Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024, 15:35

ΈΝΩΣΗ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΏΝ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΟΎ ΣΏΜΑΤΟΣ ΗΠΕΙΡΟΥ-Απάντηση στις καταγγελίες των πυροσβεστικών υπαλλήλων

“Με αφορμή πρόσφατο δημοσίευμα στα τοπικά Μ.Μ.Ε. από συγκεκριμένο συνδικαλιστικό όργανο πυροσβεστικών υπαλλήλων της Περιφέρειας Ηπείρου, θέλουμε να εκφράσουμε την κάθετη διαφωνία και δυσαρέσκειά μας για όσα προσβλητικά και ψευδή αναγράφονται σε αυτό για τα Στελέχη – Αξιωματικούς της Περιφερειακής Πυροσβεστικής Διοίκησης Ηπείρου και κατ΄ επέκταση για το Πυροσβεστικό Σώμα και μάλιστα εν μέσω αντιπυρικής περιόδου όπου ολόκληρος ο μηχανισμός της Πολιτικής Προστασίας της χώρας βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα, επαγρύπνηση και δράση για την προστασία του δασικού πλούτου της χώρας. Συγκεκριμένα:

– Τα όσα αναφέρονται στην καταγγελία περί αδιαφορίας του Πυροσβεστικού Σώματος αλλά και της ΠΕ.ΠΥ.Δ. Ηπείρου για τη διασπορά του κορωνοϊού COVID-19 είναι ψευδή καθώς το Αρχηγείο Πυροσβεστικού Σώματος άμεσα, με την έναρξη της πανδημίας COVΙD-19 στη χώρα μας, εξέδωσε μια σειρά διαταγών σχετικά με τη λειτουργία των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών με βασικούς στόχους αφενός μεν την προστασία της σωματικής και ψυχικής υγείας των πυροσβεστικών υπαλλήλων και αφετέρου δε τη μείωση της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 στην κοινωνία, λαμβάνοντας βέβαια υπόψη την επιτακτική ανάγκη συνέχισης της αποτελεσματικής λειτουργίας των Υπηρεσιών του.
Επίσης με εντολή του Αρχηγείου Πυροσβεστικού Σώματος συντάχθηκαν σε επίπεδο ΠΕ.ΠΥ.Δ. Ηπείρου και ΔΙ.Π.Υ.Ν. αρμοδιότητάς μας κατευθυντήριες οδηγίες αναφορικά με την αντιμετώπιση περιστατικών έκθεσης πυροσβεστικών υπαλλήλων στο νέο ιό COVID-19. Επιπλέον στο πλαίσιο προστασίας του προσωπικού των Υπηρεσιών δικαιοδοσίας μας από τον κορωνοϊό εκτελέσθηκε εγκεκριμένος από το Α.Π.Σ. προϋπολογισμός, ο οποίος αφορούσε την προμήθεια υλικών και μέσων (μάσκες πολλαπλής χρήσης, μάσκες μιας χρήσης, αντισηπτικών διαλυμάτων, κρεμοσάπουνων, γάντια μιας χρήσης κ.τ.λ.) τα οποία διαμοιράσθηκαν στις Υπηρεσίες με τελικούς αποδέκτες όλους τους πυροσβεστικούς υπαλλήλους. – Όσον αφορά τη διαμονή των υπαλλήλων που συμμετέχουν σε πυροσβεστικές επιχειρήσεις ανά την επικράτεια υπάρχει συγκεκριμένο νομοθετικό πλαίσιο σύμφωνα με το οποίο δεν προβλέπεται η διαμονή των υπαλλήλων σε ξενοδοχεία αλλά σε χώρους που διαθέτει η Υπηρεσία.
Επίσης την όλη διαχείριση των επιχειρήσεων και του προσωπικού αναλαμβάνει ο εκάστοτε τοπικός Διοικητής και όχι οι Διοικητές των Υπηρεσιών από τις οποίες αποστέλλονται ενισχύσεις. Σύμφωνα με ενημέρωση που είχαμε δεν ίσχυσε κάτι διαφορετικό για τους υπαλλήλους της ΠΕ.ΠΥ.Δ. Ηπείρου σε σχέση με τους υπαλλήλους των άλλων Περιφερειακών Πυροσβεστικών Διοικήσεων αλλά εφαρμόστηκαν τα οριζόμενα από τους νόμους και τις διατάξεις που διέπουν το Πυροσβεστικό Σώμα. – Όσον αφορά τις μετακινήσεις των πυροσβεστικών υπαλλήλων ακολουθούνται πιστά, από τους Αξιωματικούς-Στελέχη των Υπηρεσιών μας, τα υγειονομικά πρωτόκολλα του Ε.Ο.Δ.Υ. και οι διαταγές που εκδόθηκαν από το Αρχηγείο Πυροσβεστικού Σώματος για εφαρμογή όλων των μέτρων προστασίας από τον κορωνοϊό COVID -19.
– Τα όσα αναφέρονται περί αντιμετώπισης των υπαλλήλων ως «πολίτες-πυροσβέστες τρίτης κατηγορίας» από Αξιωματικούς-Διοικητές είναι ανυπόστατα, αυτονόητο δε ότι δεν ισχύουν αλλά απεναντίας οι Αξιωματικοί είναι δίπλα στους πυροσβέστες και από κοινού δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό για την προστασία της ζωής και της περιουσίας των πολιτών. -Τέλος, διαχρονικά η Ένωση μας έχει διατυπώσει ότι η τήρηση της νομιμότητας, η υπηρεσιακή συνοχή και ηρεμία, καθώς και η αξιοπρέπεια όλων των Υπαλλήλων αποτελεί σημαντικό στοιχείο της αποτελεσματικότητας του πυροσβεστικού οργανισμού γι΄αυτό και οποιαδήποτε προβλήματα ανακύπτουν, επιλύονται πάντα με το διάλογο και τη συνεργασία όλων των συναδέλφων και όχι με επικοινωνιακά παιχνίδια και ερωτοαπαντήσεις που κάποιοι τεχνηέντως κατασκευάζουν.

 Ο Γραμματέας Περιφερειακής Επιτροπής 
Ε.Α.Π.Σ. ΠΕ.ΠΥ.Δ. Ηπείρου
 Φώτιος Δεληγιάννης 
Αντιπύραρχος”

 

Πηγή:

Προηγούμενο Άρθρο

Η παιδική χορωδία Αρμονία παρουσίαζει: ”Οι άθλοι του Ηρακλή” – συναυλία στο Ρωμαϊκό Ωδείο Αρχαίας Νικόπολης

Επόμενο Άρθρο

Η Υπουργός Πολιτισμού τοποθετείται για την πολυετή καθυστέρηση της ένταξης της Νικόπολης στα προστατευόμενα από την UNESCO μνημεία

Μπορεί να σας ενδιαφέρει...