Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024, 0:08

Γιατί πληρώνουμε ακριβά τα σκουπίδια στην Ήπειρο; του Βασίλη Κώνστα

✓ Πολλά λέγονται και γράφονται για την κατάσταση που επικρατεί στη διαχείριση των απορριμμάτων της Ηπείρου και γεγονός είναι πως, όπου βγαίνει καπνός υπάρχει και φωτιά.

✓ Η διαμάχη μεταξύ του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων  (ΦΟΔΣΑ) και της Περιφέρειας Ηπείρου, έχει φτάσει στα άκρα, μιας και η Διοίκηση του ΦΟΔΣΑ με πρόεδρο τον κ. Καλαντζή, επέλεξε τη μετωπική σύγκρουση με την Περιφέρεια και έχει κινηθεί δικαστικά εναντίον της για την επίλυση των διαφορών.

✓ Είναι βεβαίως απορίας άξιο, πως κατάφερε ο πρόεδρος του Φορέα και Δήμαρχος Ζηρού, ένα θέμα τόσο προνομιακό, όπως είναι αυτό της διαχείρισης των απορριμμάτων, να το μετατρέψει από πεδίο γόνιμης συνεργασίας μεταξύ των δύο βαθμών τοπικής αυτοδιοίκησης σε πεδίο σύγκρουσης με την Περιφέρεια αλλά και σε πεδίο έντονων διαφωνιών με πολλούς Δημάρχους της Ηπείρου.

✓ Ακόμη και η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας προέβη στην ακύρωση της απόφασης του ΦΟΔΣΑ Ηπείρου για τη μελέτη και τους όρους δημοπράτησης της υπηρεσίας που αφορά τη λειτουργία των Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) με προϋπολογισμό 25,9 εκατομμύρια ευρώ και με δικαίωμα προαίρεσης 37,1 εκατομμυρίων ευρώ, γεγονός που αποδεικνύει ότι η Διοίκηση του Φορέα είναι τουλάχιστον αναποτελεσματική μιας και απέτυχε πλήρως να διασφαλίσει τους καλύτερους δυνατούς όρους δημοπράτησης.

✓ Στην τελευταία συνεδρίαση του Αναγκαστικού Συνδέσμου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΑΣΔΣΑ) με θέμα την έγκριση Απολογιςµού Κανονισµού Τιµολογιακής Πολιτικής οικονοµικού έτους 2021, ο οποίος σημειωτέον δεν εγκρίθηκε ομόφωνα αλλά κατά πλειοψηφία, διατυπώθηκαν καταγγελίες για διπλοχρεώσεις των ποσοτήτων του υπολείμματος, κάτι που αν ισχύει αποβαίνει κατάφωρα εις βάρος των πολιτών.

✓ Παρότι ζητήθηκαν από τους καταγγέλοντες τα έγγραφα στοιχεία για να αποσαφηνιστεί το συγκεκριμένο θέμα, αυτά δεν έχουν ακόμη χορηγηθεί και αντί αυτού η Διοίκηση του ΦΟΔΣΑ προέβη σε μια ανακοίνωση στα ΜΜΕ με την οποία αντί να αποσαφηνίσει την κατάσταση, την περιέπλεξε ακόμη περισσότερο, μιας και παρέθεσε μόνο τις θεωρητικές απόψεις της χωρίς καμία αναφορά στα  αιτηθέντα έγγραφα στοιχεία.

✓ Στην ίδια συνεδρίαση ζητήθηκε επίσης να πραγματοποιηθεί διαχειριστικός έλεγχος στον Φορέα αλλά απάντηση δεν δόθηκε από τον κ. Καλαντζή, παρότι η κοινή λογική λέει ότι σε αυτές τις περιπτώσεις και για να εξαληφθεί η οποιαδήποτε αμφισβήτηση, ένα τέτοιο αίτημα γίνεται αμέσως αποδεκτό και δίνεται εντολή να ξεκινήσουν τάχιστα οι διαδικασίες ελέγχου.

✓ Το πιο σημαντικό όμως είναι το γεγονός ότι, με την τροπή που έχουν πάρει τα πράγματα και με τις αδικαιολόγητες καθυστερήσεις στη λειτουργία των Σταθμών Μεταφόρτωσης (ΣΜΑ) και των Πράσινων Σημείων, οι σίγουροι χαμένοι είναι οι πολίτες της Ηπείρου οι οποίοι συνεχίζουν να πληρώνουν πανάκριβα τη διαχείριση των απορριμμάτων.

✓ Η διοίκηση του ΦΟΔΣΑ και προσωπικά ο κ. Καλαντζής ως πρόεδρος του Φορέα, φέρει μεγάλη ευθύνη γιατί, επί δύο χρόνια δεν κατάφερε να επιτύχει την επιθυμητή συναίνεση με τους υπόλοιπους Φορείς της Ηπείρου ούτε κατάφερε η διαχείριση των απορριμμάτων να γίνεται με το χαμηλότερο δυνατό κόστος για τους Ηπειρώτες.

✓ Το αυταρχικό μοντέλο που εφαρμόζει ο κ. Καλαντζής στον Δήμο Ζηρού, όπου, χωρίς κανένα ίχνος συναίνεσης διοικεί τον Δήμο με την προκλητική ανοχή της μείζονος αντιπολίτευσης και παρά τις έντονες αντιδράσεις ορισμένων εξ ημών, αποδεικνύεται ότι δεν μπορεί να λειτουργήσει στον ΦΟΔΣΑ και γι αυτό θα πρέπει άμεσα να αλλάξει τον τρόπο διοίκησης του Φορέα.

✓ Το μέγεθος της αποτυχίας της Διοίκησης του ΦΟΔΣΑ καταδεικνύεται και από το γεγονός ότι έχει δημιουργηθεί τόσο ισχυρή αμφισβήτηση εναντίον της, ώστε κάποια μέλη του Φορέα ζήτησαν την παραίτηση των διοικούντων, καταλογίζοντάς τους κακοδιοίκηση και αναποτελεσματικότητα.

✓ Όλοι βεβαίως κρινόμαστε εκ του αποτελέσματος και δυστυχώς για τον κ. Καλαντζή και την υπόλοιπη Διοίκηση του ΦΟΔΣΑ οι αριθμοί είναι αμείλικτοι, είναι επιβαρυντικοί γι αυτούς και δεν επιδέχονται καμία αμφισβήτηση.

✓ Είναι γεγονός όμως ότι, κάποια στιγμή έστω και μέσω της δικαστικής οδού, τα πράγματα θα ξεκαθαρίσουν, αλλά μέχρι τότε, το «μάρμαρο» θα το πληρώνουν οι πολίτες της Ηπείρου οι οποίοι παρότι δεν φταίνε σε τίποτα είναι τελικά οι μεγάλοι χαμένοι της υπόθεσης.

Φιλιππιάδα 19-3-2022

Κώνστας Βασίλειος

Ανεξάρτητος Δημοτικός Σύμβουλος Ζηρού


Ακολουθήστε το onprevezanews.gr στο Facebook και στο Instagram

Διαβάστε πρώτοι τις ειδήσεις στο Google News


 

Προηγούμενο Άρθρο

Σταδιακή μετάβαση στην αειφόρο ανάπτυξη από τον Δήμο Πάργας

Επόμενο Άρθρο

Συνελήφθη στην Θεσπρωτία για παραβάσεις της νομοθεσίας για τα ναρκωτικά

Μπορεί να σας ενδιαφέρει...