Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024, 20:06

Βασίλης Κώνστας: ”Παράνομες οι μειώσεις μισθών στα ΚΔΑΠ του Δήμου Ζηρού”

Σε συνέχεια της από 16-9-2020 επιστολής που είχα αποστείλει στον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Ζηρού, και αφού ο Πρόεδρος, παρά το αίτημά μου, θεώρησε ότι το θέμα των μειώσεων μισθών σε εργαζόμενες των ΚΔΑΠ
δεν είναι σημαντικό και δεν το έθεσε προς συζήτηση στην συνεδρίαση της 30ης Σεπτεμβρίου, το έθεσα εγώ προ ημερήσιας διάταξης και κατέδειξα την παρανομία της Διοίκησης η οποία μείωσε τον μισθό δύο εργαζομένων κατά το ήμισυ.
Εντύπωση μου προκάλεσε το γεγονός ότι ο Δήμαρχος Ζηρού, αντί να αντιληφθεί την παρανομία και να αποδεχθεί τη λύση που πρότεινα για άρση αυτής, όχι μόνο κάλυψε τον Πρόεδρο της κοινωφελούς αλλά εμφανίστηκε και ένθερμος υποστηρικτής του φτάνοντας μάλιστα στο σημείο, φανερά εκνευρισμένος, να μου πει, “τι σε ενδιαφέρει εσένα αφού οι εργαζόμενες δεν αντιδρούν”.
Έτσι αντιλαμβάνεται ο Δήμαρχος το ρόλο των Δημοτικών Συμβούλων;
Έτσι αντιλαμβάνεται την έννοια της νομιμότητας;
Εγώ όμως πριν τοποθετηθώ έκανα μια μικρή έρευνα και συγκεκριμένα, επικοινώνησα με την ΕΕΤΑΑ, που είναι η επιβλέπουσα αρχή και συζήτησα με τον υπεύθυνο του προγράμματος, ο οποίος μου είπε ότι, με βάση τον αριθμό των παιδιών που είναι εγγεγραμμένα σε κάθε βάρδια καθορίζεται και ο αριθμός των εκπαιδευτικών που απαιτούνται για την νόμιμη λειτουργία των ΚΔΑΠ.
Η απαίτηση είναι η εξής.
Ανά 25 παιδιά απαιτούνται 2 εκπαιδευτικοί, τουτέστιν μέχρι 12 απαιτείται 1, από 13 μέχρι 25 απαιτούνται 2 κ.ο.κ.
Όταν του ανέφερα ότι στο ΚΔΑΠ Ριζοβουνίου υπάρχουν 18 σε κάθε βάρδια μου είπε οπωσδήποτε 2 εκπαιδευτικοί με πλήρες ωράριο γιατί αυτό προβλέπει η νομοθεσία και φυσικά 2 και στην Φιλιππιάδα όπου οι βάρδιες έχουν 21 και 22 παιδιά αντίστοιχα..
Για τον λόγο αυτό, η διοίκηση που έλαβε αυτή την απόφαση, αλλά κι εσείς κ. Δήμαρχε που την αποδέχεστε παραβαίνετε τη νομοθεσία και επομένως παρανομείτε.
Σας δηλώνω λοιπόν ότι δεν είμαι διατεθειμένος να ανεχθώ αυτή την παρανομία.
Το άλλο σημαντικό που μου είπε ο υπεύθυνος του προγράμματος, είναι ότι από τις αρχές Σεπτεμβρίου το Υπουργείο έχει ανακοινώσει ότι θα χορηγήσει στα Δημοτικά ΚΔΑΠ το ποσό των 10 εκατομμυρίων ευρώ για κάλυψη συγκεκριμένων αναγκών.
Το σκεπτικό του Υπουργείου είναι με αυτό το ποσό να καλυφθούν οι ενδεχόμενες ανάγκες στη μισθοδοσία και να ικανοποιηθούν οι αιτήσεις που πληρούν τα κριτήρια του προγράμματος αλλά εφέτος έμειναν εκτός vouchers.
Άρα, όσους περισσότερους εκπαιδευτικούς έχει ένα ΚΔΑΠ τόσο μεγαλύτερη επιχορήγηση θα πάρει και όσα περισσότερα παιδιά εκτός vouchers έχει εγγράψει στη δύναμή του, τόσο μεγαλύτερη επιχορήγηση θα πάρει.
Στα ΚΔΑΠ του Δήμου μας, με ευθύνη της διοίκησης της κοινωφελούς, συμβαίνει το εξής τραγελαφικό.
Με την απόφαση μείωσης του ωραρίου των εκπαιδευτικών, πέραν του ότι παρανομούν κατάφωρα, μειώνεται και το ύψος της επιχορήγησης που θα έπερναν τα ΚΔΑΠ αν αυτοί εργάζονταν με πλήρες ωράριο.
Επιπλέον, αφού η διοίκηση δεν έχει εγγράψει στη δύναμη των ΚΔΑΠ όσα παιδιά έμειναν εκτός vouchers δεν θα πάρει καμία επιχορήγηση γι αυτά.
Η πρόταση που κατέθεσα στη συνεδρίαση και η οποία θα έδινε λύση στα πολλαπλά προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί, ήταν η εξής.
Από αύριο 1η Οκτωβρίου να επανέλθουν οι 2 εκπαιδευτικοί σε πλήρες ωράριο και να εγγράψουμε στα ΚΔΑΠ τα παιδιά που δεν πήραν voucher, για να επανέλθει η νομιμότητα και να πάρουμε την επιχορήγηση.
Ζήτησα μάλιστα από τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου να την θέσει σε ονομαστική ψηφοφορία, αλλά αυτός αρνήθηκε, χωρίς να αιτιολογήσει την απόφασή του και δεν την έθεσε σε καμία ψηφοφορία αποδεικνύοντας πόσο περιφρονεί την άποψη και τον θεσμό των Δημοτικών Συμβούλων.
Δηλώνω λοιπόν προς τη Δημοτική Αρχή ότι, αυτή την παράνομη απόφαση που πήρε η Διοίκηση της κοινωφελούς, για μείωση της μισθοδοσίας των εκπαιδευτικών , θα αγωνιστώ με κάθε νόμιμο μέσο για να την ανατρέψω.
Ας έχουν υπόψη τους εκεί στην Δημοτική Αρχή του Δήμου Ζηρού ότι υπεράνω αυτών υπάρχουν Φορείς και Ελεγκτικοί Μηχανισμοί, οι οποίοι μπορεί να ενεργοποιηθούν ανά πάσα στιγμή.
ΥΓ. Στο παρακάτω απόσπασμα της νομοθεσίας φαίνεται η απαίτηση ύπαρξης των 2 εκπαιδευτικών ανά 25 παιδιά και αποδεικνύεται η κατάφωρη παρανομία της Δημοτικής Αρχής.
Προηγούμενο Άρθρο

Μήνυμα της Αντιδημάρχου Παιδείας, Κοινωνικής Πολιτικής και Πολιτισμού Δήμου Πρέβεζας Αθηνάς Κωνσταντάκη για την Παγκόσμια Ημέρα Ηλικιωμένων

Επόμενο Άρθρο

Έντονες αντιδράσεις για την ηλικιωμένη που έφτυσε μαθήτρια

Μπορεί να σας ενδιαφέρει...