Παρασκευή, 26 Απριλίου 2024, 23:03

Ανάλυση Εκτάκτου Δελτίου Επιδείνωσης του καιρού

Ανάλυση Εκτάκτου Δελτίου Επιδείνωσης του καιρού της 22ας Ιανουαρίου 2021

Διαδοχικά βαρομετρικά χαμηλά προβλέπεται να επιδεινώσουν τον καιρό στη χώρα μας τις επόμενες ημέρες με τρία κύματα κακοκαιρίας . Η πρώτη επιδείνωση θα ξεκινήσει από το μεσημέρι του Σαββάτου (23-01-2021) κυρίως στα δυτικά, με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες και τους θυελλώδεις νότιους ανέμους. Το αίτιο που θα προκαλέσει αυτή την μεταβολή οφείλεται σε μια ανώτερη διαταραχή της ατμόσφαιρας που έρχεται από τα δυτικά . Τέτοιου τύπου διαταραχές προκαλούν μεγάλα ύψη βροχής κυρίως στη δυτική Ελλάδα 

 

Περιγράφοντας συνοπτικά τις δύο πρώτες διαταραχές τονίζουμε ότι από τις μεσημβρινές ώρες του Σαββάτου θα επηρεαστούν από ισχυρές βροχές και καταιγίδες τα  νησιά του Ιονίου, η Ήπειρος, η δυτική Στερεά και πρόσκαιρα το βράδυ η δυτική Πελοπόννησος, με εξασθένηση από τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής .

Μετά από αυτή την πρόσκαιρη εξασθένηση ξανά από τις απογευματινές ώρες της Κυριακής θα επηρεαστούν τα νησιά του Ιονίου, η Ήπειρος, η δυτική Στερεά και πιθανώς πρόσκαιρα αργά το βράδυ η δυτική Πελοπόννησος, με εξασθένηση από τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας .

Θα πρέπει να επισημάνουμε ότι οι νοτιάδες θα φτάνουν τα  7 με 8 μποφόρ από το Σάββατο μέχρι και τη Δευτέρα  που πιθανώς το Σάββατο το βράδυ στο βόρειο Αιγαίο να φτάσουν τοπικά 9 μποφόρ.

Στον χάρτη EFI αποτυπώνονται τα συνολικά ύψη υετού για το Σάββατο σε 24ωρη βάση . Στους επόμενους 3 χάρτες υετού απεικονίζονται τα 6ωρα ύψη βροχής μέχρι και το πρωί της Κυριακής

Νέα επιδείνωση του καιρού προβλέπεται από τις πρωινές ώρες της  Τρίτης (26-01-2021) από τα βορειοδυτικά, με βροχές και καταιγίδες  κατά τόπους ισχυρές, χιονοπτώσεις κατά τόπους πυκνές αρχικά στα ορεινά και βαθμιαία και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο της βόρειας  χώρας, σημαντική πτώση της θερμοκρασίας και θυελλώδεις ανέμους.

Για την περαιτέρω εξέλιξη του καιρού θα ακολουθήσουν τα νεότερα δεδομένα για την εξέλιξη των επομένων δύο διαταραχών Σας συστήνουμε να λαμβάνετε υπόψη σας τις οδηγίες της ΓΓΠΠ για τα φαινόμενα που περιγράψαμε παραπάνω. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να γνωρίζετε ότι η ΕΜΥ λαμβάνει υπόψη της όλα τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία και μετά από σχετική αξιολόγησή τους, εκδίδει τα ειδικά δελτία πρόγνωσης και προειδοποιήσεων, καθώς και τη σχετική ανάλυση της προβλεπόμενης εξέλιξης του καιρού. Περισσότερα δεδομένα για εξέλιξη του καιρού θα προστίθενται και στα τακτικά δελτία της ΕΜΥ τα οποία ανανεώνονται ανά 6ωρο. Μη ξεχνάτε οτι στα τακτικά δελτία πρόγνωσης καιρού 2 ημερών υπάρχει και ειδική ενότητα στο πρώτο μέρος της πρόγνωσης με την επικεφαλίδα “Γενικά Χαρακτηριστικά -Προειδοποιήσεις ”




Πηγή:ΕΜΥ

Προηγούμενο Άρθρο

Κορονοϊός: 585 κρούσματα και 28 νεκροί στην Ελλάδα – 4 Π.Ε Πρέβεζας – 5 Π.Ε Ιωαννίνων

Επόμενο Άρθρο

Χαρδαλιάς: Παρατείνεται το lockdown και οι απαγορεύσεις για κυνήγι και ψάρεμα – Οι εξαιρέσεις

Μπορεί να σας ενδιαφέρει...