Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024, 8:36

Δήμος Πρέβεζας: Απευθείας ανάθεση λόγω έλλειψης προσωπικού

Για ακόμη μία φορά έρχεται στο προσκήνιο η έλλειψη προσωπικού στον Δήμο Πρέβεζας (χειριστές μηχανημάτων-εργάτες), με αποτέλεσμα πολλά έργα λόγω της κατ’ επείγουσας ανάγκης να δίνονται σε ιδιώτες.

Κάτι τέτοιο συνέβη και στην συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Πρέβεζας το μεσημέρι της Παρασκευής, με τα μέλη της να αποφασίζουν να δοθεί έργο αγροτικής οδοποϊίας σε ιδιώτη.

Πιο συγκεκριμένα οι ισχυρές βροχές των τελευταίων ημερών (από 6-1-2021 έως 13-1-2021) δημιούργησαν σοβαρές ζημιές στο αγροτικό οδικό δίκτυο των Κοινοτήτων Άνω Ράχης, Κοτσανοπούλου, Βρυσούλας και Ρευματιάς.

Αιτία της μεγάλης ποσότητας και ροής των υδάτων ήταν η μεταφορά πολλών φερτών υλικών με αποτέλεσμα να αποφράξουν  ή να υπερχειλήσουν  τα αυλάκια απορροής, ενώ έγινε έντονη διάβρωση του οδοστρώματος, με βράχους και χώματα να μεταφερθούν σε διάφορα σημεία του δικτύου.

Έτσι  καταστράφηκαν ολοσχερώς τμήματα των αγροτικών δρόμων που οδηγούν σε γεωργικές και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, με αποτέλεσμα να διακοπεί η ασφαλής κυκλοφορία των οχημάτων, με κίνδυνο αφενός την μη ασφαλή μετακίνηση των γεωργών από και προς τις εκμεταλλεύσεις τους ή και απώλεια ζωικού κεφαλαίου.

Οι εργασίες που απαιτούνται να εκτελεστούν είναι:

  • Εκσκαφές – απομακρύνσεις των φερτών υλικών,
  • Καθαρισμός διαμόρφωση των αυλακιών απορροής των υδάτων,
  • Κατασκευή της υποδομής του δρόμου με αδρανό υλικό (ογκόλιθους – Σκύρα),
  • Την τελική διαμόρφωση των οδών με αμοχαλικώδες υλικό

Ωστόσο τα σοβαρά αυτά προβλήματα δεν μπορεί να διορθώσει ο Δήμος Πρέβεζας με δικά του μέσα, λόγω έλλειψης προσωπικού, που είναι κυρίως χειριστές μηχανημάτων και εργάτες.

Το γεγονός ότι το εργατοτεχνικό προσωπικό (χειριστές μηχανημάτων έργου) που διαθέτει ο Δήμος δεν επαρκεί για την εκτέλεση της παραπάνω υπηρεσίας δεδομένου ότι στον οργανισμό εσωτερικής υπηρεσίας του Δήμου Πρέβεζας προβλέπονται στον κλάδο ΔΕ 28 χειριστών μηχανημάτων έργων 12 θέσεις οι οποίες προέκυψαν μετά την μείωση λόγω προσαρμογής του ΟΕΥ στο υπάρχον προσωπικό του Δήμου και όλες οι επιπλέον κενές θέσεις του καταργήθηκαν. Με βάση την υπάρχουσας κατάστασης στον δήμο στον κλάδο ΔΕ 28 Χειριστών Μηχανημάτων Έργου υπηρετούν 10 υπάλληλοι εκ των οποίων,

  • 2 χειριστές μηχανημάτων έργου (φορτωτή) υπηρετούν στην αποκομιδή των ογκωδών αντικειμένων στην ΔΕ Πρέβεζα σε καθημερινή βάση με πλήρη απασχόληση.
  • 1 χειριστής μπίγας για συλλογή κλαδεμάτων στην ΔΕ Ζάλογγου σε καθημερινή βάση με πλήρη απασχόληση.
  • 1 χειριστής μηχανήματος έργου (φορτωτής) στην αποκομιδή των ογκωδών αντικειμένων στην ΔΕ Λούρου σε καθημερινή βάση με πλήρη απασχόληση.
  • 1 χειριστής μηχανήματος έργου απασχολείται πλήρως σε καθημερινή βάση στην αποθήκη της ανακύκλωσης όλου του Δήμου και δεν μπορεί να μετακινηθεί σε άλλη εργασία.
  • 1 χειριστής μηχανήματος έργου απασχολείται πλήρως και ημερησίως στον καθαρισμό με σάρωθρο των οδών της πόλεως Πρέβεζας
  • 2 χειριστές μηχανημάτων έργου (τσάπες) απασχολούνται σε καθημερινή βάση με πλήρες ωράριο στην υπηρεσία ύδρευσης στις ΔΕ Ζαλόγγου και Λούρου για την αποκατάσταση των βλαβών στα δίκτυα ύδρευσης τα οποία λόγω της παλαιότητας παρουσιάζουν πολλά προβλήματα διαρροών.
  • 2 χειριστές μηχανημάτων (Καλαθοφόρα) απασχολούνται σε καθημερινή βάση με πλήρες ωράριο στην υπηρεσία ηλεκτροφωτισμού στις ΔΕ Πρέβεζας, Ζαλόγγου και Λούρου για την αποκατάσταση των βλαβών στα δίκτυα ηλεκτροφωτισμού.

Το συνολικό κόστος των εργασιών αγγίζει τα 5.000 ευρώ με Φ.Π.Α, ενώ δόθηκε στον ιδιώτη προθεσμία 40 ημερών προκειμένου να έχει ολοκληρώσει της εργασίες αποκατάστασης της αγροτικής οδοποιίας.

Δείτε την απόφαση εδώ

Προηγούμενο Άρθρο

Σπύρος Νάτσος: Ο πρώτος Έλληνας κομμωτής με δικό του χτένισμα στο esteticamagazine

Επόμενο Άρθρο

Ο Δήμος Πρέβεζας κοντά σε ΑμΕΑ και τρίτεκνους μέσω της ΔΕΥΑΠ

Μπορεί να σας ενδιαφέρει...