Τετάρτη, 1 Μαΐου 2024, 7:53

Αγωνιστική Παρέμβαση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Πρέβεζας: Μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς. Έλεγχοι τώρα παντού

26 Ιουνίου νεκρός 55χρονος συνάδελφος διανομέας ανταλλακτικών αυτοκινήτων στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Σκοτώθηκε ακαριαία εν ώρα εργασίας και βρέθηκε κάτω από τις ρόδες λεωφορείου της Πολεμικής Αεροπορίας καθώς η μηχανή του χτυπήθηκε από άλλο όχημα.΄

Το τραγικό συμβάν έρχεται να προστεθεί στους 61 νεκρούς διανομείς και να καταδείξει για μία ακόμη φορά ότι η εξασφάλιση του μεροκάματου είναι μια «μάχη» στον κοινωνικό πόλεμο της έλλειψης μέτρων ασφαλείας, της εντατικοποίησης, των εξαντλητικών ωραρίων…

Ποτέ δεν είναι η «κακή στιγμή». Είναι η «κακή», βαθιά αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ και όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων και των Υπουργείων εργασίας. Είναι η ουσία της «ανάπτυξης» που αυτοί ευαγγελίζονται και η οποία δεν οδηγεί απλώς σε εργατικά εγκλήματα· η «ανάπτυξη» που προωθούν – κατά κάποιον τρόπο- «προϋποθέτει» τα εργατικά «ατυχήματα»! Από τη στιγμή που η προστασία κοστίζει, από τη στιγμή που τα Κέντρα Πρόληψης Επαγγελματικών Κινδύνων υπολειτουργούν, από τη στιγμή που το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας μετατράπηκε σε Ανεξάρτητη Αρχή από την κυβέρνηση της ΝΔ (2021), αφού πρώτα υποβαθμίστηκε επί σειρά ετών από όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις, από τη στιγμή που κυβέρνηση και υπουργοί υπηρετούν και εξυπηρετούν με θρησκευτική σχεδόν ευλάβεια και πίστη τα συμφέροντα και τα κέρδη των εργοδοτών και των επιχειρήσεων η λίστα με τους νεκρούς συναδέλφους και συναδέλφισσες δε θα έχει σταματημό, αν δεν τους σταματήσουμε οι ίδιοι οι εργαζόμενοι.

Το ίδιο ακριβώς έρχεται να επιβεβαιώσει ένα ακόμη εργατικό «ατύχημα» στις 20 Ιουνίου, όταν 22χρονος ανασφάλιστος υπάλληλος ξενοδοχείου, που μόλις είχε τελειώσει τη σχολή, κάηκε με λάδι στην ώρα της δουλειάς σε ξενοδοχείο στα Μάλια, όπου εργαζόταν ως βοηθός μάγειρα. Ο νεαρός εργαζόμενος αντιμετωπίστηκε όπως όπως με τη μητέρα του να δηλώνει «το παιδί μου ούρλιαζε “καίγομαι, πονάω” και η αντίδρασή τους ήταν να τον μεταφέρουν σε δωμάτιο με κλιματισμό. Κατόπιν έφεραν δικό τους γιατρό, ο οποίος είδε απλά τα εγκαύματα και σύστησε μία αλοιφή την οποία πήγε και πήρε εργαζόμενος από το φαρμακείο. Εν τω μεταξύ στη δουλειά τού είπαν να πάρει δύο μέρες ρεπό και μετά να επιστρέψει στο ξενοδοχείο…». (Ο 22χρονος φέρει εγκαύματα β΄ βαθμού).

Το ίδιο έρχεται να επιβεβαιώσει το σοβαρό εργατικό «ατύχημα που σημειώθηκε στο εργοτάξιο του μετρό Θεσσαλονίκης, στον σταθμό Βενιζέλου, όταν την Τρίτη 27 Ιουνίου εργάτης έπεσε από σκαλωσιά και μεγάλο ύψος στο κενό με αποτέλεσμα τον τραυματισμό του. Οι συνάδελφοι του δηλώνουν πως είναι το δεύτερο «ατύχημα» που συμβαίνει μέσα σε μικρό διάστημα με την εταιρεία «να μην τους ακούει».

Όλα τα παραπάνω είναι δυστυχώς ελάχιστά από τα εργατικά «ατυχήματα» που βλέπουν το φως της δημοσιότητας ή καταγγέλλονται.

Ακόμη και στα δελτία των ειδήσεων μας βομβαρδίζουν για τα εκατομμύρια των τουριστών που θα προτιμήσουν τη χώρα μας, για το «όραμα» της «νέας ανάπτυξης» της «νέας ψηφιακής εποχής». Το έχουμε ξεκάθαρο: Για να πραγματοποιηθεί αυτό το «νέο», όπως το εννοούν κυβέρνηση και εργοδοσία απαράβατος όρος είναι η πλήρης καταστρατήγηση των εργασιακών μας δικαιωμάτων. Η εργοδοτική ασυδοσία θα συνεχίσει να αξιοποιεί το νομοθετικό αντεργατικό οπλοστάσιο της κυβέρνησης όχι μόνο για να εκμεταλλεύεται τους εργαζόμενους αδιαφορώντας για την ασφάλεια τη ζωή τους.

ΟΧΙ, δεν είναι η «κακή» στιγμή, το «τυχαίο», όταν τραυματίζεται ή σκοτώνεται συνάδελφος. ΟΧΙ δεν φταίνε οι μετανάστες για την εργασιακή μας κατάντια (όπως μας δηλητηριάζουν κάθε λογής φασίστες που θολώνουν το τοπίο, στέφοντας την οργή των εργαζομένων στους μετανάστες διασφαλίζοντας ταυτόχρονα τα κέρδη των εργοδοτών).

Μονόδρομος κατάκτησης μέτρων ασφαλείας στους χώρους δουλειάς ο ανυποχώρητος μαζικός οργανωμένος αγώνας των εργαζομένων ενάντια στη πολιτική κυβέρνησης –κεφαλαίου.

ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΤΟΥΝ ΟΛΑ ΜΕΤΡΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ ΤΗΣ ΠΡΕΒΕΖΑΣ. ΝΑ ΠΑΡΘΟΥΝ ΑΜΕΣΑ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ ΑΠΟ ΤΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ.

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ

 ιδιωτικών υπαλλήλων Πρέβεζας

Προηγούμενο Άρθρο

Δράση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την Παγκόσμια Ημέρα Κατά των Ναρκωτικών από τον ΟΚΑΝΑ

Επόμενο Άρθρο

Δημοσιογράφους από τη Ρουμανία ξενάγησε η Περιφέρεια στα παράλια της Ηπείρου

Μπορεί να σας ενδιαφέρει...