Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024, 17:37

Ανάπτυξη Τώρα: Εισήγηση του Γιώργου Νίτσα για τα απορρίμματα

Αγαπητοί συνάδελφοι!

Για το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων θα πρέπει να ξεκινήσουμε από ορισμένα ρητορικά ερωτήματα, τα οποία πρέπει να τεθούν, ώστε στο τέλος αυτής της συζήτησης να μπορέσουμε να παράγουμε και ένα πολιτικό αποτέλεσμα και γιατί όχι να καταλήξουμε σε ένα κείμενο συμπερασμάτων.

Ένα κείμενο συμπερασμάτων που θα είναι ικανό ενδεχομένως να μας βοηθήσει στη διαμόρφωση στρατηγικής για τη διαχείριση των απορριμμάτων του Δήμου μας.

Γιατί – μη κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλό μας – η νυν δημοτική αρχή δεν έχει διαμορφώσει μέχρι και σήμερα απολύτως κανένα Σχέδιο Δράσης, καλυπτόμενη πάντα πίσω από τον περιφερειακό σχεδιασμό.

Και βάζω τα εξής ερωτήματα:

-Έχει εικόνα καθαρής πόλης η Πρέβεζα;

-Πραγματοποιείται σωστή διαχείριση των απορριμμάτων στις δημοτικές ενότητες Λούρου και Ζαλόγγου;

-Υπάρχουν ανταποδοτικά οφέλη στους πολίτες που κάνουν ανακύκλωση;

-Ανταποκρίνονται τα χρήματα που πληρώνει ο δημότης για τις υπηρεσίες διαχείρισης των απορριμμάτων;

-Είμαστε ικανοποιημένοι από την ανακύκλωση;

-Λειτουργούν τα πράσινα σημεία;

-Καλύπτει τις ανάγκες του Δήμου η ανακύκλωση που γίνεται;

Οι απαντήσεις είναι προφανείς. Όποιος ζει, εργάζεται, παράγει σε αυτό τον Δήμο γνωρίζει πολύ καλά ότι δεν παρουσιάζουμε εικόνα οργανωμένου, ευρωπαϊκού Δήμου αναφορικά με τη διαχείριση των απορριμμάτων και τον τρόπο που προσεγγίζουμε το ζήτημα. Υπάρχει έλλειψη σχεδιασμού, υπάρχει έλλειψη πολιτικής αντίληψης του που οδηγούμαστε, υπάρχει έλλειψη διάθεσης συγκρούσεων και ανάληψης πρωτοβουλιών σε περιφερειακό επίπεδο, ώστε να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό για το Δήμο Πρέβεζας και τους δημότες.

Ειδικά στην ανακύκλωση πρέπει να δώσουμε ένα ιδιαίτερο βάρος, με δράσεις που μπορούν να ξεκινήσουν άμεσα:

-Σχολική Ανακύκλωση: από τις πλέον βασικές και ουσιαστικές δράσεις

-Ακόμη θα μπορούσαμε να οργανώσουμε μια ομάδα που θα συντονίζει την διαδικασία της ανακύκλωσης.

-Θα μπορούσαμε να χαρτογραφήσουμε, σε ποιά σημεία του δήμου μας υπάρχουν κέντρα ανακύκλωσης.

-Να παροτρύνουμε, να κινητοποιήσουμε και να εκπαιδεύσουμε τους μεγάλους για μια αλλαγή στάσης και συμπεριφοράς με στόχο μια πιο καθαρή και βιώσιμη πόλη.

Ξεκινάμε  ξανά την ανακύκλωση στο σπίτι:

  1. Ενημερώνουμε τους πολίτες για την ανακύκλωση στην γειτονιά τους.
  2. Εξηγούμε τι γίνεται στο δήμο μας με το πρόγραμμα ανακύκλωσης;
  3. Τι πρέπει να κάνουν οι πολίτες;
  4. Τι υλικά μπορούμε να ανακυκλώσουμε;

Οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα του Δήμου Πρέβεζας δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό. Δεν το αμφισβητεί κανείς αυτό. Ούτε για τις προθέσεις τους, ούτε για την προσπάθειά τους αμφιβάλει κάποιος. Αλλά το θέμα είναι τα αποτελέσματα!

Ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος κ. Ροπόκης όπως και ο προηγούμενος κ. Σαραπασίνας έχουν μια άλλη αντίληψη. Την υιοθετήσατε πλήρως  κ. Δήμαρχε ενώ προεκλογικά την κατηγορούσατε.

Δεν μπορούμε το 2021 να λειτουργούμε ακόμη με ψηφοθηρικούς σχεδιασμούς. Δεν γίνεται να πληρώνουν οι δημότες σε ανταποδοτική δράση που είναι η καθαριότητα και να μην υπάρχει ανταποδοτικότητα, θα αναφερθώ και παρακάτω.

Πέρα από “βαρύγδουπες εκφράσεις” και “παχιά λόγια” από τον κ. Γεωργάκο πως θα κάνει τον Δήμο, το Δήμο της καρδιάς μας, αυτή η καρδιά παρουσιάζει σοβαρές αρρυθμίες, οδηγώντας με μαθηματική ακρίβεια το Δήμο Πρέβεζας σε… έμφραγμα αυτοδιοικητικό.

Ο κ. Γεωργάκος η παράταξή του ακόμη και η συνεργαζόμενη παράταξη του κ. Ροπόκη κρύβονται πίσω από το Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων, για να καλύψουν την ανεπάρκειά τους. Και πολύ φοβάμαι ότι δεν έχουν εικόνα ούτε της αναθεώρησης του ΠΕΣΔΑ που ετοιμάζεται.

Άσχετα με τη σύμβαση με το εργοστάσιο στα Ιωάννινα, τη δεδομένη χρονική στιγμή το όλο σύστημα διαχείρισης των απορριμμάτων του Δήμου Πρέβεζας, στην αποκομιδή και τη μεταφορά μοιάζει να είναι βγαλμένο από τις δεκαετίες του ’80 και του ’90, όταν μεταξύ άλλων Δήμαρχος Πρέβεζας ήταν ο Νίκος Γιαννούλης. Μπορεί τότε να ήταν σχετικά πρωτοποριακό και να δεχόταν βραβεύσεις, αλλά σήμερα βρισκόμαστε στον 21ο αιώνα. Βρισκόμαστε στο 2021 και δεν μπορεί να βαδίζουμε με τη λογική του ’80.

Η έλλειψη σχεδιασμού ήταν κάτι παραπάνω από φανερή όταν “σφραγίστηκε” ο Κούκος και υποχρεώθηκε ο Δήμος Πρέβεζας να μπει στη λογική της μεταφοράς. Το κόστος αυξήθηκε, τα προβλήματα όμως έμειναν…

Την ίδια ώρα η καθαριότητα χρησιμοποιήθηκε ως “εργαλείο” πολιτικής  την τελευταία δεκαετία από τις δημοτικές αρχές, με ταξίματα για εποχιακές προσλήψεις και “κούφιες υποσχέσεις” σε ανθρώπους που είχαν ανάγκη για δουλειά. Κάδοι να πάνε και να έρχονται από χωριό σε χωριό και από δρόμο σε δρόμο, μπλε κάδοι να χρησιμοποιούνται για σκουπίδια και όχι για ανακύκλωση, ειδικά προεκλογικά.

Γενικότερα διαμορφώθηκε μία στρεβλή κατάσταση που την γνωρίζουν πλέον όλοι οι πολίτες.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ

Η επιλογή της λύσης ΣΔΙΤ για τα απορρίμματα της Ηπείρου, είχε ετοιμαστεί ήδη από τις αρχές της δεκαετίας και χαιρετίστηκε ως μία καινοτομία από τη νυν Κυβέρνηση.

Όπως φάνηκε και στην πορεία, ορισμένα από τα μεγαλύτερα οικονομικά συμφέροντα της χώρας μπήκαν στο “παιχνίδι” για να πάρουν τον διαγωνισμό. Τα κέρδη για την εταιρεία θα είναι τεράστια.

Εμείς όμως ως αυτοδιοικητικοί και ως δημότες Πρέβεζας, είμαστε υποχρεωμένοι να διασφαλίσουμε πρώτα απ’ όλα το συμφέρον των πολιτών του Δήμου Πρέβεζας. Η “Ανάπτυξη Τώρα” είναι ξεκάθαρη σε αυτό. Και δυστυχώς ο Δήμος βρέθηκε εκτεθειμένος σε μία κατάσταση, που μπορεί να τινάξει την τσέπη των δημοτών στον αέρα, αν δεν υπάρξει αποτελεσματική διαχείριση.

Όταν υπεγράφη η σύμβαση με το εργοστάσιο από τους εκπροσώπους του Δήμου Πρέβεζας στον τότε ΦΟΔΣΑ, έπρεπε να είχαν ληφθεί υπ’ όψη οι παρατηρήσεις που διατυπώθηκαν στο τότε δημοτικό συμβούλιο. Δεν ήταν από την παράταξή μας, πρέπει όλοι να είμαστε ειλικρινείς. Ήταν από τον κ. Κλάπα και τον κ. Τσοβίλη. Είχαν δίκιο στα περισσότερα, αλλά δεν ελήφθησαν υπ’ όψη.

Επίσης υπήρξε αδράνεια με το Σταθμό Μεταφόρτωσης που αρχικά είχε μείνει μόνο της Πρέβεζας εκτός χρηματοδότησης από την Περιφέρεια Ηπείρου. Χρηματοδοτήθηκε μόνο ο εξοπλισμός.

Γιατί έγινε αυτό;

Δεσμευόμαστε λοιπόν από μία σύμβαση για τα επόμενα 25 χρόνια. Δεν μπορούμε να το ανατρέψουμε αυτό.

Εκτός κι αν διαμορφωθεί αυτοδιοικητικό μέτωπο για να υπάρξει αναθεώρησή της. Κάτι τέτοιο όμως φαντάζομαι ότι δεν θα μπορεί να γίνει.

Μόνο μέσω του ενιαίου πλέον ΦΟΔΣΑ θα μπορέσουμε να πετύχουμε τη σωστή διαχείριση.

Και αν κάποιος αυτοδιοικητικός επιχειρήσει να σαμποτάρει το συγκεκριμένο εγχείρημα θα είναι υπόλογος στους δημότες και στο δημοτικό συμβούλιο Πρέβεζας.

Ένα άλλο ζήτημα είναι ότι δεν έχουμε διαβάσει ποτέ αυτή τη σύμβαση με το εργοστάσιο ή έστω να γίνει μία ενημέρωση από την εταιρεία.

Πρέπει όμως να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε εμείς ως Δήμος.

Στον δικό μας σχεδιασμό.

Η ανανέωση του στόλου οχημάτων, που προήλθε μέσα από τα προγράμματα “Φιλόδημος”, οι υπόγειοι κάδοι που προβλέπει το Open Mall και οι “έξυπνες εφαρμογές” που υπάρχουν “κληρονομιά” από την προηγούμενη Κυβέρνηση, αυτή του ΣΥΡΙΖΑ, και από την προηγούμενη δημοτική αρχή, θα πρέπει να “τρέξουν” το συντομότερο.

Όχι όμως να μείνουν ως αποσπασματικές πολιτικές.

Χρειάζεται ένα ολιστικό σχέδιο διαχείρισης των απορριμμάτων στο Δήμο της Πρέβεζας.

ΟΡΑΜΑ – ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Πάμε λοιπόν και στην πρόταση της “Ανάπτυξης Τώρα”. Μία πρόταση που αποτυπώνει και το όραμά μας για τη νέα εποχή του Δήμου Πρέβεζας.

Οραματιζόμαστε μία Πρέβεζα της κυκλικής οικονομίας. Μία “πράσινη Πρέβεζα”.

Η κυκλική οικονομία δημιουργεί  νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες, αναδεικνύει νέα επιχειρηματικά μοντέλα και αναπτύσσει νέες αγορές, ενώ αυξάνει κατά πολύ τις καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας στους ευρωπαϊκούς και ελληνικούς Δήμους που τη στηρίζουν.

Για τη διαχείριση των απορριμμάτων σε τοπικό επίπεδο, ο Δήμος Πρέβεζας πρέπει να αναπτύξει ένα Σχέδιο Δράσης βασισμένο στους παρακάτω πυλώνες:

  • Διαλογή των ανακυκλώσιμων υλικών στην πηγή με έμφαση στην καθαρότητα και όχι μόνο στην ποσότητα αυτών.
  • Προετοιμασία του Δήμου Πρέβεζας για την εκμετάλλευση του “καφέ κάδου” (δηλαδή να δουλευτεί η εκμετάλλευση της κομποστοποίησης.
  • Επικοινωνιακή προβολή μέσω μίας στοχευμένης καμπάνιας για να μετασχηματιστεί η Πρέβεζα ως “πόλη της ανακύκλωσης” με τη συμμετοχή και των σχολείων. Χωρίς την ενεργό συμμετοχή του δημότη δεν μπορεί να υλοποιηθεί κανένας σχεδιασμός.
  • ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟ ΣΥΣΤΗΜΑ  ΒΕΛΤΙΣΤΗΣ  ΑΠΟΚΟΜΙΔΗΣ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ με “έξυπνους κάδους”.
  • Δίκτυο αισθητήρων και καταγραφής ώστε να υπάρχει ανά πάσα στιγμή ενιαία εικόνα για την αποκομιδή των απορριμμάτων. Τρέχει πρόγραμμα που μπορεί να ενταχθεί στο ,ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ.
  • Ολοκληρωμένο σύστημα ανταπόδοσης στη λογική “ο ρυπαίνων λιγότερο, ανταμοίβεται”.

Όλα τα σύγχρονα χρηματοδοτικά εργαλεία (Αντώνης Τρίτσης, Ταμείο Ανάκαμψης, νέο ΕΣΠΑ) είναι βασισμένα σε τέτοιες λογικές. Εμείς είχαμε δεσμευτεί δημόσια και συνεχίζουμε να επιμένουμε για την δημιουργία ενός σύγχρονου και ευέλικτου γραφείου μελετών και ευρωπαϊκών προγραμμάτων  με την συμμετοχή των ειδικών συμβούλων του δημάρχου.

Μπορούμε ως δήμος να  πετύχουμε πολλά.  Αρκεί η δημοτική αρχή και εσείς κ. Γεωργάκο να είστε  προσηλωμένοι  στην στρατηγική αυτή και να μη χρησιμοποιείτε  το Δήμο ως “κομματικό χωράφι” για προσωπική ανάδειξη ή τακτοποίηση φίλων και συγγενών.

Σας καλούμε να αλλάξετε κε Γεωργάκο. Για το καλό του Δήμου.

Αν και με τα όσα έχετε δείξει μέχρι τώρα, χρησιμοποιείτε την καρέκλα του Δημάρχου για προσωπικούς σας τακτικισμούς και αδυνατείτε να δείτε το μέλλον της αυτοδιοίκησης.

Αλήθεια όταν ο ΓΓ Συντονισμού και Διαχείρισης Αποβλήτων Μανώλης Γραφάκος βρέθηκε τον Σεπτέμβριο στα Ιωάννινα, αληθεύει ότι παρέστησαν εκεί μόνο υπάλληλοι της ΔΕΥΑΠ και κανένας αρμόδιος δημοτικός σύμβουλος ή Αντιδήμαρχος;

ΝΙΤΣΑΣ  ΓΕΩΡΓΙΟΣ

Προηγούμενο Άρθρο

Νέα Ένωση Ξενοδόχων Π.Ε. Πρέβεζας: Ευχαριστήριο προς τον Λέανδρο Σπαρτιώτη

Επόμενο Άρθρο

Κώστας Μπάρκας: Για την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και στο ζήτημα του εμβολιασμού οι πολίτες του Νομού Πρέβεζας είναι παιδιά ενός κατώτερου Θεού

Μπορεί να σας ενδιαφέρει...