Σάββατο, 27 Απριλίου 2024, 17:47

Ανοιχτή επιστολή υποψήφιου Δημάρχου Πρέβεζας Νίκου Τζίμα για την ακαταλληλότητα πόσιμου νερού στις δέκα δημοτικές κοινότητες

Αγαπητές Συνδημότισσες  και  Αγαπητοί Συνδημότες

Την Παρασκευή 14/6/2023, η Δημοτική Αρχή , ύστερα από την πρόσφατη ανακοίνωση του τμήματος υγιεινής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων περί της ακαταλληλότητας του πόσιμου νερού σε δέκα δημοτικές κοινότητες του Δήμου Πρέβεζας , προκάλεσε μονοθεματική συνεδρίαση , με θέμα: Συζήτηση σχετικά με την ΔΕΥΑΠ και ειδικότερα την ποιότητα του πόσιμου νερού του Δήμου Πρέβεζας .

Με την πρώτη ανάγνωση του θέματος , γίνεται αμέσως αντιληπτή η σκέψη της Δημοτικής Αρχής , να εμπλέξει το φλέγον ζήτημα που προέκυψε αναφορικά με την ακαταλληλότητα του πόσιμου νερού , σε μία ατέρμονη και γενικόλογη συζήτηση σχετικά με την ΔΕΥΑΠ .

Όπως είναι γνωστό σε όλες και όλους , όταν προκύπτει ένα έκτακτο θέμα , που χρίζει συζήτησης , προκαλείται συνεδρίαση αποκλειστικά με το θέμα αυτό .Ωστόσο , η αδυναμία και η ανικανότητα της παρούσας Δημοτικής Αρχήςνα διαχειριστεί αυτή την κρίση , την οδήγησανσε πονηρές ενέργειες και δόλιες σκέψεις , ώστε να αποφύγει την κατακραυγή των δέκα αυτών κοινοτήτων αλλά και γενικότερα του Δημοτικού Συμβουλίου και ως εκ τούτου λανσάρισε την γενική συζήτηση σχετικά με την ΔΕΥΑΠ .

Συζήτηση που τελικά δεν έγινε ούτε σε γενικό επίπεδο αλλά ούτε και για το μείζον ζήτημα , που απασχολεί τον Δήμο μας .

Αφενός η δυστοκία εκ μέρους του κου Δημάρχου να επικοινωνήσει με τους υπηρεσιακούς παράγοντες της επιχείρησης αλλά και αφετέρου ακόμη και η τοποθέτηση του Προέδρου της ΔΕΥΑΠ στο Δ.Σ. , στάθηκε άκαρπη , καθώς το μόνο που κατάφερε , ήταν να πυροδοτήσει μια σύντομη έντονη στιχομυθία μεταξύ του νυν δημοτικού συμβούλου και επικεφαλή της Παράταξης« Δημοτική Ανατροπή » κου Βαγγέλη Ροπόκη και του Αντιδημάρχου Οικονομικών, κου Ιωάννη Δαρδαμάνη , με τον δεύτερον να χρησιμοποιεί ακατανόμαστους χαρακτηρισμούς και ανήκουστες εκφράσεις εναντίον του κ. Ροπόκη , τέτοιες που δεν ξανακουστεί και δεν συνάδουν με το κύρος του Δημοτικού Συμβουλίουπροσβάλοντας όλο το σώμα.

Αποτέλεσμα της συνεδρίασης «Βαβέλ »που  έπραξε η  Δημοτική Αρχή , ήταν η αναβολή αυτής για την Δευτέρα 19/06, περιμένοντας όπως λέχθηκε από τουςΑντιδημάρχους κ.κ. Παγγέ και Δαρδαμάνη , τα αποτελέσματα και από την δεύτερη δειγματοληψία που έκανε το τμήμα υγιεινής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων , αυτή την φορά από τις δεξαμενές και όχι από τις βρύσες των σπιτιών .

Έτσι λοιπόν στην συνεδρίαση της Δευτέρας 19/06 , υποτίθεται ότι θα συζητείτο το εξ αναβολής φλέγον θέμα της ακαταλληλότητας του νερού , αλλά με έκπληξη διαπιστώθηκε ,  ότι η πρόσκληση που απέστειλε νωρίτερα στο Σώμα ο Πρόεδρος του Δ.Σ. , είχε ως θέμα , την συζήτηση για το Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου Δ.Ε.Υ.Α. Πρέβεζας .

Έτσι  η Δημοτική Αρχή , εξαφάνισε και αποσιώπησε σκοπίμως το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα δέκα χωριά του Δήμου Πρέβεζας και έστρεψε εντέχνως το ενδιαφέρον του Δημοτικού Συμβουλίου , σε μία γενικότερη συζήτηση για την ΔΕΥΑΠ , γράφοντας στα παλαιά των υποδημάτων της, την απεγνωσμένη προσπάθεια των κατοίκων αυτών των χωριών, να μάθουν την αλήθεια καθώς και την εξέλιξη του θέματος .

Και για να θολώσει το τοπίο και να δικαιολογήσει τον αποκλεισμό του έκτακτου προβλήματος , έστειλε μερικές ώρες πριν την συνεδρίαση , δελτίο τύπουστα Μ.Μ.Ε.στο οποίο ανάφερε ότι θα γίνει ο πρώτος καθαρισμός στην δεξαμενή της Δημοτικής Κοινότητας τουΝ. Ωρωπού . Η συνεδρίαση έκλεισε , καταγράφοντας την προσωπική ατζέντα του Δημάρχου έναντι της ΔΕΥΑΠ , την διαταραγμένη σχέση μεταξύ εργαζομένων και πολιτικών προϊσταμένων της επιχείρησης  καθώς και τη μη ρεαλιστική αντιμετώπιση της υποστελέχωσης της ΔΕΥΑΠ.

Μετά από όλα αυτά , γεννιούνται τα εξής ερωτήματα:

Γιατί ενώ ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΠ , κος Ζέρβας , τοποθετήθηκε στην πρώτη συνεδρίαση ότι δεν έχει γίνει κανένας έλεγχος στις δεξαμενές , κάτι που το επανέλαβε ο Κος Ροπόκης μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο και δεν το διέψευσε ο κος Ζέρβας, την ίδια στιγμή ο κος Δήμαρχος κρατούσε σιγή ιχθύος σε όλη την διάρκεια της συνεδρίασης ;

Γιατί ανέλαβαν γραμμή υπεράσπισης οι Αντιδήμαρχοι κ.κ.Παγγές και Σαριάνογλου και δηλώσαν στο επίμαχο Δ.Σ. της πρώτης συνεδρίασηςότι έχουν γίνει όλες οι μετρήσεις και όχι ο κρατούντας σιγή ιχθύος , κος Δήμαρχος;

Γιατί δήλωσε ανικανότητα ο κος Δήμαρχος , λέγοντας ότι δεν μπορεί να έρθει σε επικοινωνία με τους υπηρεσιακούς παράγοντεςκαι δεν τους βρίσκει ;Μήπως ψάχνει σανίδα σωτηρίας μετατοπίζοντας το βάρος της ευθύνης σε αυτούς;

Ποιες ενέργειες έκανε ο κος Δήμαρχος για να διασφαλίσει την αγαστή συνεργασία μεταξύ των  υπηρεσιακών παραγόντων της επιχείρησης , του Προέδρου της ΔΕΥΑΠ και της Δημοτικής Αρχής ,καθώς είναι προσωπική του επιλογή η τοποθέτηση της Διευθύντριας τεχνικών έργων της ΔΕΥΑΠ ;

Γιατί εφόσον δεν μπορεί να επικοινωνήσει ο κος Δήμαρχος με τους υπηρεσιακούς παράγοντες , δεν ενημερώνει τον Πρόεδρο της ΔΕΥΑΠ κο Ζέρβα και να τον υποχρεώσει να επικοινωνήσει εκείνος μαζί τους ;

Γιατί προσπάθησε η Δημοτική Αρχή και στις δύο συνεδριάσεις να αλλάξει το αντικείμενο της συζήτησης , αδιαφορώντας για την ασφάλεια και την ζωή των κατοίκων των δέκα δημοτικών κοινοτήτων που βρίσκονται σε άμεσο κίνδυνο ;

Γιατί δεν έχει ζητήσει ακόμη μέχρι και σήμερα την βοήθεια της Περιφέρειας Ηπείρου , όπως αυτή προθύμως καταγράφηκε σε έγγραφο της , με αρ. Πρωτ. 611 στις 21/3/2023 , υπογράφοντος του Αντιπεριφερειάρχη Πρέβεζας κου Στράτου Ιωάννου και αναφέρονται τα παρακάτω :“ Σύμφωνα με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο παρακολούθησης ποιότητας νερού ανθρώπινης κατανάλωσης , υπεύθυνος για τις υδρεύσεις Δήμων , είναι ο εκάστοτε φορέας διαχείρισης / λειτουργείας του δικτύου ( Δήμοι, Σύνδεσμοι Δήμων , ΔΕΥΑ , Διαδημοτικές ΕΥΑ ) με όρια ευθύνης όπως περιγράφονται κάθε φορά από το καταστατικό σύστασής τους .

Οι υπεύθυνοι ύδρευσης φέρουν στο ακέραιο την ευθύνη μελέτης , κατασκευής , λειτουργείας , συντήρησης του συστήματος ύδρευσης , εργαστηριακών εξετάσεων και γενικά της λήψης κάθε μέτρου , προκειμένου να παρέχεται πόσιμο νερό σε ποσότητα επαρκή για τις ανάγκες του υδροδοτούμενου πληθυσμού , χωρίς διακοπές και το σύστημα ύδρευσης να είναι απαλλαγμένο από κάθε υγειονομικό κίνδυνο .

Η Υπηρεσία της Περιφέρειας ασκεί εποπτικό έλεγχο της ποιότητας του νερού ανθρώπινης κατανάλωσης και σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστά τον υπεύθυνο ύδρευσης και τις υποχρεώσεις του .

Επίσης βρίσκεται στην διάθεση οποιουδήποτε αρμοδίουγια συνδρομή στην επίλυση καθαρά υγειονομικών ζητημάτων που θα διασφαλίζουν την διαρκή παροχή υγιεινού νερού στους καταναλωτές ” .

Γιατί δεν έχει απαντήσει ακόμη για τις ενέργειες της μέχρι σήμερα η Δημοτική Αρχή στο έγγραφοτης Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου κ΄ Δυτικής Μακεδονίας, με Αριθμ.Πρωτ.28026 στις 8/6/2023 , υπογράφοντος  του ιδίου του Γραμματέα , κου Σεραφείμ Λιάπη και στο οποίο αναφέρονται τα παρακάτω : “ Παρακαλούμε όπως προβείτε σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να διαφυλαχτεί η ποιότητα του πόσιμου νερού στο Δήμο Πρέβεζας και να ενημερώσετε την υπηρεσία μας για τις ενέργειες στις οποίες πρόκειται να προβείτε.

Εν κατακλείδι , η παρούσα Δημοτική Αρχή , δεν καταφέρνει να ασκήσει κανένα έλεγχο και σε κανέναν τομέα και ιδιαίτερα σε ζητήματα που άπτονται της ασφάλειας της δημόσιας υγείας των Δημοτών της . Από την ημέρα που εμφανίστηκε το μείζον θέμα της ακαταλληλότητας του πόσιμου νερού , η Δημοτική Αρχή συνεχίζει να επιδεικνύει μέχρι και σήμερα , ανικανότητα και αναποφασιστικότητα στη διαχείριση αυτής της κρίσης .

Όφειλε να παράσχει στους δημότες που επλήγησαν από την ακαταλληλότητα του νερού ,το αυτονόητο :ασφαλές και πόσιμο νερό , μέσω συνεργασίας , είτε με τοπικούς εμπόρους , είτε με επιχειρήσεις διαχείρισης πηγών φυσικού μεταλλικού νερού και να προσφέρεται καθημερινώς ασφαλές νερό στα σπίτια των  κατοίκων των κοινοτήτων αυτών , για όσο διάστημα απαιτηθεί μέχρι να  αποκατασταθεί η βλάβη του δικτύου και αποδεδειγμένα να επέλθει η κανονικότητα .

Το νερό είναι δημόσιο κοινωνικό αγαθό που πρέπει να προστατεύεται και να χρησιμοποιείται με βιώσιμο τρόπο από την άποψη της ποιότητας .

Κε Δήμαρχε , εύλογα αναρωτιόμαστε , επειδή δεν “ ψηφίζουν ” οι δεξαμενές , σημαίνει ότι δεν θα πρέπει να υπάρχει πλέον κανένα ίχνος φιλότιμου, συνέπειας και ανθρωπιάς στην Δημοτική σας Αρχή ;

Με  Εκτίμηση
Νίκος  Τζίμας
Υποψήφιος  Δήμαρχος  Δήμου  Πρέβεζας

Προηγούμενο Άρθρο

Στέλλα Βαρτελάτου: «Τι και αν προσπάθησαν να μας θάψουν, δεν ήξεραν ότι ήμασταν ένας σπόρος»

Επόμενο Άρθρο

Δηλώσεις Περιφερειάρχη για τρέχοντα ζητήματα της Ηπείρου

Μπορεί να σας ενδιαφέρει...