Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024, 18:22

Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων: Πρόταση για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης

Αγαπητέ κύριε Πρόεδρε ,

Αγαπητά μέλη της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης ,

με ορίζοντα την επικείμενη συμμετοχή μας στις εργασίες της Επιτροπής Διαβούλευσης, καταθέτουμε επιγραμματικά πρόταση που αφορά τις δράσεις για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης.

Ως Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Μαθητών Α/θμιας & Β/θμιας Εκπαίδευσης Δήμου Πρέβεζας, θεωρούμε επιβεβλημένη τη διασύνδεση της Επετείου με το πρόγραμμα σπουδών των σχολικών μονάδων, μέσω  της ανάδειξης της σχετικής με την Ελληνική Επανάσταση Τοπικής Ιστορίας. Οι δράσεις που θα ευνοούν τη σύνθεση Παιδείας και Πολιτισμού ,δε θα περιορίζονται στην ενημέρωση ,αλλά με τη βιωματική τους προέκταση θα είναι αρωγοί στην  εξοικείωση των μαθητών/τριών με μεθοδολογικά εργαλεία σπουδής της Τοπικής Ιστορίας (μελέτη αρχειακού υλικού, αναζήτηση πολλαπλών πηγών, καταγραφή προφορικών μαρτυριών, διασταύρωση στοιχείων), με κίνητρο τη βαθύτερη γνώση του τόπου τους . Δράσεις μέσα από τις οποίες οι μαθητές θα μπορέσουν να αποκτήσουν τη λεγόμενη ιστορική συνείδηση, η οποία θα τους επιτρέψει να αντιλαμβάνονται τον τρόπο με τον οποίο μετασχηματίζεται η κοινωνία από εποχή σε εποχή , αναγνωρίζοντας την αξία του μέρους καταγωγής τους και τις θυσίες, τους αγώνες κι όλα τα στάδια μετασχηματισμού του ,ώστε αυτό να διαμορφώσει τη σημερινή του μορφή και δομή. Επιπλέον, παρέχεται η δυνατότητα στους μαθητές να συνειδητοποιήσουν  ότι ενώ αποτελούν κομμάτι του επιμέρους, δεν παύουν να ανήκουν και στο όλον. Αντιλαμβάνονται δηλαδή ότι είναι συγχρόνως και πολίτες του κόσμου, αλλά και πολίτες του τόπου.

Ο στόχος διαμόρφωσης ενός συγκροτημένου και τεκμηριωμένου παιδαγωγικού πλαισίου για τη δημιουργική ένταξη της μελέτης της Τοπικής Ιστορίας στις παραπάνω δράσεις, προϋποθέτει τη συνεργασία με την εκπαιδευτική κοινότητα .

Για τη Διοικούσα Επιτροπή

Ο Πρόεδρος                                                                      Η Γραμματέας

Βέλλιος Λάμπρος                                                                Κούκια Χριστίνα  

Προηγούμενο Άρθρο

Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων: Ορισμός Εκπροσώπων στις Δημοτικές Επιτροπές

Επόμενο Άρθρο

Δημοτική Βιβλιοθήκη Πρέβεζας: Ευχαριστήριο για την προσφορά βιβλίων

Μπορεί να σας ενδιαφέρει...