Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024, 22:44

Γιώργος Νίτσας: Η τοποθέτησή του για την διάσωση του Πανεπιστημιακού τμήματος

Κατ’ αρχάς θα ήθελα να πω ότι είναι ιδιαίτερα θετικό να παραβρίσκονται βουλευτές, φορείς, πανεπιστημιακοί και ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Ιωάννου.

Αν και η σημερινή συνεδρίαση γίνεται κάτω από την πίεση ιδιαίτερα αρνητικών εξελίξεων, είναι καλό ορισμένα σημαντικά ζητήματα όπως αυτό της Πανεπιστημιούπολης Πρέβεζας να τα συζητούμε και να συνθέτουμε ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ.

Ως επικεφαλής της ανεξάρτητης δημοτικής παράταξης “Ανάπτυξη Τώρα” θέλω να ξεκαθαρίσω ότι υπάρχουν ευθύνες. Και μεγάλες μάλιστα εκ μέρους της δημοτικής αρχής.

Το θέμα όμως δεν είναι να επεκταθούμε σε αυτό. Τα έχουμε πει άλλες δύο φορές, έχουμε εκδώσει και ψηφίσματα στο δημοτικό συμβούλιο Πρέβεζας. Τα πράγματα είναι πλέον κρίσιμα και η σημερινή συνεδρίαση ιστορική.

Ούτε το θέμα μας είναι να καταλογίσουμε ευθύνες και στους πανεπιστημιακούς καθηγητές για την απόφασή τους. Εμείς πιστεύουμε και τους το λέμε πως πράττουν μεγάλο λογικό και ηθικό ατόπημα προς την κοινωνία της Πρέβεζας.

Αλλά δεν είμαστε εδώ για να τους “πυροβολήσουμε”, αλλά μαζί τους και σε συνεργασία να βρούμε μία λύση επωφελή για την τοπική κοινωνία.

Το θέμα είναι να δούμε πως θα βγούμε από αυτό το αδιέξοδο. Και αυτά που θα προτείνουμε εδώ μέσα και ενδεχομένως και να τα αποφασίσουμε να είμαστε έτοιμοι από αύριο να τα βάλουμε μπροστά και να τα υλοποιήσουμε.

Διαβάζοντας λοιπόν προσεκτικά το σκεπτικό της απόφασης της συνέλευσης των καθηγητών, θα θέλαμε να προτείνουμε τα εξής:

Να επανέλθουν οι καθηγητές με νέα διαδικασία συνέλευσης και να στηρίξουν την Δράση 1 με την προσθήκη νέου τμήματος στην Πανεπιστημιούπολη και ενίσχυση συνολικά της υποδομής, έστω και αν -όπως λένε- έχουν απογοητευτεί από τη δυστοκία που παρουσιάζουν οι φορείς.

Αυτό θα γίνει έπειτα από τη ρητή δέσμευση των φορέων ότι:

Θα υπάρξει συγκρότηση επιτροπής από βουλευτές, Αντιπεριφερειάρχη και αρχηγούς παρατάξεων, η οποία και θα επισκεφτεί άμεσα την Υπουργό και τα κοινοβουλευτικά κόμματα με σκοπό να υπάρξει νομοθετική-παρέμβαση τροποποίηση για την περίπτωση της Πρέβεζας. Έχουμε όλα τα “εργαλεία” για να διεκδικήσουμε ότι το Πανεπιστημιακό μας Τμήμα το αξίζει.

Θα υπάρξει σαφής σχεδιασμός και ξεκάθαρες θέσεις ότι θα ενισχυθεί η φοιτητική μέριμνα και κυρίως η προσπάθεια ανέγερσης εστιών, που πιστεύουμε ότι είναι κομβικής σημασίας για την ανάπτυξη της Πανεπιστημιούπολης.

Επίσης θα πρέπει να υλοποιηθούν τα παρακάτω:

Δημιουργία δεύτερου τμήματος στην Πανεπιστημιούπολη της Πρέβεζας, σύμφωνα με την ακαδημαϊκή πρόταση του Τμήματος.

Για την απόλυτη στήριξη του τμήματός μας πάγια θέση της παράταξής μας εδώ και χρόνια είναι να έρθει η έδρα της σχολής στην Πρέβεζα.

Αντί των διετών προγραμμάτων που δεν λειτούργησαν να υπάρξει δομή σεμιναρίων του ΟΑΕΔ εντός των εγκαταστάσεων.

Το Πανεπιστήμιο να οργανώσει πρόγραμμα συνεδρίων και θερινών σχολείων στην Πρέβεζα σε συνεργασία με πανεπιστήμια του εξωτερικού.

Προκαταρκτικές συζητήσεις δημιουργίας ενός αναπτυξιακού οργανισμού οικονομικής έρευνας και οικονομικής ανάλυσης με τη συμμετοχή Περιφέρειας, Διαχειριστικής Περιφέρειας, Δήμου και Πανεπιστημίου με έδρα την Πρέβεζα.

ΌΛΟΙ ΜΑΖΙ μπορούμε να το πετύχουμε.

Αν συνεργαστούμε και οραματιστούμε μία διαφορετική Πρέβεζα.

Σας ευχαριστώ.

Προηγούμενο Άρθρο

Πρόγραμμα «Γέφυρα»: Παράταση 3 μηνών για τα φυσικά πρόσωπα και ανάσα για τις ληξιπρόθεσμες δόσεις

Επόμενο Άρθρο

Έναρξη μαθημάτων στο ΙΕΚ Πρέβεζας την Πέμπτη 14 Οκτωβρίου

Μπορεί να σας ενδιαφέρει...