Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024, 15:07

Δήμος Ζηρού: Ανάπλαση με τα υπολείμματα των απορριμμάτων

“Ανάπλαση” με τα υπολείμματα των απορριμμάτων επιχειρεί να κάνει ο Δήμαρχος Ζηρού στο λατομείο της Νέας Κερασούντας.

Για το ίδιο θέμα, άλλοι Δήμοι της Ηπείρου αρνήθηκαν να γίνουν αποθηκευτικός χώρος του υπολείμματος που προκύπτει από την επεξεργασία των απορριμμάτων στο εργοστάσιο της εταιρείας στο Ελευθεροχώρι του Δήμου Δωδώνης.

Στον Δήμο Ιωαννιτών οι παρατάξεις του κ. Μπέγκα (πρώην Δήμαρχος Ιωαννιτών) και της κ. Καλογιάννη (πρώην Αντιπεριφερειάρχης Ηπείρου) είπαν όχι και μπλόκαραν το αντίστοιχο έργο “ανάπλασης” του λατομείου της Πεδινής.

Ο Καλαντζής όμως, μη λαμβάνοντας καθόλου υπόψη αυτές τις αντιδράσεις αποδέχθηκε το αίτημα της εταιρείας και επιχείρησε να δοθεί, μέσω του Δημοτικού Συμβουλίου Ζηρού, εν λευκώ εξουσιοδότηση στον ιδιώτη για την μεταφορά και εναπόθεση του υπολείμματος των απορριμμάτων στον Δήμο Ζηρού κάτι βεβαίως που αποφεύχθηκε χάρι στη σθεναρή αντίσταση όλων ημών των Δημοτικών Συμβούλων της αντιπολίτευσης.

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι για το ίδιο θέμα η ηγεσία του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων, ο πρόεδρος (Καλαντζής) και ο Αντιπρόεδρος (Μπέγκας) έχουν εντελώς αντίθετη άποψη και αυτό ίσως είναι ενδεικτικό του πως λειτουργεί ο ΦΟΔΣΑ και γιατί υπάρχουν τα μεγάλα και άλυτα προβλήματα στη διαχείριση των απορριμμάτων της Ηπείρου.

Επί του προκειμένου, ο Δήμαρχος Ζηρού (Καλαντζής) κρατούσε επί τρεις μήνες στο συρτάρι του, από τις 21 Οκτωβρίου του 2021 μέχρι τις 31 Ιανουαρίου του 2022, την επιστολή της εταιρείας διαχείρισης απορριμμάτων για το ξεφόρτωμα του υπολείμματος και μόλις 2 ημέρες πριν την συνεδρίαση τη γνωστοποίησε στα Μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Ζηρού.

Εμφανής η προσπάθειά του να μας αιφνιδιάσει και να μην μας δώσει τον απαιτούμενο χρόνο για να ψάξουμε εκτενώς το θέμα δεδομένου ότι τα στοιχεία που προσκόμισε στη συζήτηση ήταν ελλιπέστατα και αμφιβόλου εγκυρότητας.

Ακόμη και οι χημικές αναλύσεις για το υπόλειμμα, βασίζονταν σε δείγματα τα οποία δεν είχαν ληφθεί από διαπιστευμένο εργαστήριο, όπως προβλέπεται από την νομοθεσία, αλλά από τους ανθρώπους της ίδιας της εταιρείας !!!

Όμως, και αυτές οι χημικές αναλύσεις έδειξαν ότι στο υπόλειμμα υπάρχουν επικίνδυνα συστατικά, όπως τοξικά και βαρέα μέταλλα, καρκινογόνες ουσίες κ.λπ.

Ούτε καν μια στοιχειώδη υδρογεωλογική μελέτη δεν προσκόμισε στο Δημοτικό Συμβούλιο για να διαπιστώσουμε αν η εναπόθεση του υπολείμματος θα έχει επιπτώσεις στα ύδατα και στο οικοσύστημα του Λούρου ποταμού, ο οποίος διέρχεται σε απόσταση μόλις 150 μέτρων χαμηλότερα από το λατομείο της Νέας Κερασούντας.

Τι να υποθέσει κανείς;

Η προχειρότητα σε όλο της το μεγαλείο ή μήπως συμβαίνει κάτι άλλο, το οποίο δικαιολογεί όλη αυτή την μεθόδευση και την αγωνιώδη προσπάθεια του Καλαντζή να γίνει αποδεκτό το αίτημα της εταιρείας ακόμη και με ελλιπή στοιχεία;

Κ ώ ν σ τ α ς    Β α σ ί λ ε ι ο ς

Αντιστράτηγος  Π.Σ. (ε.α.)

Πτυχιούχος Χημικός Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

Ανεξάρτητος Δημοτικός Σύμβουλος Ζηρού


Ακολουθήστε το onprevezanews.gr στο Facebook και στο Instagram

 Διαβάστε πρώτοι τις ειδήσεις στο Google News


 

Προηγούμενο Άρθρο

Ι.Μ. Νικοπόλεως και Πρεβέζης: Πρόγραμμα πανηγυρικού εορτασμού της μνήμης του Πολιούχου μας Ιερομάρτυρός Χαραλάμπους

Επόμενο Άρθρο

Δωρεάν μαστογραφικός έλεγχος στον Δήμο Πάργας

Μπορεί να σας ενδιαφέρει...