Πέμπτη, 18 Απριλίου 2024, 19:38

Ένωση γονέων Πρέβεζας: Ενημερωτικό σημείωμα για το Πρότυπο Σχολείο

Αγαπητοί μας γονείς,

Η Ένωση Συλλόγων Γονέων Δήμου Πρέβεζας ,προσέγγισε από την πρώτη στιγμή το χαρακτηρισμό του 1ου Γυμνασίου ως Πρότυπου με θεσμικό τρόπο ,αποφεύγοντας κάθε ιδεοληπτική κι απρόσφορη συνθηματολογία.

Το βασικό άρθρο στο καταστατικό κάθε Συλλόγου Γονέων ,αντιστοιχεί στην προάσπιση του Δημόσιου & Δωρεάν χαρακτήρα της Εκπαίδευσης χωρίς κατηγοριοποίηση των μαθητών. Συνάγεται εκ του Καταστατικού λοιπόν ότι η Ένωση ,όπως και κάθε Σύλλογος Γονέων είναι διαμετρικά αντίθετη μ’ ένα θεσμό ,όπως τα πρότυπα σχολεία που διαχωρίζουν τους μαθητές σε άριστους και  διακεκριμένους .

Είμαστε λοιπόν υποχρεωμένοι να αιτηθούμε σε πρώτη φάση την αναστολή λειτουργίας του Πρότυπου Γυμνασίου για το σχολικό έτος 2021-2022 ,μια θέση που ασπάζονται με τις τοποθετήσεις  τους όλοι οι φορείς της πόλης. (Βουλευτές ,Δημοτικό Συμβούλιο, ΕΛΜΕ, Σύλλογος Διδασκόντων του 1ου Γυμνασίου ,ΝΤ της ΑΔΕΔΥ)

Θεμελιώδης αρχή λειτουργίας του Συλλόγου μας είναι η αντιπροσώπευση της άποψης όλων των γονέων κι όχι μόνο της πλειοψηφίας. Γι’ αυτό το λόγο ,μελετήσαμε επισταμένως όλο το νομικό πλαίσιο ,ίδρυσης και λειτουργίας ενός τέτοιου σχολείου ,διαπιστώνοντας ότι το 1ο Γυμνάσιο δεν πληροί καμία από τις προϋποθέσεις που προβλέπει ο Νομοθέτης σε όλα τα επίπεδα ,γεγονός που αναφέραμε με Υπομνήματα σε όλους του φορείς.

Επιπλέον οφείλουμε στα μέλη μας ,τη διαλεύκανση όλων εκείνων των φημών που κυκλοφορούν στους διαδρόμους του σχολείου και των ανακριβειών που διαχέουν τα επίσημα έγγραφα  και λειτουργούν παρελκυστικά.

Πιο συγκεκριμένα:

Α. Δεν ισχύει καμιά μοριοδότηση στους μαθητές αποφοίτους Πρότυπων σχολείων για την εισαγωγή τους στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση ,όπως χαρακτηριστικά απάντησε σε σχετικό ερώτημα μας (αρ.πρωτ.151/3.6.21) ,το Αυτοτελές Τμήμα Προτύπων του Υπουργείου Παιδείας.(επισυνάπτεται)

Β. Σε ολόκληρη την Ήπειρο μόνο ένα σχολείο χαρακτηρίστηκε ως Πρότυπο.

Γ. Ο Σύλλογος Διδασκόντων ήταν αντίθετος στο χαρακτηρισμό και μάλιστα όπως αναφέρουν στη δημόσια ανακοίνωση τους , ‘αρκετοί από εμάς παραμένουμε κατ΄ ανάγκη «επί θητεία» για δύο χρόνια στο σχολείο παρά την εκπεφρασμένη αντίθεσή μας στην προτυποποίηση του και όχι από επιλογή να υπηρετήσουμε ένα θεσμό ο οποίος θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα από τα όσα θετικά ευαγγελίζονται κάποιοι ότι θα προσφέρει στη μικρή μας κοινωνία.»

Δ. Δεν προκύπτει καμιά διασύνδεση του Πιστοποιητικού Συμμετοχής σε Ομίλους με οποιοδήποτε πρόγραμμα Erasmus ή Πανεπιστήμιο του Εξωτερικού, όπως λανθασμένα αναφέρθηκε στο. υπ.αριθμ. 117/3.6.21  έγγραφο  της διοίκησης του 1ου Γυμνασίου. Το Πιστοποιητικό είναι μια απλή βεβαίωση Συμμετοχής όπως αυτές που δίνονται επι χρόνια στους μαθητές για τη συμμετοχή τους σε προγράμματα Φιλαναγνωσίας ,Περιβαλλοντικά ,Πολιτισμικά κ.α

Ε. Οι όμιλοι αριστείας  λειτουργούν μετά το κανονικό ημερήσιο πρόγραμμα ,ήτοι μετά τις 2:05 ,  κρίνεται σκόπιμο δε να  ξεκινούν πριν τις 14.30 μ.μ. κι είναι τουλάχιστον 2 διδακτικές ώρες εβδομαδιαίως .(Ν.3966/11 ,ΦΕΚ 2265/12.6.2020 ,αποφ.119/9.9.20) Είναι ανακριβές δηλαδή αυτό που αναφέρεται στο έγγραφο 117/3.6.2021 του 1ου Γυμνασίου Πρέβεζας ότι , «Οι όμιλοι λειτουργούν μετά το πέρας των μαθημάτων από τις 13:15-15:00»

Στ. Δεν προβλέπεται σίτιση στα Πρότυπα Σχολεία ,ούτε ξεχωριστό κονδύλι χρηματοδότησης ,παρά μόνο χορηγίες.

Για καλύτερη ενημέρωση σας παρακαλούμε όπως δοθεί σε όλους τους μαθητές της ΣΤ. Δημοτικού. Σε ενδεχόμενη απορία σας, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας. 

Η Διοικούσα Επιτροπή

Η απάντηση του Υπουργείου Παιδείας

Ο κανονισμός λειτουργίας των Πειραματικών Σχολείων

 

 

Προηγούμενο Άρθρο

Ε.Κ Πρέβεζας: Όλοι την Πέμπτη 10 Ιουνίου στην 24ωρη Πανελλαδική απεργία

Επόμενο Άρθρο

Καλαντζής: “Με σταθερά βήματα και στρατηγικό σχεδιασμό βαδίζουμε στη νέα εποχή”

Μπορεί να σας ενδιαφέρει...