Μια μοναχική πορεία είκοσι ετών, με πολλά εμπόδια, δυσκολίες, υπονομεύσεις, μεθοδεύσεις και προαπαιτούμενα, φαίνεται να δικαιώνεται, καθώς η Υπουργός Πολιτισμού δεσμεύτηκε πως το έτος 2025 ολοκληρώνεται ο φάκελος της ένταξης από μέρους του Υπουργείου και το 2026 θα υποβληθεί για έγκριση στην UNESCO.
Όλα ξεκίνησαν το έτος 2003 όταν ο «Όμιλος για την UNESCO Πρέβεζας» σε συνεργασία με την Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO υπέβαλαν προς το Υπουργείο Πολιτισμού το αίτημα για ένταξη του αρχαιολογικού χώρου της Νικόπολης στα μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO.
Αμέσως το Υπουργείο Πολιτισμού ζήτησε από τον Όμιλο να συνεργαστεί ως προς την αναγνωρισιμότητα του εγχειρήματος κάτι που έγινε με τον καλύτερο τρόπο, με εκατοντάδες δελτία τύπου, πάμπολες εκδηλώσεις και ομιλίες με αποκορύφωμα την Ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στην Πρέβεζα στις 15 Δεκεμβρίου 2019 υπό την αιγίδα του τότε Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου ο οποίος ήταν και ο κύριος ομιλητής της Ημερίδας τονίζοντας με επιτακτικό τρόπο ότι επιβάλλεται να ενταχθεί η Νικόπολη στην UNESCO.
Το εγχείρημα κοινοποιήθηκε και διαδόθηκε με μεγάλη επιτυχία σε Πανελλήνια Κλίμακα, με συνεχείς παρεμβάσεις στα τοπικά Μ.Μ.Ε. που τα ευχαριστούμε ιδιαίτερα για την βοήθεια όλα αυτά τα χρόνια, αλλά και με παρεμβάσεις και σε περιφερειακά αλλά και πανελλήνιας εμβέλειας Μ.Μ.Ε.
Το έτος 2013 είναι μία χρονιά σταθμός καθώς είχε περάσει μία δεκαετία από την υποβολή του αιτήματος και καμία ενέργεια δεν είχε γίνει για την σύνταξη του φακέλου ένταξης, είμασταν προ των θυρών της απένταξης από το Υπουργείο Πολιτισμού, αφού ανά δεκαετία γίνεται επαναξιολόγηση, πάλι με παρέμβαση του Ομίλου και της Εθνικής Επιτροπής σώζεται η κατάσταση και η Νικόπολη παραμένει στον ενδεικτικό κατάλογο των μνημείων προς ένταξη.
Καθοριστικές ήταν και οι παρεμβάσεις του Ομίλου κατά τα έτη 2013, 2017 και 2021 για την συγκρότηση των ομάδων εργασίας σύνταξης του φακέλου ένταξης από το Υπουργείο Πολιτισμού, μέσα από παλινωδίες, καθυστερήσεις εσκεμμένες και μη, πολιτικές παρεμβάσεις από κέντρα που δεν επιθυμούσαν την συγκρότηση των επιτροπών και την έναρξη των εργασιών σύνταξης του φακέλου υποψηφιότητας.
Πάμπολες ήταν οι επισκέψεις των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του Ομίλου στο Υπουργείο Πολιτισμού σε σημείο που πολλές φορές δυσανασχετούσαν οι «αρμόδιοι», εμείς όμως προσηλωμένοι στον σκοπό μας συνεχίζαμε.
Αναγκαστήκαμε όλα αυτά τα χρόνια να συγκρουστούμε με φορείς και να γίνουμε δυσάρεστοι και ανεπιθύμητοι, αυτό όμως δεν μας πτόησε, γιατί αυτή η αντιμετώπιση ήταν επιβράβευση για όλους μας, επειδή εργαστήκαμε και συνεχίζουμε να εργαζόμαστε με μόνο γνώμονα το καλό του τόπου μας και την επίτευξη του τελικού σκοπού που είναι η ένταξη της Νικόπολης στα μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO.
Στον αγώνα μας αυτό και στις προσπάθειές μας τώρα τελευταία προστέθηκαν και κάποιοι άλλοι οι οποίοι, το έτος 2003 που υποβάλαμε το αίτημα, δεν γνώριζαν καθόλου το θέμα, ούτε είχαν ασχοληθεί με αυτό.
Εμείς χαιρόμαστε ιδιαίτερα για την συμπόρευσή τους στο μεγάλο αγώνα που κάνουμε γιατί διαπίστωσαν το δίκαιο του αιτήματός μας και τους καλούμε να προχωρήσουμε από δω και πέρα όλοι μαζί χωρίς αποκλεισμούς.
Υποβάλλουμε ξανά το αίτημα προς το Υπουργείο Πολιτισμού και τους τοπικούς φορείς να συμμετέχει ως παρατηρητής ο «Όμιλος για την UNESCO Πρέβεζας», στις συσκέψεις και τις συνεδριάσεις που γίνονται για το θέμα αυτό.
Το αίτημά μας αυτό ενώ είχε εγκριθεί από την Υπουργό Πολιτισμού κ. Μενδώνη στην πράξη δεν υλοποιείται σήμερα, παρά το ότι σε προηγούμενες χρονολογίες ο Όμιλος συμμετείχε.
Δηλώνουμε σε όλους τους τόνους ότι θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για τη δικαίωση του αιτήματος που έχουμε θέσει και δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να καπηλευτεί τον αγώνα μας και να αγνοήσει τόσους κόπους, θυσίες και αγώνες είκοσι χρόνων προκειμένου να παρουσιαστεί ως ο παράγοντας ή ο πρωταγωνιστής για την ένταξη της Νικόπολης στην UNESCO.
Όλοι γνωρίζουν πως εργάστηκε ο Όμιλος για την UNESCO Πρέβεζας όλα αυτά τα χρόνια, γιατί η Νικόπολη είναι η μεγάλη μας Κληρονομιά.
Η ένταξη της Νικόπολης στην UNESCO συνεπάγεται:
Α) Παγκόσμια αναγνωρισιμότητα της ευρύτερης περιοχής.
Β) Αύξηση του τουρισμού.
Γ) Νέες θέσεις εργασίας.
Δ) Νέα έσοδα για το Κράτος.
Συνεχίζουμε μέχρι την εκπλήρωση του σκοπού γιατί μέχρι και την τελευταία στιγμή θα υπάρχουν αγκάθια και θα παρεμβάλονται εμπόδια, θα παρακολουθούμε και θα παρεμβαίνουμε, θα είμαστε οι εγγυητές της ένταξης, γιατί όλα αυτά τα χρόνια υποστήκαμε, είδαμε, ακούσαμε και μάθαμε πολλά…