Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024, 12:02

Ένωση Συλλόγων γονέων και κηδεμόνων: Ανακοίνωση για το άνοιγμα των σχολείων

Στις 11-1-2021 επαναλειτούργησαν για δεύτερη φορά μέσα στο ίδιο σχολικό έτος και στο Δήμο Πρέβεζας οι σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Μετά από δύο μήνες αναστολής της λειτουργίας τους και σε συνθήκες  εγκλεισμού, αυτή η μέρα θα έπρεπε να ήταν μέρα χαράς, αισιοδοξίας κι ανακούφισης, ήταν;

Το Υπουργείο Παιδείας ένα χρόνο τώρα, εν μέσω πανδημίας αντιμετωπίζει με προσήλωση και σχέδιο δύο διλήμματα:

  • Ο σκύλος κουνάει την ουρά ή η ουρά τον σκύλο;
  • Από τι είναι προτιμότερο να νοσήσουν οι μαθητές; Από Covid-19 ή από πνευμονία;

Κάθε λογικός άνθρωπος θα περίμενε ότι οι σχολικές μονάδες, έχοντας ανοιχτά τα παράθυρα, θα είχαν θέσει σε πλήρη λειτουργία για όλο το ωράριο λειτουργίας τους ( 8π.μ -4μ.μ)  τα θερμαντικά σώματα. Πώς όμως να γίνει αυτό, όταν τα χρήματα των αποθεματικών των σχολικών επιτροπών ξοδεύτηκαν, όχι για τις καθημερινές λειτουργικές ανάγκες των σχολικών μονάδων,όπως το πετρέλαιο ,  αλλά για αγορά τάμπλετ και rapid test. Τάμπλετ που φυσικά έφτασαν στις σχολικές μονάδες δυο μήνες μετά τον καθολικό εγκλεισμό κι αφού πλέον αυτές επαναλειτουργούν.

Δυστυχώς το Υπουργείο δεν ικανοποίησε κανένα από τα δίκαια αιτήματα γονιών, μαθητών και εκπαιδευτικών.  Τεράστιες ευθύνες έχουν και οι Τοπικές Αρχές. Γνωρίζουν τα προβλήματα στα σχολικά κτίρια και όχι μόνο αρνούνται να προχωρήσουν σε λύσεις ,αλλά συνειδητά δεν προχωρούν σε καμιά συνάντηση με τους εκπροσώπους μας.

Τεράστιες είναι όμως κι οι ευθύνες της Περιφέρειας, αφού με δική της ευθύνη επικρατεί ακραίος συνωστισμός (100% πληρότητα) στη μεταφορά των μαθητών προς κι από τα σχολεία.

Φυσικά, ο τρόπος που ανοίγουν τα σχολεία, αφενός δημιουργεί συνθήκες εξάπλωσης του ιού και αφετέρου προδιαγράφει το νέο κλείσιμό τους το επόμενο διάστημα.

Η Ένωση Συλλόγων Γονέων & Κηδεμόνων του Δήμου Πρέβεζας κατέγραψε τα προβλήματα και πρότεινε λύσεις από τις 21 Αυγούστου 2020 με το υπ. αριθμ.31 έγγραφό της, καλώντας σε συνάντηση όλους τους φορείς. Δυστυχώς, αυτός που είχε θεσμικά μεγάλη ευθύνη για την ομαλή λειτουργία των σχολικών μονάδων δεν ανταποκρίθηκε στις αλλεπάλληλες προσπάθειες μας για συνάντηση.

Δεν θέλουμε άλλη μια χαμένη σχολική χρονιά.

Διεκδικούμε και κινητοποιούμαστε για όλα αυτά που οφείλουν να γίνουν, ώστε τα σχολεία να είναι ανοιχτά με τήρηση των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας:

  • Να αραιώσουν οι μαθητές στις τάξεις. 15 μαθητές ανά τμήμα.
  • Να δημιουργηθούν νέες σχολικές αίθουσες και να αξιοποιηθούν ήδη υπάρχουσες. Θέλουμε σχολικά κτίρια που καλύπτουν τις σύγχρονες μορφωτικές ανάγκες.
  • Να γίνονται δωρεάν, μαζικά και επαναλαμβανόμενα τεστ covid-19 στα σχολεία. Να συνταγογραφείται το τεστ covid-19 και να είναι δωρεάν για μαθητές και εκπαιδευτικούς.
  • Να ενισχυθεί το προσωπικό καθαριότητας, ώστε να τηρούνται τα υγειονομικά πρωτόκολλα στα σχολεία.
  • Να γίνουν όλες οι απαραίτητες προσλήψεις. Αρχές Γενάρη και ακόμα υπάρχουν εκατοντάδες εκπαιδευτικά κενά (ενδεικτικά αναφέρουμε κενά σε μαθήματα που είναι πανελλαδικώς εξεταζόμενα, όπως στα ειδικά Μουσικών και Καλλιτεχνικών Σχολείων ή σε ειδικό εκπαιδευτικό προσωπικό, όπως π.χ. στην παράλληλη στήριξη).
  • Να ληφθεί μέριμνα για την απρόσκοπτη λειτουργία με όλο το αναγκαίο προσωπικό στα Ειδικά Σχολεία.
  • Είναι απαράδεκτο να μεταφέρονται μαθητές με μισθωμένα σχολικά λεωφορεία, με πληρότητα 100%, και από την άλλη υποκριτικά να απαιτούνται μόνο μέτρα αποφυγής του συνωστισμού στις πόρτες των σχολείων.
  • Να δοθούν σε όλα τα παιδιά τεχνολογικά μέσα (τάμπλετ, ηλεκτρονικοί υπολογιστές, γρήγορο ίντερνετ) με ευθύνη του κράτους. Κανένας μαθητής εκτός εκπαίδευσης – καμιά απουσία σε μαθητή που δεν έχει τα μέσα να συμμετέχει στην τηλεκπαίδευση.
  • Δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές μορφές τηλεαξιολόγησης. Μόνη λύση να παραταθεί ο χρόνος παράδοσης της βαθμολογίας.
  • Καμιά αλλαγή, ειδικά φέτος στο σύστημα εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Καμιά αλλαγή που μειώνει εισακτέους και αποκλείει μαθητές από Σχολές της επιλογής τους.

Εμείς οι γονείς δηλώνουμε ότι δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να «παίζει στα ζάρια» την υγεία των παιδιών μας  και των οικογενειών μας. Καλούμε όλους τους Συλλόγους Γονέων να βρεθούν τις επόμενες μέρες στα σχολεία και σε συντονισμό με την Ένωση Γονέων να  αναλάβουν πρωτοβουλίες υπεράσπισης της υγείας και της μόρφωσης των παιδιών μας.

Η Διοικούσα Επιτροπή

Προηγούμενο Άρθρο

Σαν σήμερα 15 Ιανουαρίου

Επόμενο Άρθρο

Κώστας Μπάρκας: Ο κ. Μητσοτάκης αναδεικνύεται στον καλύτερο πρεσβευτή της Εξωτερικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ

Μπορεί να σας ενδιαφέρει...