Κυριακή, 6 Οκτωβρίου 2024, 0:44

Τ.Ο Κ.Κ.Ε – Διήμερο εκδηλώσεων για τα 80 χρόνια από την απελευθέρωση της Πρέβεζας από τον ΕΛΑΣ

Η Τ.Ε. Πρέβεζας του ΚΚΕ και το Τ.Σ. της ΚΝΕ τιμά τα 80 χρόνια της απελευθέρωσης της Πρέβεζας από τα γερμανικά ναζιστικά στρατεύματα κατοχής που πέτυχε ο ΕΛΑΣ το Σεπτέμβρη του 1944, τους αγωνιστές της μάχης της Πρέβεζας και τους εκτελεσθέντες ΕΑΜίτες και ανταρτοΕΠΟΝίτες από τον ΕΔΕΣ στην Παργινόσκαλα, με διήμερο εκδηλώσεων στις 28 και 29 του Σεπτέμβρη 2024.

80 χρόνια πέρασαν από το Σεπτέμβρη του 1944, τη γιορτινή εκείνη μέρα για τον λαό της Πρέβεζας, όταν ο ΕΛΑΣ (Ελληνικός Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός) με το 24ο Σύνταγμά του έμπαινε απελευθερωτής στη πόλη. Η απελευθέρωση της Πρέβεζας και όλης της Ελλάδας από τη ναζιστική – φασιστική κατοχή ήταν έργο της ηρωικής πάλης του ελληνικού λαού, της ΕΑΜικής Αντίστασης, της οποίας βασικός εμπνευστής και αιμοδότης ήταν το ΚΚΕ. Το εθνικοαπελευθερωτικό κίνημα της χώρας μας άλλωστε αναδείχθηκε σε ένα από τα πιο μαζικά των κατεχόμενων χωρών δίπλα σε αυτό της Γιουγκοσλαβίας. Στην αντιστασιακή εποποιία και ο νομός της Πρέβεζας έδωσε χιλιάδες αγωνιστές και μαχητές  στις ΕΑΜικές οργανώσεις και στον ΕΛΑΣ.

Ωστόσο, ο λαός της Πρέβεζας δε πρόλαβε να χαρεί τη λευτεριά του. Την ίδια μέρα της γιορτής για την Απελευθέρωση της Πρέβεζας, τα στρατιωτικά σώματα του ΕΔΕΣ περικυκλώνουν την πόλη και εξαπολύουν επίθεση ενάντια στους απελευθερωτές του ΕΛΑΣ και τους ΕΑΜίτες αγωνιστές. Η μάχη της Πρέβεζας διήρκησε περίπου 13 μέρες, κατά τη διάρκεια της οποίας εκτυλίχθηκαν σκηνές ανυπέρβλητου ηρωισμού εκ μέρους των μαχητών του ΕΛΑΣ και των Πρεβεζάνων  αγωνιστών που στάθηκαν με αυτοθυσία στο πλευρό τους, στο κάστρο του Αγ. Αντρέα, στην Εθνική Τράπεζα, στο κάστρο του Αη Γιώργη και στους δρόμους της πόλης. Εκτυλίχθηκαν όμως και σκηνές πραγματικής θηριωδίας, με τις δυνάμεις του ΕΔΕΣ να συλλαμβάνουν μαζικά ΕΑΜίτες αγωνιστές, άοπλους πολίτες και παιδιά. Ο επικεφαλής του ΕΔΕΣ Δ. Γαλάνης σφυροκοπά με όλμους το 1ο Γυμνάσιο της Πρέβεζας στο οποίο βρίσκεται οχυρωμένη η υποδειγματική ομάδα της ΕΠΟΝ και στη συνέχεια δολοφονεί τους νεαρούς μαχητές. Δεκάδες άλλοι κλείστηκαν στις φυλακές του Παντοκράτορα, βασανίστηκαν φρικτά και αφού δολοφονήθηκαν,  θάφτηκαν πρόχειρα σε ομαδικό τάφο στη Παργινόσκαλα. 

Το 24ο Σύνταγμα του ΕΛΑΣ, ενισχυμένο στα τέλη του Σεπτέμβρη με μαχητές και υλικό από το Άκτιο επιχειρεί έξοδο και αποτρέπει το ΕΔΕΣίτικο σχέδιο κατάληψης της πόλης, αλλά -αν και έτοιμο- δεν εξαπολύει αντεπίθεση γιατί στο μεταξύ έχει υπογραφεί η λανθασμένη ιστορικά συμφωνία της Καζέρτας. Η λευτεριά βάφτηκε με αίμα και η Πρέβεζα βίωσε τα δικά της «Δεκεμβριανά» ως συνέπεια της πολιτικής «συμφιλίωσης» με την αστική τάξη και τα ιμπεριαλιστικά κέντρα.

Ο αγώνας του λαού μας την περίοδο της δεκαετίας του 1940, με μπροστάρηδες το ΕΑΜ, τον ΕΛΑΣ και το ΚΚΕ καθοδηγητή της ένοπλης λαϊκής πάλης, προσφέρει πλούσια συμπεράσματα για το σήμερα και το αύριο, καθώς η ιστορική γνώση είναι το τηλεσκόπιο του μέλλοντος. Το ΚΚΕ έχει βγάλει συμπεράσματα από τη μελέτη της Ιστορίας αυτής της περιόδου και τους παράγοντες που δυσκόλεψαν το λαό να χαράξει τον δρόμο για τη δική του εξουσία, για το σοσιαλισμό και τον κομμουνισμό, συμπεράσματα που ενσωματώθηκαν στο νέο πρόγραμμα του Κόμματος.

Προηγούμενο Άρθρο

Ι. Ν. Αγ. Βασιλείου: Ευλογημένο Επταήμερο (29 Σεπτεμβρίου – 5 Οκτωβρίου 2024)

Επόμενο Άρθρο

2η Κινητικότητας του 6ου Δημ. Σχ. Πρέβεζας στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+ ΚΑ122-SCH στο Ελσίνκιτης Φινλανδίας

Μπορεί να σας ενδιαφέρει...