Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024, 20:51

Ανάπτυξη Τώρα: “Πιστεύουμε σε ένα πολυετές αναπτυξιακό σχέδιο για την κοινωνία του Δήμου Πρέβεζας και όχι σε αποσπασματικές λύσεις”

Στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Πρέβεζας, που πραγματοποιήθηκε με τηλεδιάσκεψη, εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία η Υπογραφή μνημονίου συνεργασίας μεταξύ του ΔΗΜΟΥ ΠΡΕΒΕΖΑΣ και της «ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ Α.Ε. (ENTERPRISE GREECE)», σύμφωνα με την υπ΄ αριθμ. 513/2020 απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής.

Η παράταξη “Ανάπτυξη Τώρα” διαχρονικά με την παρουσία της στο δημοτικό συμβούλιο έχει αποδείξει ότι είναι η παράταξη που οραματίζεται έναν Δήμο των επενδύσεων και της ανάπτυξης. Και φυσικά όσες επισημάνσεις έγιναν κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης δεν ήταν επειδή υπάρχει κάποιο πρόβλημα από την “Ανάπτυξη Τώρα” σχετικά με τις στρατηγικές επενδύσεις. Ούτε βέβαια με τα 5στερα και τα ξενοδοχειακά συγκροτήματα, ούτε με την Enterprise Greece. Κάθε άλλο μάλιστα…

Δεν είναι όμως πολιτική διαχείριση των επενδύσεων και της ανάπτυξης να πηγαίνει ο Δήμαρχος κάπου μόνος του, χωρίς καμία απόφαση συλλογικού οργάνου και σχεδιασμό, να χτυπάει πόρτες (έτσι ειπώθηκε από τον υπεύθυνο της Enterprise Greece) και να “παζαρεύει” ένα δημοτικό ακίνητο, επειδή έτσι το σκέφτηκε και το εκτίμησε.

Τέτοιες προτάσεις καλό είναι να προκύπτουν από τι θέλουμε εμείς και όχι από τι θέλουν οι άλλοι για εμάς. Και όταν λέω εμείς, εννοώ το σύνολο των δημοτών Πρέβεζας.

Οι δικές μας επισημάνσεις είχαν να κάνουν με τρεις βασικούς άξονες:

  • Το θέμα εισήχθη στο δημοτικό συμβούλιο χωρίς να έχει γίνει η παραμικρή διαβούλευση.
  • Δεν υπήρχε καμία πρόβλεψη για τις θέσεις εργασίας που θα χαθούν από τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται τους καλοκαιρινούς μήνεςκαι είναι πάνω από 100, χωρίς οικονομοτεχνική μελέτη για το αν τα οφέλη θα είναι περισσότερα ή λιγότερα για την τοπική κοινωνία και τους δημότες. Χωρίς εισηγήσεις των υπηρεσιών. Τίποτα δεν είναι αυταπόδεικτο. Πρέπει να έχουμε μετρήσιμα στοιχεία για να διαμορφώνουμε αναπτυξιακή στρατηγική.
  • Δεν υπήρχαν “δικλείδες ασφαλείας” για την προστασία του περιβάλλοντος της περιοχής.
  • Είναι απαραίτητο οποιαδήποτε έγκριση ή απόφαση σχετικά με την επένδυση να περνά πρώτα από το δημοτικό συμβούλιο Πρέβεζας προς επικύρωση.

Έπειτα από τις παρεμβάσεις της “Ανάπτυξης Τώρα” και άλλων παρατάξεων της αντιπολίτευσης στο δημοτικό συμβούλιο, ενσωματώθηκαν οι επισημάνσεις αυτές και στο Μνημόνιο Συνεργασίας, γεγονός που κρίνεται θετικό για το μέλλον.

Παρ’ όλα αυτά η θέση και η συνολική πρόταση της “Ανάπτυξης Τώρα” είναι διαφορετική.

Η πρότασή μας είναι να γίνει ένα εμπεριστατωμένο Master Plan καταγραφής – μελέτης αξιοποίησης και εκδήλωσης πρόσκλησης ενδιαφέροντος της δημοτικής περιουσίας του Δήμου Πρέβεζας. Στη δική μας πολιτική πρόταση για το Δήμο, η λύση αυτή θα αποτελέσει ένα σπουδαίο αναπτυξιακό εργαλείο, ειδικά από τη στιγμή που και στον τόπο μας οι οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις για τα νοικοκυριά, τους επαγγελματίες και τους εργαζόμενους θα είναι μεγάλες.

Δε νοείται σοβαρός Δήμος εν έτη 2020 χωρίς πλάνο καταγραφής και αξιοποίησης της δημοτικής περιουσίας.

Τα “βήματα” είναι συγκεκριμένα!

  1. Πρέπει να γίνει η καταγραφή – χάρτης της δημοτικής περιουσίας. Τη δεδομένη χρονική στιγμή δεν είναι ξεκάθαρο ούτε καν πόσα ακίνητα έχει ο Δήμος ή ποιες εκτάσεις του ανήκουν, ακόμη και μέσα στην πόλη της Πρέβεζας, πόσο μάλλον στα χωριά.
  2. Να γίνει μία μεγάλη δημόσια διαβούλευση, για να μιλήσει ο δημότης για το πως οραματίζεται το Δήμο του. Είναι πολύ σημαντική διαδικασία. Ίσως η σημαντικότερη. Να έχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για:
  • Να δούμε αναλυτικά τις χρήσεις γης (τουριστική – αγροκτηνοτροφική – βιοτεχνική κ.α).
  • Να προχωρήσουμε σε εκδήλωση πρόσκλησης ενδιαφέροντος για τα παραπάνω ακίνητα.
  • Σε όποια επένδυση να υπάρχουν ρητές συμφωνίες για τα αντισταθμιστικά οφέλη της τοπικής κοινωνίας.

Όταν μιλάμε για αξιοποίηση δεν μιλάμε για πώληση. Μιλάμε για οργάνωση και σχέδιο, ώστε να μπορέσει ο Δήμος να βοηθήσει τους νέους της περιοχής να εργαστούν, να προκόψουν και να μείνουν στο Δήμο μας με προοπτική για το μέλλον τους.

Όταν μιλάμε για αξιοποίηση εννοούμε μία πολύπλευρη ανάπτυξη στον τουριστικό τομέα, τον αγροτοκτηνοτροφικό τομέα, την αναπτυξιακή προοπτική που δίνει το υπέροχο περιβάλλον του τόπου μας, την αλιεία, τον πολιτισμό, την ιστορία μας.

Αναπτυξιακή μπορεί να είναι και η πρόταση του Συλλόγου Γεωπόνων Πρέβεζας για μία δημοτικοσυνεταιριστική εταιρεία γάλακτος, για καλλιέργεια σε δημοτικά ακίνητα και μεταποίηση, για οργάνωση του αλιευτικού προϊόντος του Δήμου.

Όλα μπορούν να συζητηθούν αρκεί να είμαστε ανοικτόμυαλοι και να διαβουλευόμαστε με τους πολίτες”.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΩΡΑ

ΝΙΤΣΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

ΑΜΑΡΑΝΤΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ    ΝΤΟΝΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

              ΣΤΥΛΟΣ  ΙΩΣΗΦ      ΛΟΥΦΕΚΗΣ  ΝΙΚΟΛΑΟΣ

Προηγούμενο Άρθρο

Κορονοϊός: 1698 κρούσματα στην Ελλάδα – 3 Π.Ε Πρέβεζας, 11 Π.Ε Ιωαννίνων, 11 Π.Ε Άρτας και 6 Π.Ε Θεσπρωτίας

Επόμενο Άρθρο

Tέλη κυκλοφορίας στην καραντίνα: Τι αλλάζει – Πώς και τι πληρώνουμε – Η παράταση

Μπορεί να σας ενδιαφέρει...