Πέμπτη, 18 Απριλίου 2024, 9:51

Βρέθηκε νεκρή χελώνα καρέτα-καρέτα στο Μονολίθι

Μία νεκρή χελώνα καρέτα-καρέτα βρέθηκε το πρωΐ του Σαββάτου στο Μονολίθι της Πρέβεζας, από κατοίκους της περιοχής.

Η χελώνα είχε εμφανή σημάδια από χτύπημα στο κεφάλι, προφανώς από κάποιο αλιευτικό σκάφος, αφού ήταν γεμάτη αίματα.

Από την πρώτη στιγμή ενημερώθηκε το λιμεναρχείο Πρέβεζας, το οποίο ουδέποτε έφτασε στην περιοχή, προκειμένου να ‘’συλλέξει’’ την άτυχη χελώνα, αλλά και να γίνει καταγραφή του περιστατικού.

Έτσι οι κάτοικοι έθαψαν τη χελώνα καρέτα-καρέτα στο σημείο όπου τη βρήκαν.

Η ζωή που απειλείται

Η θαλάσσια χελώνα Caretta caretta είναι ένα κινδυνεύον είδος, σύμφωνα με το Κόκκινο Βιβλίο των Απειλούμενων Ζώων της Ελλάδας (Αθήνα, 2010). Θα τη συναντήσουμε να κολυμπάει σε όλα τα μήκη και πλάτη των ελληνικών θαλασσών, αλλά η ιδιαίτερη σημασία της χώρας μας έγκειται στο ότι φιλοξενούμε κάποιες από τις σημαντικότερες παραλίες για την αναπαραγωγή και φωλεοποίηση της καρέτα στη Μεσόγειο.

Οι κυριότερες απειλές που αντιμετωπίζει στην Ελλάδα είναι η οικολογική υποβάθμιση των οικοσυστημάτων που τη φιλοξενούν όπως: η οικιστική και τουριστική ανάπτυξη των παραλιών ωοτοκίας, ο τεχνητός φωτισμός που αποπροσανατολίζει τα μικρά, η διάβρωση των παραλιών και η κλιματική αλλαγή που απειλεί τα παραθαλάσσια οικοσυστήματά και τις παραλίες ωοτοκίας. Η παγίδευση σε αλιευτικά εργαλεία, οι τραυματισμοί από ταχύπλοα αλλά και η ηθελημένη θανάτωση από ορισμένους ψαράδες αποτελούν κάποιους επιπλέον ανθρωπογενείς κινδύνους.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι το 80% των ατόμων που εισήχθησαν για περίθαλψη στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών στη Γλυφάδα, κατά το διάστημα 1994-2000, έφερε τραύματα που οφείλονταν σε αλιευτικά εργαλεία, καθώς και σε σκόπιμη κακοποίηση.

Το κυνήγι των αυγών από αλεπούδες, σκυλιά, αρουραίους κλπ, αποτελεί μια επιπλέον απειλή και έχει παρατηρηθεί σε παραλίες ωοτοκίας της Πελοποννήσου, επηρεάζοντας το 40% των φωλιών. Ο κυριότερος όμως θηρευτής των μικρών είναι οι γλάροι, ενώ στη θάλασσα τα καβούρια, τα μεγάλα ψάρια κλπ.

Ιδιαίτερα σημαντική απειλή είναι και τα σκουπίδια στη θάλασσα. Ειδικότερα, οι πλαστικές σακούλες που υποβαθμίζουν το θαλάσσιο οικοσύστημα, μοιάζουν με τσούχτρες και μπορούν να ξεγελάσουν τις χελώνες, οι οποίες και τις τρώνε και ως συνέπεια προκαλείται ο θάνατος τους.

Προηγούμενο Άρθρο

Κορονοϊός: Αυτά είναι τα καταστήματα που ανοίγουν τη Δευτέρα

Επόμενο Άρθρο

Οι καλύτερες εμφανίσεις στην Α’ ΕΣΚΑΒΔΕ – Δύο Πρεβεζάνοι στο TOP 10

Μπορεί να σας ενδιαφέρει...