Πέμπτη, 30 Μαΐου 2024, 9:04

Όχι στο click away από την Δευτέρα λέει η επιτροπή των λοιμωξιολόγων

Να μην ανοίξουν τα καταστήματα με την μέθοδο του click away την Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2021 εισηγείται η επιτροπή των λοιμωξιολόγων.

Η συνεδρίαση είναι ακόμα σε εξέλιξη αλλά σύμφωνα με πληροφορίες η εισήγηση των ειδικών αναμένεται να είναι είναι αρνητική για το άνοιγμα των καταστημάτων στο λιανικό εμπόριο. Επίσης, οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν τίθεται θέμα – τουλάχιστον για την επόμενη εβδομάδα – το άνοιγμα κομμωτηρίων, ινστιτούτων περιποίησης νυχιών αλλά και βιβλιοπωλείων.

Επίσημες ανακοινώσεις θα γίνουν στις έξι το απόγευμα από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά.

Την Δευτέρα πάντως θα ανοίξουν νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία και ίσως αυτό που φοβούνται οι ειδικοί είναι ότι παράλληλο άνοιγμα και του λιανεμπορίου με τα υπάρχοντα επιδημιολογικά στοιχεία θα αυξήσει την κινητικότητα.

Παράλληλα περιμένουν να δουν πως κινήθηκαν τα κρούσματα την Πρωτοχρονιά, κάτι που θα είναι εμφανές την επόμενη εβδομάδα.

Διχογνωμία στους επιστήμονες

Διχογνωμία επικρατεί, σύμφωνα με πληροφορίες του newsit.gr, ανάμεσα στα μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, καθώς δεν συναινούν στον βαθμό επικινδυνότητας που μπορεί να εγκυμονεί η επαναλειτουργία ορισμένων δραστηριοτήτων.

Σχετικά με το άνοιγμα των σχολείων σε επιβαρυμένες περιοχές, κατά τη χθεσινή συνεδρίαση, η πλειοψηφία των επιστημόνων προκρίνει στις αποφάσεις της περισσότερο την ψυχολογική και εκπαιδευτική ανάγκη των μαθητών να επιστρέψουν στα θρανία, καθώς μάλιστα οι μικρότεροι δεν συνεισφέρουν στην διασπορά της πανδημίας. Κάποιοι συμμερίζονται, επίσης, και την ανάγκη η οικονομική δραστηριότητα να λειτουργήσει έστω και υποτυπωδώς.

Ωστόσο, στον αντίποδα υπάρχουν σημαντικές αντιδράσεις, τόσο για το άνοιγμα των σχολείων στις «κόκκινες περιοχές», όσο και στο άνοιγμα της εμπορικής δραστηριότητας, με τους αντιδρώντες επιστήμονες να υποστηρίζουν ότι η αύξηση της κινητικότητας του πληθυσμού, μπορεί να φέρει αύξηση στον αριθμό των ασθενών και ταυτόχρονα τον αριθμό των διασωληνωμένων και των θανάτων. Υπήρξαν, ωστόσο και επιστήμονες που υποστήριξαν ότι είναι προτιμότερο να ανοίξουμε μερικώς την οικονομία, παρά τα σχολεία, καθώς οι οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας το επόμενο διάστημα, θα είναι ανυπολόγιστες.

Προηγούμενο Άρθρο

Έτοιμα να υποδεχτούν με ασφάλεια μαθητές και εκπαιδευτικούς τα σχολεία Α’θμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Πρέβεζας

Επόμενο Άρθρο

Έναρξη διαβούλευσης για τη νέα Προγραμματική Περίοδο 2021-2027 για την Περιφέρεια Ηπείρου

Μπορεί να σας ενδιαφέρει...