Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024, 18:47

Βασίλειος Κώνστας: Η απαξίωση της πολιτικής προστασίας στον Δήμο Ζηρού

Σύμφωνα με την νομοθεσία όλες οι υπηρεσίες και οι φορείς που εμπλέκονται στην αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών, μεταξύ αυτών και οι Δήμοι, όφειλαν να έχουν έτοιμο τον μηχανισμό τους με την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου.

Η Δημοτική Αρχή Ζηρού έστω και με καθυστέρηση συγκάλεσε συνεδρίαση του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας την Παρασκευή 7 Μαΐου.

Δυστυχώς όμως όρισε ως διαδικασία συνεδρίασης την μέθοδο της περιφοράς.

Μια μέθοδο η οποία αποκλείει τον διάλογο, την ανταλλαγή απόψεων, τη σύνθεση προτάσεων, τη δυνατότητα εξαγωγής ουσιαστικών συμπερασμάτων και την λήψη των αντίστοιχων αποφάσεων.

Επειδή συνεδρίαση συντονιστικού οργάνου κάτω από αυτές τις συνθήκες δεν έχει καμία έννοια και καμία χρησιμότητα, ζήτησα από την Δημοτική Αρχή να ακυρώσει την εν λόγω διαδικασία και να προχωρήσει σε συνεδρίαση του Σ.Τ.Ο. μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας που χρησιμοποιεί για την συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Τους δήλωσα βεβαίως ότι σε διαφορετική περίπτωση, σεβόμενος και τον εαυτό μου αλλά και τους υπόλοιπους προσκεκλημένους, δεν πρόκειται να συμμετάσχω σε μια τέτοια συνεδρίαση παρωδία.

Απάντηση δεν πήρα ποτέ και για τον λόγο αυτό έθεσα το θέμα προ ημερήσιας διάταξης στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ζηρού της 13ης Μαΐου.

Στην τοποθέτησή μου, μεταξύ άλλων, επισήμανα και ορισμένες κραυγαλέες ελλείψεις στον σχεδιασμό και στην προετοιμασία του Δήμου για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών την τρέχουσα αντιπυρική περίοδο.

Ενδεικτικά να αναφέρω ότι ο πίνακας με τις ομάδες πυρασφάλειας του Δήμου ήταν εντελώς κενός, όπως επίσης και ο πίνακας με την κατάσταση των υπαρχόντων υδροστομίων.

Αλήθεια πότε σκοπεύει η Δημοτική Αρχή να συγκροτήσει τις εξαιρετικά σημαντικές και χρήσιμες ομάδες πυρασφάλειας και πότε σκοπεύει να διαπιστώσει την κατάσταση των υδροστομίων και να αποκαταστήσει τις πιθανές βλάβες;

Πέρυσι είχα δώσει σκληρή μάχη για να διορθωθούν οι ελλείψεις, να αποκατασταθούν οι βλάβες στα υδροστόμια και να συμπληρωθούν σωστά τα παραρτήματα αλλά μάλλον οι υπεύθυνοι δεν κατάλαβαν ότι όλα αυτά πρέπει κάθε χρόνο να ελέγχονται και να επικαιροποιούνται.

Επισήμανα επίσης την υποχρέωση που έχει ο Δήμος, σύμφωνα με την 4/2012 πυροσβεστική διάταξη, να προβεί στον καθαρισμό των δημοτικών οικοπέδων και ειλικρινά περίμενα να γίνουν αποδεκτές οι επισημάνσεις μου ώστε το επίπεδο πυρασφάλειας του Δήμου μας να αναβαθμιστεί πριν να είναι πολύ αργά.

Αντί αυτού όμως ο κ. Καλατζής έκανε ακριβώς το αντίθετο.

Υπεραμύνθηκε της επιλογής του για την συνεδρίαση δια περιφοράς, όχι με κάποιο πειστικό επιχείρημα αλλά με μια αόριστη αναφορά ότι κάποιο άλλο συντονιστικό είχε συνεδριάσει με την ίδια διαδικασία.

Την ώρα που όλα τα συντονιστικά όργανα των Δήμων και των Περιφερειών ανά την επικράτεια συνεδριάζουν με τηλεδιάσκεψη και με παρουσία των αντίστοιχων Δημάρχων και Περιφερειαρχών, ο Δήμαρχος Ζηρού απαξιώνει εντελώς το θέμα της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου μας.

Είναι μια τακτική που εφαρμόζει συνεχώς ο Δήμαρχος τα δύο αυτά χρόνια που είμαι εκλεγμένος ως Δημοτικός Σύμβουλος Ζηρού δεδομένου ότι δεν έχει μπει στον κόπο να παραβρεθεί σε καμία συνεδρίαση του συντονιστικού οργάνου.

Τόσο πολύ απαξιώνει το θέμα της πολιτικής προστασίας ή μήπως φοβάται κάτι άλλο;

Πρέπει να αντιληφθεί ο κ. Καλατζής ότι δεν είναι ούτε κακό ούτε μειωτικό για αυτόν να υιοθετήσει τις απόψεις μου επί του θέματος, απόψεις βεβαίως οι οποίες πηγάζουν από την πολυετή άσκηση των καθηκόντων μου στον τομέα της πολιτικής προστασίας και μάλιστα από θέσεις υψηλής ευθύνης.

Ότι και να συμβαίνει όμως το θέμα της προστασίας της ζωής και της περιουσίας των Δημοτών αλλά και του φυσικού περιβάλλοντος του τόπου μας είναι σημαντικότατο και δεν έχει κανείς δικαίωμα να το απαξιώνει με αυτόν τον τρόπο.

Τι θα πει ο Δήμαρχος στους Δημότες αν επέλθει μια καταστροφή από δασική πυρκαγιά και η Δημοτική Αρχή δεν θα έχει πράξει στο ακέραιο αυτά που υποχρεούται από την νομοθεσία να πράξει;

Δεν τον έχουν παραδειγματίσει όσα τραγικά έχουν συμβεί κατά καιρούς σε άλλους δήμους της χώρας μας ή μήπως θεωρεί ότι μια αντίστοιχη καταστροφή είναι αδύνατο να συμβεί στον δικό μας Δήμο;

Αν πιστεύει κάτι τέτοιο, τον πληροφορώ ότι το φαινόμενο των δασικών πυρκαγιών είναι εξαιρετικά επικίνδυνο και απρόβλεπτο και αν δεν είμαστε έτοιμοι για να το αντιμετωπίσουμε τότε όλα μπορούν να συμβούν.

Τον ερωτώ λοιπόν ευθέως, αξίζει να ρισκάρουμε ανθρώπινες ζωές και περιουσίες για να ικανοποιήσουμε τις μικροπολιτικές μας επιδιώξεις;

Η δική μου απάντηση είναι προφανώς όχι και προτείνω στον ίδιο, να αλλάξει άποψη και να φέρει άμεσα προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο το σχέδιο αντιμετώπισης κινδύνων από δασικές πυρκαγιές για να το διορθώσουμε, να το ολοκληρώσουμε, να το καταστήσουμε λειτουργικό και με βάση αυτό να πραγματοποιηθούν οι διορθωτικές κινήσεις σε επίπεδο μέσων και μέτρων ώστε ο Δήμος μας να εμφανιστεί πανέτοιμος όποτε και αν απαιτηθεί.

Σε διαφορετική περίπτωση, λυπάμαι που θα το πω αλλά ο Δήμαρχος αναλαμβάνει πλήρως και το ρίσκο και την ευθύνη για μια ενδεχόμενη καταστροφή.

 

Κώνστας Βασίλειος

Αντιστράτηγος Πυροσβεστικού Σώματος ε.α.

Χημικός Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

Ανεξάρτητος Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Ζηρού

Προηγούμενο Άρθρο

Αποτελέσματα ελέγχων για τα μέτρα αποφυγής της διάδοσης του κορωνοϊού στην Ήπειρο – 2 στην Π.Ε Πρέβεζας

Επόμενο Άρθρο

Εξιχνιάστηκε υπόθεση κλοπής από σπίτι στην Λούτσα Πρέβεζας

Μπορεί να σας ενδιαφέρει...