Σάββατο, 20 Απριλίου 2024, 12:37

Βασίλειος Κώνστας: Η αναγκαιότητα ανάπτυξης του εθελοντισμού στον Δήμο Ζηρού

Ο Δήμος Ζηρού και κάθε Δήμος που θέλει να εξελίσσεται δυναμικά, οφείλει να ανοίξει οργανωμένα το μεγάλο κεφάλαιο του Εθελοντισμού, αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες και ενέργειες πολιτιστικού, κοινωνικού και περιβαλλοντικού χαρακτήρα, πάντα με προτεραιότητα τις ανάγκες των Δημοτών του.

Ο Εθελοντισμός είναι ένα θέμα που μας αγγίζει όλους, ανεξαρτήτως κοινωνικοοικονομικής τάξης και επαγγελματικής ιδιότητας. Συνιστά μια εξαιρετικά επιμορφωτική λειτουργία που ενδυναμώνει την κοινωνική αλληλεγγύη, ενισχύει την ενεργό συμμετοχή και τη συνύπαρξη, προσδίδοντας νέο περιεχόμενο στη ζωή μας.

Μπορεί να λάβει πολλές μορφές και να παρέμβει καθημερινά και δυναμικά για την βοήθεια και την παροχή υπηρεσιών στους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας, στα σχολεία, στην προστασία του περιβάλλοντος, στην αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών, στον αθλητισμό, στον πολιτισμό, στην άμεση δημοκρατία κ.α.

Είναι ένα πολύμορφο και δυναμικό σύστημα όπου η ατομική ολοκλήρωση συναντιέται με την συλλογική ευημερία. Οι μορφές που παίρνει η εθελοντική προσφορά στην εποχή μας, διευρύνονται διαρκώς και εκτείνονται σε όλο το φάσμα της κοινωνικής ζωής.

Σήμερα περίπου το 20% των Ευρωπαίων αφιερώνει μέρος του χρόνου του στον εθελοντισμό. Στη Χώρα μας δυστυχώς το ποσοστό αυτό κυμαίνεται σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα.

Το σημαντικό αυτό θέμα είχα θίξει στο Δημοτικό Συμβούλιο Ζηρού τον Ιούνιο του 2020, κατά την διάρκεια της συζήτησης του σχεδίου αντιμετώπισης δασικών πυρκαγιών. Είχα επισημάνει την ανυπαρξία εθελοντισμού στον Δήμο και είχα τονίσει τα οφέλη που θα προκύψουν για τον τόπο μας από την οργάνωση και ανάπτυξη ενός ισχυρού εθελοντικού κινήματος.

Από ότι έχω διαπιστώσει το υπόβαθρο υπάρχει, δεδομένου ότι σε πολλές περιπτώσεις και ιδιαίτερα σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης όπως πυρκαγιές, πλημμύρες κ.λπ., αρκετοί συνδημότες μας σπεύδουν να προσφέρουν, από μόνοι τους εθελοντικά, με όποια μέσα διαθέτουν. Εκείνο που χρειάζεται να πράξει ο Δήμος Ζηρού, είναι η σωστή προσέγγιση των πολιτών και η οργάνωσή τους, ώστε τελικά η προσφορά τους να καταστεί αποτελεσματικότερη και να πραγματοποιείται συντονισμένα και με ασφάλεια.

Δυστυχώς όμως, παρά το ότι έχει παρέλθει ήδη ένα έτος από την κατάθεση της πρότασής μου στο Δημοτικό Συμβούλιο, ο Δήμαρχος Ζηρού και οι άλλοι αρμόδιοι της Δημοτικής Αρχής δεν έχουν κάνει βήμα προς αυτή την κατεύθυνση.

Ανεξήγητο για ποιους λόγους, μιας και το οικονομικό κόστος της οργάνωσης των εθελοντών είναι ελάχιστο και συνίσταται κυρίως στην προμήθεια του κατάλληλου εξοπλισμού και ρουχισμού, αλλά τα οφέλη στην τοπική κοινωνία και στο περιβάλλον θα είναι σημαντικότατα.

Δεν θέλει η Δημοτική Αρχή, με την ανάπτυξη του εθελοντισμού και την οργάνωση των δράσεων να πετύχουμε την αλληλεγγύη, την ανθρωπιά και τη συνοχή που οραματιζόμαστε και αξίζουμε ;

Δεν παραδειγματίζεται από άλλους Δήμους της Χώρας μας οι οποίοι εδώ και πολλά χρόνια έχουν αναπτύξει ισχυρό εθελοντικό κίνημα και έχουν αποκομίσει τεράστια οφέλη τόσο για το περιβάλλον όσο και για τους Δημότες τους ;

Τι είναι αυτό που την εμποδίζει να υλοποιήσει ένα πρόγραμμα το οποίο μόνο οφέλη θα έχει για τις τοπικές κοινωνίες ;

Εύλογα ερωτήματα που ζητούν απάντηση από τους υπεύθυνους του Δήμου Ζηρού και κυρίως απαιτούν αλλαγή πλεύσης της Δημοτικής Αρχής στον τρόπο που αντιλαμβάνεται και χειρίζεται τα κοινά.

 

Κώνστας   Βασίλειος

Αντιστράτηγος Πυροσβεστικού Σώματος ε.α.

Χημικός Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

Ανεξάρτητος Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Ζηρού

Προηγούμενο Άρθρο

Κορονοϊός: 395 νέα κρούσματα, 21 θάνατοι και 239 διασωληνωμένοι – 2 Π.Ε Ιωαννίνων

Επόμενο Άρθρο

ΔΕΥΑ Πρέβεζας: ”Όχι στο πότισμα κήπων και χωραφιών τις ώρες αιχμής”

Μπορεί να σας ενδιαφέρει...