Παρασκευή, 3 Μαΐου 2024, 15:01

Απόστολος Ντόντορος – Να δημιουργήσουμε μια άλλη προοπτική

Μια προοπτική δημοκρατικού στρατηγικού προγραμματισμού χωρίς κατασπατάληση των πόρων στις προσωπικές εξυπηρετήσεις και στις πελατειακές σχέσεις.

Μια προοπτική δημοκρατικής και αποτελεσματικής λειτουργίας των περιφερειακών θεσμών, πρώτα απ’ όλα του Περιφερειακού Συμβουλίου, απέναντι στη λογική του «ενός ανδρός αρχή» που επιλύει δήθεν αποτελεσματικά όλα τα προβλήματα (στην πραγματικότητα εξυπηρετώντας και το σκληρό πελατειακό του δίκτυο).

Μπορούμε να επανασχεδιάσουμε, όπου απαιτείται και μέσα από ευρεία διαβούλευση, την ανακατανομή των πόρων και των προτεραιοτήτων για τα σημαντικά χρηματοδοτικά προγράμματα, όπως το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027, το ΕΠΑ/ 5ετές ΠΔΕ (Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης) και το Ταμείο Ανάκαμψης/ Ανθεκτικότητας (ΤΑ/Α), ώστε να δημιουργήσουμε και να ενισχύσουμε την κατεύθυνση μιας ανθεκτικής περιφέρειας απέναντι στον απολύτως υπαρκτό κίνδυνο των φυσικών καταστροφών.

Μπορούμε να στηρίξουμε την ουσιαστική καινοτομία και τις ανοιχτές τεχνολογίες προάγοντας την ανοικτότητα και τον διαμοιρασμό πόρων και υπηρεσιών.

Μπορούμε να ενισχύσουμε και να αναβαθμίσουμε περαιτέρω τις δημόσιες υποδομές για το κοινό μας καλό. Στην Υγεία εκσυγχρονίζοντας τον εξοπλισμό, τις κτιριακές εγκαταστάσεις κλπ. Στην Παιδεία διαμορφώνοντας για παράδειγμα σε συνεργασία με την Α/θμια εκπαίδευση νέους όρους για την αντιμετώπιση του προβλήματος της σχολικής στέγης ή στην Γ/θμια εκπαίδευση να αντιμετωπίσουμε με δημόσιες πολιτικές το εκρηκτικό πρόβλημα της φοιτητικής στέγης. Στον Αθλητισμό, μακριά από τον εμπαιγμό των μεταλλικών σκελετών που σκουριάζουν ενός δήθεν κλειστού, με δημόσιες παρεμβάσεις στο πνεύμα του μαζικού ελεύθερου αθλητισμού. Στον Πολιτισμό με την υπεράσπιση, διαφύλαξη και ανάδειξη του δημόσιου χαρακτήρα της πολιτιστικής κληρονομιάς και της πλούσιας ιστορίας της Ηπείρου.

Μπορούμε να διεκδικήσουμε πόρους από το Εθνικό σκέλος του ΠΔΕ (που μειώθηκαν στις περιφέρειες κατά 80% σε σχέση με τα κονδύλια επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ) και επίσης να αναδείξουμε, με συγκεκριμένες προτάσεις, την περιφερειακή διάσταση στο ΤΑ/Α, ώστε να συμβάλλουμε στη στήριξη των αναγκαίων υποδομών και μέσω του αναγκαίου επανασχεδιασμού, διεκδικώντας ολοκληρωμένους οδικούς άξονες (π.χ. Ιωάννινα-Κακαβιά, Ιόνια οδός – Πρέβεζα) και άλλες υποδομές και σταθερά τη σιδηροδρομική σύνδεση, με όρους κοινωνικού και δημόσιου συμφέροντος. Μπορούμε να συμβάλλουμε σημαντικά για να σταματήσει η απογύμνωση των υπηρεσιών και των δημόσιων δομών, ιδιαίτερα της υπαίθρου, να αντιστραφεί το κύμα υποστελέχωσης και φυγής, που επηρεάζει κρίσιμους τομείς (π.χ. Υγεία).

Μπορούμε να αγωνιστούμε αποτελεσματικά σε εθνικό και διεθνές περιβάλλον και να αποτρέψουμε τελικά τις εξορύξεις στην Ήπειρο, επιβάλλοντας μέσα και από τον ειδικό χωροταξικό σχεδιασμό ένα άλλο ενεργειακό μοντέλο, για δίκαιη ενεργειακή μετάβαση με μοχλό τις Ενεργειακές Κοινότητες. Μπορούμε να προστατεύσουμε αποτελεσματικά τον τεράστιο υδάτινο πλούτο της Ηπείρου και την εξαιρετική βιοπικοιλότητα της περιφέρειάς μας.

Μπορούμε να υπερασπιστούμε αποτελεσματικά το δικαίωμα όλων των πολιτών της Ηπείρου στην ελεύθερη πρόσβαση σε όλους τους δημόσιους χώρους, όπως για παράδειγμα στις παραλίες, χωρίς την υποταγή στα αγοραία συμφέροντα και στην κυνική κερδοσκοπία.

Μπορούμε να εγγυηθούμε τα δικαιώματα όλων των πολιτών ανεξάρτητα οικονομικής και κοινωνικής κατάστασης, φυλής, χρώματος, θρησκευτικών πεποιθήσεων, σεξουαλικού προσανατολισμού.

Μπορούμε να αναβαθμίσουμε τη διεθνή θέση της Ηπείρου με συγκεκριμένο σχέδιο διαπεριφερειακής συνεργασίας, εντός κι εκτός Ελλάδας, σύμφωνα με το ευρωπαϊκό πλαίσιο δράσης των περιφερειών, ώστε να συμβάλλουμε αφενός στην αειφόρο ανάπτυξη της Ηπείρου αφετέρου στη δημιουργία κι ενίσχυση της πληθυσμιακής και διοικητικής αποκέντρωσης από την πρωτεύουσα και τα άλλα μεγάλα αστικά κέντρα, ώστε να ανασχεθεί η πληθυσμιακά συρρίκνωση της Ηπείρου.

Μπορούμε να σταθούμε αποφασιστικά δίπλα και μαζί στις δίκαιες διεκδικήσεις των νέων, των εργαζομένων, των ανέργων ενάντια στην εργασιακή απορρύθμιση. Δίπλα και μαζί σε όσους κινδυνεύουν να χάσουν την πρώτη κατοικία, λόγω αδυναμίας αποπληρωμής. Δίπλα και μαζί στους μικρομεσαίους επαγγελματίες, αξιοποιώντας και διεκδικώντας ανάλογα χρηματοδοτικά εργαλεία. Δίπλα και μαζί στους ανθρώπους του πολιτισμού που αναζητούν πόρους και ελευθερία έκφρασης. Δίπλα και μαζί με τα κινήματα και τις συλλογικότητες που αγωνιούν και αγωνίζονται για ένα μέλλον δικαιοσύνης και ελευθερίας.

Θέλουμε, μπορούμε και θα τα καταφέρουμε.

Δώστε μου την δύναμη, τιμήστε με την ψήφο σας!

Υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος με τον συνδυασμό “ΚΟΙΝΟ ΤΩΝ ΗΠΕΙΡΩΤΩΝ” 

Ντόντορος Απόστολος

Προηγούμενο Άρθρο

Στα Ζαλόγγεια και στην Αστυνομική Διεύθυνση Πρέβεζας ο υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος Π.Ε Πρέβεζας, Αναστάσιος Δράκος

Επόμενο Άρθρο

Σπύρος Κόκκαλης: ”Θέλω λοιπόν να είμαι ξεκάθαρος με απλά, ντόμπρα, αντρίκια και παντελονάτα λόγια… Θα τους πάω μέχρι τέλους”

Μπορεί να σας ενδιαφέρει...