο η μικρή βοήθεια που θα παρέχει ο δήμος προς αυτούς, αυτομάτως τους ”ευνοεί” έναντι οποιουδήποτε άλλου υποψηφίου.

Αυτό το γνωρίζουν τόσο οι ίδιοι, όσο και η δημοτική αρχή, η οποία σίγουρα θα ”παίξει” το δικό της παιχνίδι έστω και την τελευταία στιγμή.

Οι πληροφορίες σήμερα κάνουν λόγω, ότι η πλειοψηφία των σημερινών προέδρων των τοπικών συμβουλίων τάσσονται υπέρ του Νίκου Γεωργάκου, ο οποίος ήδη τους έχει προσεγγίσει.

Βέβαια είναι νωρίς ακόμα και ίσως να υπάρξουν μικρές ή μεγάλες αλλαγές σε όλα τα επίπεδα.

Απλά να θυμίσουμε για την ιστορία ότι πριν από μήνες υπήρξε συνάντηση δέκα προέδρων τοπικών κοινοτήτων, ενώ το επόμενο διάστημα θα υπάρξει εκ νέου συνάντηση των προέδρων.

Οι ”πιθανοί αντίπαλοι” του Νίκου Γεωργάκου

Πάμε στα σενάρια, στις φημολογίες ή ακόμα και στις προσωπικές ανακοινώσεις που έχουν γίνει από εν ενεργεία επικεφαλής συνδυασμών για εκ νέου κάθοδο στις εκλογές του 2023.

Δύο είναι οι αρχηγοί συνδυασμών αντιπολίτευσης που έχουν δηλώσει εδώ και μήνες ότι ετοιμάζονται για τις εκλογές του 2023.

Ο πρώτος είναι ο Γιώργος Νίτσας, ο οποίος το 2019 κατάλαβε την 3η θέση την πρώτη Κυριακή με ποσοστό 16,11% και 2.917 ψήφους και ο δεύτερος είναι ο Βαγγέλης Ροπόκης που πήρε την 4η θέση την πρώτη Κυριακή με ποσοστό 13,09 % και 2.371 ψήφους.

Στους υπόλοιπους συνδυασμούς δεδομένη είναι η αλλαγή στην ”ηγεσία” του συνδυασμού Λαϊκή Συσπείρωση, όπου ο Σταύρος Αμάραντος αναμένεται να αποχωρήσει με πιθανό νέο υποψήφιο τον ιατρό Κώστα Κύρλα καθώς και την αποχώρηση από τον συνδυασμό που στηρίχθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ με επικεφαλής τον Φονταρά Ευκλείδη που κατέλαβε την 5η θέση με ποσοστό 12,95% και 2.347 ψήφους.

Γρίφος παραμένει μέχρι και σήμερα αν ο πρώην δήμαρχος και επικεφαλής της Δημοτικής Συνεργασίας Χρήστος Μπαϊλης θα είναι εκ νέου υποψήφιος ή όχι.

Κάποιοι αναφέρουν ότι ο ίδιος επιθυμεί κάποιοι άλλοι ότι δεν θα είναι και ότι θα υπάρχει αντικαταστάτης από τον ίδιο πολιτικό χώρο.

Όπως αναφέραμε και στην αρχή ήδη στα καφενεία καθημερινά ένα από τα θέματα συζήτησης είναι και οι πιθανοί αντίπαλοι του Νίκου Γεωργάκου, με τα ονόματα που μέχρι σήμερα να ακούγονται να ανήκουν σε όλους τους πολιτικούς χώρους.

Μέχρι και για συνεργασίες έχουμε ακούσει μεταξύ κομμάτων ή ακόμη και συνεργασίες συνδυασμών με σκοπό να ”βγάλουν” τον Νίκο Γεωργάκου εκτός δημαρχιακού θώκου.

Χειροκροτήματα για το ποσοστό όχι όμως για τον αριθμό των ψήφων

Μέχρι και σήμερα 3 χρόνια μετά τις εκλογές του 2019 έχουμε ακούσει σε δημόσιες δηλώσεις του, τον νυν δήμαρχο να μιλάει για το ποσοστό του 60,37% που πήρε στον δεύτερο γύρο και εκλέχθηκε δήμαρχος Πρέβεζας, αλλά κανείς μέχρι σήμερα δεν μίλησε με ακριβής αριθμούς που έχουν να κάνουν με τους δημότες που ψήφισαν.

Επειδή σε εμάς αρέσουν οι αριθμοί να τους αναφέρουμε απλά για να υπάρχει μία εικόνα.

Πρώτη Κυριακή

Με εγγεγραμμένους 30.811 δημότες στους εκλογικούς καταλόγους ψήφισε ποσοστό 61,34% περίπου 20.000 δημότες με τους συνδυασμούς να λαμβάνουν τους εξής ψήφους:

Δήμος της καρδιάς μας 4.151

Δημοτική Συνεργασία 3.943

Ανάπτυξη Τώρα 2.917

Δημοτική Ανατροπή 2.371

Στροφή στο Μέλλον 2.346

Λαϊκή Συσπείρωση 2.205

Ανυπότακτη Κίνηση 179

Στην δεύτερη Κυριακή το 2019 αναμετρήθηκαν Νίκος Γεωργάκος και Χρήστος Μπαϊλης.

Η περιβόητη φωτογραφία του Νίκου Γεωργάκου να υψώνει τα χέρια μαζί με τον Βαγγέλη Ροπόκη και Γιώργο Νίτσας, για πολλούς ήταν το επικοινωνιακό τρικ που του έδωσε και τη νίκη, αφού συγκέντρωσε το ποσοστό του 60,37%, έναντι του 39,63% του Χρήστου Μπαϊλη, κερδίζοντας τον δήμο.

Όμως η νίκη του Νίκου Γεωργάκου ήρθε με 7.968 ψήφους έναντι 5.231 που έλαβε ο Χρήστος Μπαϊλης, με σύνολο 14.039 δημοτών που πήγαν στις κάλπες με ποσοστό συμμετοχής 45,56%, δηλαδή ούτε οι μισοί δεν πήγαν για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

Άρα από το 61,34% που ψήφισαν την πρώτη Κυριακή το ποσοστό έπεσε στο 45,56%, κάτι που κανείς φυσικά δεν ανέλυσε, αφού είχε βγει νικητής έστω και με αυτό τον τρόπο.

Νίκος Γεωργάκος στον δεύτερο γύρο – Ποιος θα είναι ο δεύτερος;;;;

Είναι από τώρα γνωστό ότι για τον δήμο Πρέβεζας θα υπάρξει και δεύτερος γύρος, εκτός απροόπτου.

Έτσι στον δεύτερο γύρο τόσο ο Νίκος Γεωργάκος όσο και ο δεύτερος υποψήφιος θα δώσουν όπως είναι φυσικό τα ρέστα τους και θα επιδιώξουν συνεργασίες με άλλους συνδυασμούς.

Ωστόσο ακούγεται ότι αυτές οι συνεργασίες ίσως και να υπάρχουν από την πρώτη Κυριακή με ότι και αν σημαίνει αυτό.

Υπομονή σε λίγες ημέρες ξεκινούν οι επίσημες ανακοινώσεις υποψηφίων και σίγουρα το ταξίδι θα είναι μεγάλο.

Συμβουλή: οι κουβέντες των καφενείων είναι απλά για κατανάλωση μπύρας ή ούζου με μεζέ, οι επίσημες ανακοινώσεις γίνονται δημόσια και φανερά, ούτε στα καφενεία ούτε στα social media.

Μεγάλη προσοχή που μιλάτε τι λέτε, τι ακούτε και πως το μεταφέρετε… Το σχοινάκι που γίνεται τριχιά ισχύει παντού….


Ακολουθήστε το onprevezanews.gr στο Facebook και στο Instagram

Διαβάστε πρώτοι τις ειδήσεις στο Google News


 

 

Προηγούμενο Άρθρο

Υπουργείο Παιδείας: 15 Πειραματικά και Δημόσια ΙΕΚ τη νέα χρονιά – Ποια είναι στην Ήπειρο

Επόμενο Άρθρο

Κέντρο Ξένων Γλωσσών Μαρία Χ. Δημητρίου: Οι εγγραφές ξεκινούν από 1η Σεπτεμβρίου

Μπορεί να σας ενδιαφέρει...