Τετάρτη, 8 Μαΐου 2024, 1:37

Έκθεση ζωγραφικής των κ.κ. Χριστίνα Ζώη και Λίνα Δεληολάνη από το Σάββατο 29 Ιουλίου στην Πρέβεζα

Η Χριστίνα Ζώη από τα Ιωάννινα και η Λίνα Δεληολάνη από τη Θεσσαλονίκη ενώνουν τις δυνάμεις τους σε μία κοινή έκθεση ζωγραφικής στην πόλη της Πρέβεζας, στην Πινακοθήκη «ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΟΡΑΛΗΣ» (πρώην Οικία Αθανασιάδη) από 29 Ιουλίου έως 5 Αυγούστου 2023.

Η έκθεση έχει τίτλο: «Μπλε Εντός μου».

Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 29 Ιουλίου και ώρα 8.00 το βράδυ.

Η έκθεση θα είναι ανοιχτή καθημερινά 11.00-13.00 και 19.00-22.00 (την τελευταία ημέρα θα είναι ανοιχτή:10.00-13.00)

Είσοδος ελεύθερη

Χριστίνα Ζώη, πίνακας «Ενσυνειδητότητα»

Η Χριστίνα Ζώη είναι μια ανήσυχη ζωγράφος με επιλογές που ποικίλουν μεταξύ εξπρεσιονισμού, φωβισμού αλλά και αφηρημένης-γεωμετρικής τέχνης. Η βάση της είναι ρεαλιστική.

Η σκληρή όψη της πραγματικότητας δεν τη φοβίζει, την εμπνέει και αποτελεί για την ίδια την κινητήριο δύναμη για αφύπνιση του κοινού. Οι φωβιστικές προεκτάσεις της προσωπογραφικής ζωγραφικής της κατά βάση ακολουθούν τη νόρμα των «παραδοσιακών» εκπροσώπων του εν λόγω ρεύματος.

Το καλλιτεχνικό αποτύπωμα της, δηλαδή, από τη μια πλευρά, όσον αφορά τα χρώματα φέρει ενίοτε ομοιότητες με έργα του Matisse (La femme au chapeau, 1905), και από την άλλη, αναφορικά με την υφή, την ένταση και το πάχος των περιγραμμάτων με έργα του Kees van Dongen (Femme au grand chapeau, 1906).

Βεβαίως, οι καμβάδες της ενέχουν τη δυναμική μιας εξελισσόμενης και πολλά υποσχόμενης πορείας που δύναται να αγγίξει τις νεοφωβιστικές φόρμες του Kévin Bray, όπως αυτές παρουσιάστηκαν στο διεθνές περιοδικό τέχνης Numéro του ογδόου τεύχους, τον Ιούλιο του 2021.

Δεν είναι, όμως, μόνο η προσωπογραφία ή το γαλήνιο υπόστρωμα της νεκρής φύσης που την προικίζουν με συνεχόμενη καλλιτεχνική μάνητα. Είναι, επίσης, το πα[1]ρεξηγημένο, από πολλούς κριτικούς, αφηρημένο.

Χριστίνα Ζώη, πίνακας «Kintsugi»

Εδώ, η εικαστικός στρέφει παράλληλα το βλέμμα της προς Χριστίνα Ζώη, πίνακας «Kintsugi» δύο διαφορετικές κατευθύνσεις: σε εκείνην όπου κυριαρχούν τα πάσης φύσεως γεωμετρικά μοτίβα, και σε εκείνη όπου κυριαρχεί το χρώμα. Μάλιστα, ορισμένες φορές αυτές οι δύο εμπλέκονται, και τότε η όποια κυριαρχία, φαινομενικά, ανατρέπεται.

Ομολογουμένως, αγαπάει, μάλλον προτιμάει περισσότερο, τους γήινους τόνους, και την κορωνίδα αυτών, το χρυσαφί. Το χρυσό, άχρονο τοπίο, διαθέτει κάτι από το μεγαλειώδες φόντο των βυζαντινών ψηφιδωτών.

Χριστίνα Ζώη, πίνακας «Κόμβοι»

Για τη Ζώη το μεγαλειώδες βρίσκεται τωόντι ακόμα και σε μια φαρδιά μονόχρωμη ζώνη, αρκεί να σε καθηλώνουν το χρώμα και η υφή καθώς ουδέποτε η ίδια αρνήθηκε πειραματισμούς με στοιχεία από τον σουπρεματισμό της ρωσικής πρωτοπορίας της περιόδου 1910 –1930.

Ασφαλώς, ως σπουδάσασα στην Καλών Χριστίνα Ζώη, πίνακας «Ῥίζες» Τεχνών δεν αρνήθηκε ούτε έναν πιο περίτεχνο εξωραϊσμό, ο οποίος κινείται προς τον ρωσικό κυβισμό.

Χριστίνα Ζώη, πίνακας «Ῥίζες»

Με άλλα λόγια, η Ζώη δοκιμάζει ακόμα τις αμφίρροπες δυνάμεις της επί των αφηρημένων εικαστικών, αφήνοντας να εννοηθεί ότι τα χρώματα και τα μοτίβα σε μεταβατικές εποχές -όπως η αυτή που διανύουμε σήμερα- δεν πρέπει να κατατάσσονται σε κατηγορίες με κριτήρια του τύπου «άσπρο-μαύρο», κατά τα παλαιότερα πρότυπα.

Λίνα Δεληολάνη, πίνακας «Άνεμος αλλαγής»

Μέσα από τα κύματα του υποσυνείδητου η Λίνα Δεληολάνη, με τον χρωστήρα της, δημιουργεί έργα εμπνευσμένα από στίχους, μουσική, ποίηση, λογοτεχνία. Συμβολικός σουρεαλισμός που διαθέτει το άρωμα της αμεσότητας, με έντονη την αφηγηματική τάση, τα έργα εξιστορούν αλήθειες που κρύβονται επιμελώς μέσα στον παράλληλο εαυτό μας.

Χρησιμοποιώντας αποκλειστικά τα ακρυλικά χρώματα, της δίνεται η δυνατότητα, μέσα από την Τέχνη της, να κρατήσει τη στιγμή, την ιδέα, τη λάμψη, αποτυπώνοντάς την, με έναν διεισδυτικό αλλά ταυτόχρονα φυσικό τρόπο, επάνω στον καμβά.

Λίνα Δεληολάνη, πίνακας
“Άτιτλο”

Τα έργα της είναι απολύτως ατμοσφαιρικά και με γνώμονα την συναισθηματική εξερεύνηση, οραματίζεται με τα μάτια της ψυχής.

Προηγούμενο Άρθρο

Θλίψη για τον θάνατο του Αλέξανδρου Γιωτόπουλου – Το συγκλονιστικό μήνυμα των γονιών του

Επόμενο Άρθρο

Συνελήφθη στην Πρέβεζα ημεδαπός, για παράβαση των νόμων περί προστασίας προσωπικών δεδομένων και όπλων

Μπορεί να σας ενδιαφέρει...