Σάββατο, 20 Απριλίου 2024, 6:44

Δήμος Ζηρού: Το έλλειμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης παρέα με τις ελλείψεις στο σχέδιο αντιμετώπισης των δασικών πυρκαγιών

Χθες (15/06/2020) πραγματοποιήθηκε η πρώτη ζωντανή συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ζηρού, στην μετά την εμφάνιση της πανδημίας εποχή.

Στην ημερήσια διάταξη υπήρχε προς συζήτηση
το σημαντικότατο θέμα της έγκρισης του “Σχεδίου αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών εξαιτίας των δασικών πυρκαγιών”.

Λόγω της σημαντικότητας του συγκεκριμένου θέματος θα περίμενε κανείς οι παρατάξεις να προσέλθουν πλήρεις ώστε να πραγματοποιηθεί μια ουσιαστική και εποικοδομητική συζήτηση.

Δυστυχώς όμως η Αξιωματική Αντιπολίτευση για άλλη μια φορά προσήλθε ελλιπής, στερώντας κατ’αυτόν τον τρόπο, εάν παρίστατο ανάγκη, κάθε δυνατότητα καταψήφισης αυτού ή οποιουδήποτε άλλου θέματος .

Το τραγικότερο όλων όμως είναι ότι, ο επικεφαλής της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, προσήλθε, τοποθετήθηκε προ ημερησίας διατάξεως και αμέσως μετά αποχώρησε αναιτιολόγητα , απαξιώνοντας πλήρως τη λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου.

Αυτός ο κύριος ήταν που, προ τεσσάρων μηνών, όταν είχα θέσει θέμα δυσλειτουργίας στην πρώην παράταξή μου, με είχε χαρακτηρίσει ως το μοναδικό πρόβλημά της και είχε πει πως χωρίς εμένα αυτή θα δούλευε στην εντέλεια.

Δυστυχώς όμως γι’αυτόν, οι μετέπειτα εξελίξεις και η εν γένει στάση του, αποδεικνύουν πως άλλος ήταν και συνεχίζει να είναι το πρόβλημα της παράταξης και όχι εγώ.

Όπως προανέφερα το σημαντικότερο προς συζήτηση θέμα ήταν το “Σχέδιο αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών εξαιτίας των δασικών πυρκαγιών”.

Παρότι ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος και ο Δήμαρχος το παρουσίασαν στο Σώμα ως κάτι το εξαιρετικό, η πραγματικότητα ήταν εντελώς διαφορετική.

Τοποθετήθηκα και ανάλυσα τις ελλείψεις που παρουσίαζε το σχέδιο, οι σπουδαιότερες εκ των οποίων ήταν,
# η έλλειψη σχεδίων εκκένωσης των οικισμών,
# η μη πρόβλεψη για λήψη συγκεκριμένων μέτρων ανάλογα με τον δείκτη επικινδυνότητας,
# η μη καταγραφή των εργοληπτών και των μηχανημάτων τους που θα συνδράμουν τον Δήμο κατά την αντιπυρική περίοδο
# και το κυριότερο η αναφορά πως τα πυροσβεστικά υδροστόμια που δεν λειτουργούν ανέρχονται στο αδιανόητο ποσοστό του 34%, δηλαδή το ένα από τα τρία υδροστόμια του Δήμου Ζηρού είναι εκτός λειτουργίας.

Σε αυτό το σημείο θέλω να τονίσω πως οι επισημάνσεις μου πραγματοποιήθηκαν με στόχο να βοηθήσω στη διόρθωση του σχεδίου και στην ορθή επανασύνταξή του, αλλά παρόλα αυτά βρέθηκαν και λιγοστοί Δημοτικοί Σύμβουλοι της πλειοψηφίας οι οποίοι μη κατανοώντας τις προθέσεις μου προέβησαν σε επίθεση εναντίον μου και οι οποίοι βεβαίως πήραν εκ μέρους μου και την ανάλογη απάντηση.

Κλείνοντας την τοποθέτησή μου, επισήμανα σε όλους τους συναδέλφους τη σημαντικότητα του θέματος καθώς και τη δική τους ευθύνη και διεμήνυσα προς πάσα κατεύθυνση πως αν το σχέδιο δεν τροποποιηθεί, όχι μόνο δεν θα το ψηφίσω αλλά θα προβώ και σε όλες τις ενδεδειγμένες ενέργειες προκειμένου να βελτιώσω την προστασία των Δημοτών από τον κίνδυνο των δασικών πυρκαγιών.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες ο Δήμαρχος και ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου , έδειξαν να συμμερίζονται τις ανησυχίες μου, αναδιπλώθηκαν, μετέβαλαν τη θέση τους και τελικά αποφασίστηκε να συγκροτηθεί πενταμελής επιτροπή, στην οποία μου πρότειναν να συμμετάσχω, κάτι που φυσικά και αποδέχθηκα.

Επανειλημμένα και έγκαιρα άλλωστε , τόσο προφορικά όσο και εγγράφως, είχα γνωρίσει στο Σώμα και στη Δημοτική Αρχή ότι ειδικά σε θέματα πολιτικής προστασίας είμαι στη διάθεσή τους για να τους βοηθήσω σε ότι μου ζητηθεί, αλλά μέχρι χθες μάλλον δεν θεωρούσαν σημαντική τη βοήθειά μου.

Επειδή γνωρίζω πολύ καλά πως σε αυτές τις περιπτώσεις πάντα επιχειρείται μια προσπάθεια μεταβίβασης των ευθυνών σε υπαλλήλους ιεραρχικά κατώτερους θα ήθελα να τους προειδοποιήσω να μην το πράξουν γιατί πέραν του ότι αυτό είναι εξαιρετικά ανέντιμο θα με βρουν και κάθετα απέναντί τους σε οποιαδήποτε τέτοια προσπάθεια.

Ας έχουν υπόψη τους ότι καλός ηγέτης είναι αυτός που αποδέχεται και αναλαμβάνει την ευθύνη του λάθους του και παράλληλα σε κάθε επιτυχία αποδίδει τα εύσημα στο προσωπικό του και δεν την καρπώνεται αποκλειστικά ο ίδιος.

Για την απόδοση της αλήθειας και την ολοκληρωμένη ενημέρωση των Δημοτών, αναφέρω πως συμπαραστάτης μου σε όλη αυτή την προσπάθεια, εντός της αίθουσας,
ήταν ο Ανεξάρτητος Δημοτικός Σύμβουλος Παπαδιώτης Κωνσταντίνος.

Οφείλω επίσης να ομολογήσω πως αρκετοί από τους παρευρισκόμενους Δημοτικούς Συμβούλους της αντιπολίτευσης μου έδειξαν με τον τρόπο τους ότι συμφωνούν μαζί μου αλλά δυστυχώς γι’αυτούς δεν υπήρχε τρόπος ενιαίας έκφρασης δεδομένου ότι ο επικεφαλής τους, μη σεβόμενος ούτε τους ίδιους αλλά ούτε και το Σώμα γενικότερα, είχε επιλέξει να αποχωρήσει επιδεικτικά και χωρίς λόγο αμέσως μετά την έναρξη της συνεδρίασης.

Προηγούμενο Άρθρο

Ολοκλήρωση του διαγωνισμού για το Άκτιο-Αμβρακία ανακοίνωσε ο Καραμανλής

Επόμενο Άρθρο

Κραυγή απόγνωσης από τα ΑμΕΑ για τις θαλάσσιες ράμπες

Μπορεί να σας ενδιαφέρει...