Σάββατο, 27 Απριλίου 2024, 19:44

Βήμα στο αύριο – Αχιλλέας Γκούμας: Χάθηκε από τον Δήμο Πάργας η χρηματοδότηση για την επανάχρηση του Ιστορικού κτιρίου “Βασιλά” 

Το έργο αναλαμβάνει η Περιφέρεια Ηπείρου

Το γεγονός ότι χάθηκε η χρηματοδότηση για την επανάχρηση του κτιρίου “Βασιλά” από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα “Ανταγωνιστικότητα- Καινοτομία 2014-2020”, γνωστοποίησε ο Δήμαρχος Πάργας Νίκος Ζαχαριάς κατά την διάρκεια της συζήτησης του Δημοτικού Συμβουλίου για τον προϋπολογισμό.

Στο θέμα αναφέρθηκε πρώτα κατά την διάρκεια της τοποθέτησης του ο επικεφαλής της παράταξης “Βήμα στο αύριο” Αχιλλέας Γκούμας, ο οποίος άσκησε δριμεία κριτική στην Δημοτική Αρχή για τον προϋπολογισμό του 2024.

Ο κ. Γκούμας αρχικά αναφέρθηκε σε ακόμα ένα λάθος επί της διαδικασίας, αφού όπως τόνισε δεν εστάλη στους Δημοτικούς Συμβούλους ο προϋπολογισμός σε πλήρη ανάπτυξη όπως προβλέπεται από την νομοθεσία, αλλά το προσχέδιο του. “ Τα λάθη αυτά, αν πρόκειται για λάθος και απευθύνομαι κυρίως σε εσάς κύριε πρόεδρε, είναι παιδαριώδη, για μία Δημοτική Αρχή που ξεκινά την δεύτερη θητεία της στον Δήμο μας. Ο Νόμος μας δίνει το δικαίωμα να ζητήσουμε την αναβολή της συνεδρίασης, όμως δεν θα το κάνουμε από σεβασμό και ΜΟΝΟ στην λειτουργία του Δήμου και γιατί δεν θέλουμε σε καμία περίπτωση ταλαιπωρούμε τις υπηρεσίες και τους υπαλλήλους, εξαιτίας της δικής σας ανεπάρκειας”.

Στην συνέχεια ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης μίλησε για τον προϋπολογισμό του Δήμου τον οποίο χαρακτήρισε προϋπολογισμό καθαρά διαχειριστικό, μη αναπτυξιακό που σε καμία περίπτωση δεν καλύπτει τις ανάγκες των δημοτών.

“Όπως φαίνεται το μόνο που ξέρετε να κάνετε είναι να διαχειρίζεστε τα χρήματα που εισπράττετε από τον κρατικό κορβανά και τίποτε άλλο. Όπως προκύπτει δε από την γενική εικόνα, μετά την αφαίρεση των υποχρεωτικών δαπανών, η απορροφητικότητα για δράσεις και έργα ανέρχεται στο 6,5 % περίπου. Ένα ποσοστό χαμηλό, την στιγμή που άλλοι δήμοι ακόμα και της δικής μας Περιφερειακής ενότητας, παρουσιάζουν διψήφια ποσοστά απορροφητικότητας. Και αν κρίνουμε από την εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2023, αλλά και των προηγούμενων ετών, το μεγαλύτερο μέρος εξαντλείται σε απευθείας αναθέσεις. Βλέποντας λοιπόν τα δεδομένα και με τον τρόπο που είναι δομημένος ο προϋπολογισμός, δεν μπορούμε σε καμία περίπτωση να μιλάμε για ανάπτυξη στον Δήμο μας τα επόμενα χρόνια. Και πως να μιλήσουμε για ανάπτυξη….Με ένα ΦΤΩΧΟ τεχνικό πρόγραμμα;;; Αναλογιστείτε μόνο, ότι ακόμα γίνεται αναφορά σε έργα της περιόδου ΝΑΣΤΑ, με αμφίβολη κατάληξη αυτών. Και αναφέρομαι πρωτίστως στο κτίριο “Βασιλά” , όπου θα ήθελα να μας απαντήσετε με ειλικρίνεια, αν την “γέφυρα” που ο ίδιος αναφέρατε σε προηγούμενη συνεδρίαση ότι ψάχνετε, τελικά την χτίσατε ή την απογκρεμίσατε;;;;” ανέφερε ο κ. Γκούμας με τον Δήμαρχο Πάργας να του απαντά μεταξύ άλλων πως το έργο του κτιρίου “Βασιλά” θα αναλάβει η Περιφέρεια Ηπείρου με προγραμματική σύμβαση, η οποία όπως είπε θα υπογραφεί σύντομά, δηλώνοντας έτσι εμμέσως ότι η χρηματοδότηση της επανάχρησης του ιστορικού κτιρίου “Βασιλά” μέσω του Δήμου Πάργας χάθηκε οριστικά.

Το σίγουρο είναι ότι το θέμα αυτό θα απασχολήσει επόμενα δημοτικά συμβούλια, όπου θα συζητηθούν εκτενώς οι ευθύνες της Δημοτικής Αρχής.

Προηγούμενο Άρθρο

Ευχαριστήριο του Μουσικού Σχολείου Πρέβεζας

Επόμενο Άρθρο

Ι. Ν. Αγ. Βασιλείου: Ευλογημένο Επταήμερο (21 Ιανουαρίου – 27 Ιανουαρίου 2024)

Μπορεί να σας ενδιαφέρει...