Πέμπτη, 2 Μαΐου 2024, 14:47

Βασίλειος Κώνστας: Ζητά την μετάδοση του Δημοτικού Συμβουλίου Ζηρού

Η έλευση του κορονοϊού και τα απαραίτητα υγειονομικά μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας έχουν επιβάλλει από τις αρχές Απριλίου μέχρι σήμερα, οι συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου στον Δήμο Ζηρού, να πραγματοποιούνται μέσω τηλεδιάσκεψης ή κεκλεισμένων των θυρών.
Από τον χρόνο λήψης της συγκεκριμένης απόφασης, μέχρι σήμερα, έχουν περάσει ήδη έξι μήνες.
Σε αυτό το διάστημα, και ενώ οι προβλέψεις για επαναφορά στην κανονικότητα ήταν και συνεχίζουν να είναι δυσοίωνες, μια Δημοτική Αρχή που σέβεται τους Δημότες της, θα έπρεπε να εξασφαλίσει , σε όλους όσους το επιθυμούν, να έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθούν τις συνεδριάσεις εξ αποστάσεως μέσω διαδικτύου.
Οι Δημότες και οι Δημότισσες έχουν το αναφαίρετο δικαίωμα να παρακολουθούν ιδίοις όμμασι όσα διαμείβονται στο Δημοτικό Συμβούλιο και να σχηματίζουν αδιαμεσολάβητη άποψη για όσα συζητούνται και αποφασίζονται κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης.
Για τον λόγο αυτό, η επιλογή για δημόσια μετάδοση των συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου αποτελεί μονόδρομο.
Από τον Απρίλιο, ζούμε συνεχώς με την ελπίδα και την προσδοκία ότι η Δημοτική Αρχή, θα σεβαστεί το δικαίωμα των Δημοτών και θα πράξει το αυτονόητο
Δυστυχώς όμως, οι μέρες περνάνε, οι μήνες περνάνε και ο Δήμαρχος κ. Καλαντζής με τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Χασίδη, συνεχίζουν να λειτουργούν το Δημοτικό Συμβούλιο ως ένα κλειστό CLUB, όπου λαμβάνονται αποφάσεις για τους Δημότες, χωρίς τους Δημότες.
Πέραν αυτού , λαμβάνοντας υπόψη τις υπερεξουσίες που έχει αποκτήσει η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου, στην οποία λαμβάνονται πολύ σημαντικές και κρίσιμες αποφάσεις για τις περισσότερες εκ των οποίων δεν απαιτείται η μετέπειτα έγκριση του Δημοτικού Συμβουλίου, προτείνω όπως η Δημοτική Αρχή μεριμνήσει να μεταδίδονται ζωντανά και οι συνεδριάσεις της εν λόγω επιτροπής για να υπάρχει πλήρης ενημέρωση τόσο των Δημοτών όσο και των Δημοτικών Συμβούλων που δεν μετέχουν σε αυτή.
Να επισημάνω ότι, Δημοτικά Συμβούλια άλλων Δήμων κάνουν ήδη live streaming των συνεδριάσεών τους που πραγματοποιούνται κεκλεισμένων των θυρών ή μέσω τηλεδιάσκεψης, και άρα έχει παρακαμφθεί και ο υποτιθέμενος σκόπελος των προσωπικών δεδομένων.
Το γεγονός όμως ότι, παρά τις προτάσεις που διάφοροι Δημοτικοί Σύμβουλοι έχουμε καταθέσει προφορικά, η Δημοτική Αρχή αρνείται μέχρι στιγμής να προβεί σε ζωντανή διαδικτυακή μετάδοση των συνεδριάσεων καταδεικνύει ότι έχει βολευτεί με αυτό το έλλειμμα δημοσιότητας που επέφερε ο κορονοϊός.
Είναι φανερό ότι προτιμά, η ενημέρωση του κοινού για όσα συμβαίνουν στο Δημοτικό Συμβούλιο και στην Οικονομική Επιτροπή, να μην είναι άμεση αλλά να πραγματοποιείται μέσω των δικών της επιλεκτικών και κατευθυνόμενων ανακοινώσεων.
Είναι φανερό ότι δεν θέλει τη μετάδοση των συνεδριάσεων, παρότι αυτή είναι τεχνικά εφικτή, οπότε προκύπτουν εύλογα τα ερωτήματα.
Τι είναι αυτό που οδηγεί την Δημοτική Αρχή
σε αυτή την αντιδημοκρατική συμπεριφορά;
Τι έχει να κρύψει από τους πολίτες του Δήμου;
Τι φοβάται και τους στερεί το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα της ενημέρωσης ;
Με επιστολή που απέστειλα προς τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου , στις 15 Οκτωβρίου, έθεσα τόσο τον ίδιο όσο και τη Δημοτική Αρχή προ των ευθυνών τους και τους κάλεσα να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες, προκειμένου να αρχίσουν άμεσα οι ζωντανές διαδικτυακές μεταδόσεις των συνεδριάσεων , διαφορετικά ο κάθε Δημότης δικαιολογημένα δικαιούται να ανησυχεί και να σιγοψιθυρίζει,
” Φοβάμαι όλα αυτά που θα γίνουν για μένα χωρίς εμένα … “
Προηγούμενο Άρθρο

Εξαιρετική εργασία από τις καθαρίστριες του Νοσοκομείου

Επόμενο Άρθρο

Αλλαγή ώρας 2020: Πότε γυρίζουμε τα ρολόγια

Μπορεί να σας ενδιαφέρει...