Δευτέρα, 6 Μαΐου 2024, 8:28

Ένας μεγάλος Πρεβεζάνος Σπαρταθλητής – Ο Γιώργος Κολιός που διένυσε 246 χιλιόμετρα με 34 ώρες και 43 λεπτά

Πρόκειται για έναν μεγάλο άθλο για τον Πρεβεζάνο υπερμαραθωνοδρόμο Γιώργο Κολιό, ο οποίος κατάφερε για πρώτη φορά να τρέξει και να διανύσει απόσταση 246 χιλιομέτρων για τον 41ο διεθνή αγώνα δρόμου με την επωνυμία ”ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ”.

Ο 41ο ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ διεξήχθη στις 30 Σεπτεμβρίου και πρόκειται για έναν ιστορικό υπερμαραθώνιο που λαμβάνει χώρα στο τέλος του Σεπτέμβρη κάθε χρόνο στην Ελλάδα. Είναι ένας από τους πλέον δύσκολους αγώνες υπεραποστάσεων παγκοσμίως και παράλληλα πολύ μεγάλου ενδιαφέροντος λόγω του ιστορικού του υπόβαθρου.

Το Σπάρταθλο αναβιώνει τα βήματα του Φειδιππίδη, ενός αρχαίου Αθηναίου δρομέα μεγάλων αποστάσεων, ο οποίος το 490 π.Χ., πριν από τη μάχη του Μαραθώνα, εστάλη στη Σπάρτη να ζητήσει βοήθεια στον πόλεμο που διεξήγαγαν οι Έλληνες με τους Πέρσες.
Σύμφωνα με τον Ηρόδοτο, ο Φειδιππίδης έφτασε στη Σπάρτη μια μέρα μετά την αναχώρησή του από την Αθήνα.
Το 1984 ιδρύθηκε ο Διεθνής Σύνδεσμος «ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ», ο οποίος από τότε μέχρι σήμερα διοργανώνει ανελλιπώς τον αγώνα κάθε Σεπτέμβρη.

Ο Πρεβεζάνος αθλητής κατάφερε και τερμάτισε μετά από 34 ώρες και 43 λεπτά έχοντας εμφανή τα σημάδια της κόπωσης στο κορμί του.

Ο Γιώργος Κολιός ξεκίνησε την ενασχόλησή του με το τρέξιμο σε μεγάλες αποστάσεις πριν από 7-8 χρόνια, ενώ για τον συγκεκριμένο αγώνα που ήταν και η πρώτη του συμμετοχή,  η προετοιμασία του κράτησε έναν ολόκληρο χρόνο.

Μαζί του όλο αυτό τον χρόνο ο προπονητής Γιάννης Καρράς, ο οποίος τον καθοδήγησε με πρόγραμμα, εναλλακτικές μεθόδους, προκειμένου να καταφέρει να είναι έτοιμος για την συμμετοχή του στο ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ.

Ο Γιώργος Κολιός γράφει στο προσωπικό του προφίλ για την συμμετοχή του, ευχαριστώντας όλους όσους τον βοήθησαν και υον στήριξαν.

”Περνώντας οι μέρες από τον τερματισμό του 41ου Σπαρταθλον αρχίζουν οι σκέψεις να μπαίνουν σε μια σειρά…

Ήταν βέβαια και δίπλα μου καθόλη τη διάρκεια του αγώνα για τεχνικές οδηγίες, αθλητικό μασάζ κτλ, όπως και η Ειρηνη Κακοσιμου που επίσης δεν έκλεισε μάτι για σχεδόν δύο εικοσιτετράωρα αναλαμβάνοντας την τροφοδοσία μου, και την αμφίδρομη ενημέρωση των δικών μου ανθρώπων μέχρι και τον τερματισμό μου στο άγαλμα του Λεωνιδα. Όλα αυτά πάντα με κέφι και χαμόγελο απέναντι μου στηρίζοντας με ψυχολογικά παρόλο της κούρασης και όποιον δυσκολιών μπορεί να αντιμετώπιζαν.(Μέχρι και μακαρόνια μου έβρασε μέσα στην νύχτα στο γκαζάκι).

Εννοείτε πως δε θα κατάφερνα ποτέ τον στόχο μου αν δεν είχα τη στήριξη της οικογένειας μου καθώς και των φίλων μου από το Σύλλογος Δρομέων Πρέβεζας που με συντρόφευαν τις Κυριακές στα long run.

Τέλος ένα μεγάλο ευχαριστώ στους χορηγούς μου που με υποστήριξαν με χορηγίες, δώρα και ειδικές προσφορές:

  • Αθανάσιος Φονταράς
  • ALILA tales & spirits
  • Αποστόλης Μουκάνος
  • Γιάννης Καρράς
  • Ioannis and Isis
  • Γιάννης Μπιστιόλας
  • Γρηγόριος (Άκης) Παπαδόπουλος
  • MyBio Βιολογικά Προϊόντα
  • Τιμος Μπελλος
  • ΦΥΣΗ – ΑΘΛΗΣΗ
  • Χρήστος Χήκας
Προηγούμενο Άρθρο

Νησιά που μπορείς να επισκεφθείς το φθινόπωρο!

Επόμενο Άρθρο

Δημιουργία εικαστικού Τμήματος από τον Όμιλο για την UNESCO Πρέβεζας

Μπορεί να σας ενδιαφέρει...