Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024, 13:17

Αναβίωσε το έθιμο στον Αϊ Γιάννη τον Ριγανά στην Πρέβεζα – (βίντεο-φωτογραφίες)

Αναβίωσε το έθιμο στον Αϊ Γιάννη τον Ριγανά στην Πρέβεζα μετά από δύο χρόνια λόγω των υγειονομικών μέτρων που υπήρχαν για τον κορονοϊό.

Το αντάμωμα όμως είναι το έθιμο των κατοίκων του Μύτικα, αλλά και των επισκεπτών σημείωσε μεγάλη επιτυχία, αφού ο Πολιτιστικός Περιβαλλοντικός Σύλλογος Μύτικα ”Ο Μύτικας” μαζί με τους καταστηματάρχες και τους εθελοντές, όλοι μαζί έδωσαν τον καλύτερο τους εαυτό. Από νωρίς είχαν μπει στις σούβλες τα αρνιά, ενώ το κρασί, οι μπύρες και τα αναψυκτικά έρρεαν άφθονα και με σύμμαχο που πολύ καλό καιρό όσοι βρέθηκαν στον χώρο έξω από το εκκλησάκι του Αϊ Γιάννη του Ριγάνα, πέρασαν λίγες ώρες ξεγνοιασιάς. Στο έθιμο το παρών έδωσαν ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Μπάρκας, οι αντιδήμαρχοι Γιάννης Δαρδαμάνης, Κώστας Ακρίβης, Νίκος Παγγές, ο επικεφαλής του Δημοτικού συνδυασμού ΄΄Ανάπτυξη Τώρα” Γιώργος Νίτσας, ο δημοτικός σύμβουλος Γιώργος Ντόντης, ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Μύτικα Γιώργος Νόβας, παλιοί πρόεδροι της Κοινότητας, σύσσωμο το Διοικητικό συμβούλιο του Πολιτιστικού Περιβαλλοντικού Συλλόγου Μύτικα ”ο Μύτικας” και πλήθος κόσμου. Ένα έθιμο που τηρούν εδώ και πάρα πολλά χρόνια οι κάτοικοι του Μύτικα αναβίωσε και φέτος την τρίτη μέρα του Πάσχα στο εκκλησάκι του Άι Γιάννη του Ρηγανά, στην Πρέβεζα, αμέσως μετά το τέλος της θείας λειτουργίας.

Στα παλιότερα χρόνια οι κάτοικοι μιας περιοχής με παράδοση στην κτηνοτροφία συναντιόντουσαν την συγκεκριμένη μέρα στο εκκλησάκι και έστηναν τη γιορτή με ότι διέθετε ο καθένας.

Η συνήθεια αυτή έγινε πλέον ένα αγαπημένο έθιμο και οι κάτοικοι του Μύτικα το αναβίωσαν και φέτος, παρουσία και επισκεπτών με εκλεκτούς μεζέδες , κρασί και ζωντανή μουσική, ενώ από τα κεράσματα δε θα μπορούσε να λείπει ο οβελίας όπως ορίζουν αυτές οι μέρες.

Σύμφωνα με την παράδοση, το εκκλησάκι χτίσθηκε γύρω στα 1800 από κάποιο βοσκό, ο οποίος έβλεπε τα ζώα του να πεθαίνουν. Ο βοσκός απελπισμένος ζήτησε τη βοήθεια του θεού και τότε είδε στον ύπνο του τον Άι Γιάννη ο οποίος, σύμφωνα με την παράδοση, του είπε πως το κακό θα σταματήσει μόνο αν κτισθεί εκκλησάκι στο όνομά του.


Ακολουθήστε το onprevezanews.gr στο Facebook και στο Instagram

Διαβάστε πρώτοι τις ειδήσεις στο Google News


 

Προηγούμενο Άρθρο

Στο «συρτάρι» από 1/5 τα μέτρα, τι αλλάζει για εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους

Επόμενο Άρθρο

Γιορτάστηκε η γιορτή του Αγίου Γεωργίου στο Σκαφιδάκι Πρέβεζας

Μπορεί να σας ενδιαφέρει...