Σάββατο, 27 Απριλίου 2024, 3:59

Αυξήθηκαν οι εξαγωγές στην Ήπειρο- “Ισχυρό” χαρτί ο κλάδος των τροφίμων

Αισιόδοξα τα νέα για την εξαγωγική δραστηριότητα της Ηπείρου στο διάστημα 2018-2019 αλλά και κατά τα έτη 2015-2019 σύμφωνα με τα όσα περιλαμβάνονται στη μελέτη του Ινστιτούτου Εξαγωγικών Ερευνών και Σπουδών του ΣΕΒΕ.
Η Ήπειρος βρέθηκε μέσα στις 4 (από τις συνολικά 13) περιφέρειες της χώρας( μαζί με Κεντρική Μακεδονία, Αττική και Θεσσαλία) όπου οι εξαγωγές παρουσίασαν αύξηση ενώ οι υπόλοιπες κατέγραψαν μείωση αυξάνοντας έτσι τις περιφερειακές ανισότητες, ιδιαίτερα με τις περιφέρειες που έχουν χαμηλότερες εξαγωγικές επιδόσεις.
Πιο συγκεκριμένα οι εξαγωγές της Ηπείρου αυξήθηκαν για 4ο συνεχόμενο έτος και για το 2019 κατά 5,9% και διαμορφώθηκαν σε 324,9 εκατ. ευρώ. Συνδυαστικά δε με την μείωση των εισαγωγών κατά 8.7% , το εμπορικό πλεόνασμα για την Ήπειρο αυξήθηκε κατά 344,0%. Οι χώρες στις οποίες εξάγονται προϊόντα της Ηπείρου είναι η Αλβανία, η Ολλανδία, η Ιταλία, η Γερμανία, η Βουλγαρία, η Αμερική, η Ισπανία, η Πολωνία, η Ρουμανία και η Αυστραλία.
Τα τρόφιμα αποτελούν το “ισχυρό” χαρτί για τις εξαγωγές στην Ήπειρο και σε σχετική δήλωσή του ο Περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης επεσήμανε ότι όλα αυτά τα χρόνια έχει γίνει ένας αγώνας από την Περιφέρεια για την συντονισμένη προσπάθεια προβολής των Ηπειρώτικων προϊόντων στο εξωτερικό ,μέσα από την συμμετοχή της Περιφέρειας σε διεθνείς εκθέσεις Τουρισμού και Τροφίμων.
Ο κ. Καχριμάνης ζητά από τις βιομηχανίες και τις βιοτεχνίες Ηπείρου να βοηθήσουν όσο μπορούν τους κτηνοτρόφους και τους παραγωγούς να συνεργάζονται με τις ντόπιες βιομηχανίες για να αυξηθεί το οικονομικό απόθεμα και για τους κτηνοτρόφους αλλά και για τις βιομηχανίες.
Πηγή: Δημοτική Ραδιοφωνία Πρέβεζας
Προηγούμενο Άρθρο

Καρναβαλικό Κομιτάτο Πρέβεζας: Με εκπλήξεις που θα σκορπίσουν κέφι το 2ο μέρος του Καρναβαλιού

Επόμενο Άρθρο

Υπέρ του ψηφίσματος για τις ιαματικές πηγές το Δημοτικό Συμβούλιο Πρέβεζας

Μπορεί να σας ενδιαφέρει...